www.sfatulmedicului.ro informeaza: Alimentatia si fertilitatea: cele mai noi date
In timp ce foarte putine persoane considera ca ar putea exista o legatura intre alimentatie si fertilitate, ultimele studii arata ca persoanelor care sufera de infertilitate le lipsesc nutrienti importanti din alimentatie.
Expertii americani de la Universitate Harvard au descoperit ca 79% dintre cuplurile infertile aveau o alimentatie mai saraca in antioxidanti (fructe si legume) decat restul persoanelor. Aceasta descoperire capata o importanta si mai mare in lumina ultimelor cercetari care arata ca vitaminele C si E joaca roluri importante in fertilitatea barbatilor. Un studiu american arata ca dupa o saptamana in care s-au administrat 1000 de miligrame de vitamina C, numarul spermatozoizilor viabili a crescut cu aproximativ 140%.
Recent, un studiu a aratat ca substantele cu activitate antioxidativa importanta precum vitamina E si seleniul au imbunatatit capacitatea spermatozoizilor de a inota - o abilitate necesara acestora pentru a ajunge la ovul in cadrul procesului de fecundatie.
Expertii considera ca o legatura interesanta este cea dintre fertilitate si consumul de peste. Studiile au aratat ca atat cuplurile cu probleme de fertilitate cat si barbatii cu anomalii ale spermogramei aveau in sange niveluri ridicate de mercur; aceleasi persoane aveau si o dieta bogata in peste.
Daca aveti probleme legate de fertilitate, ar fi indicat sa incercati sa mancati mai putine fructe de mare”, considera expertii.
Avand in vedere ca obezitatea este considerata o cauza principala a infertilitatii la femei, expertii spun ca adoptarea unei diete cu mai putine calorii poate determina o crestere a fertilitatii.
Daca suferiti de sindromului ovarelor polichistice, simpla scadere in greutate cu doar 5% poate imbunatati considerabil sansa de a ovula si de a ramane insarcinata”, considera specialistii in domeniu. In sindromul ovarelor polichistice se intalnesc scaderea sau absenta ovulatiei, cresterea nivelurilor de hormoni androgeni si rezistenta celulelor la actiunea insulinei. Multe dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune sufera in acelasi timp si de obezitate sau sunt supraponderale.

Adjuvante naturale ale fertilitatii

Desi folclorul abunda in adjuvante naturale ale fertilitatii, abia in ultima perioada stiinta a patruns in gradina Mamei-Natura. De fapt, doar in ultimii doi ani un numar de studii credibile au reusit sa arate ca anumiti constituenti alimentari sau anumite plante pot oferi o imbunatatire a fertilitatii, atat in cazul barbatilor cat si in cel al femeilor.
Un grup de cercetatori germani au aratat ca anumite remedii naturiste pot functiona in cazul barbatilor. Ei au demonstrat ca functiile si calitatea spermatozoizilor s-au imbunatatit odata cu administrarea de suplimente alimentare continand combinatii de zinc si acid folic, un antioxidant cu structura de carotenoid numit Astacarox sau o combinatie de substante energizante pe baza de actil-carnitina.
Mai mult, cercetatorii au demonstrat ca barbatii cu probleme de fertilitate carora li s-a adminisitrat o doza zilnica de 66 de miligrame de zinc si 5 miligrame de acid folic pentru aproximativ sase luni au inregistrat o crestere cu 74% a numarului de spermatozoizi viabili.
Studiile cele mai recente au aratat ca atat L-carnitina cat si L-acetil-carnitina imbunatatesc calitatea spermei in cazul celor cu probleme de fertilitate. Nu cunoastem deocamdata cum se traduc aceste tratamente naturiste in ratele de conceptie, dar este clar: calitatea spermei este imbunatatita intr-un mod considerabil”, sustin specialistii.
In ceea ce priveste fertilitatea femeilor, Mama-Natura nu a uitat ca este si ea, la randul ei, femeie. Intr-un studiu efectuat pe un esantion redus, medicii au aratat ca efecte favorabile s-au inregistrat in cazul suplimentelor alimentare bazate pe acid folic, vitaminele E, B6 si B12, fier, magneziu, zinc, L-arginina, seleniu, extract de vitex (fructul castitatii) si ceai verde.
Cercetarile privitoare la femeile cu probleme de fertilitate si varsta cuprinsa intre 24 si 46 de ani au descoperit ca acele femei care au luat astfel de suplimente nutritionale de doua ori pe zi timp de trei luni au inregistrat o crestere atat a temperaturii corporale de la jumatatea ciclului cat si anivelului de progesteron " ambele fiind indicatori ai ovulatiei, in timp ce lotul martor, alcatuit din femei care nu au luat suplimente alimentare, nu a inregistrat aceste cresteri. Femeile care au luat suplimentul alimentar au ramas insarcinate in primele cinci luni, in timp ce femeilor care nu au luat suplimente alimentare le-au fost necesare noua luni.
In mod similar, un studiu german a descoperit ca ratele de conceptie sunt de 82% la femeile care au utilizat suplimente alimentare pe baza de vitex, comparativ cu doar 45% in cazul femeilor care nu au luat aceste suplimente.

Somnul si pesticidele " noi factori care pot afecta fertilitatea

In timp ce un numar de factori pot imbunatati fertilitatea, altii o pot diminua. Printre cei mai importanti se afla expunerea la pesticide.
Multe pesticide pot actiona pe receptorii estrogenici; desi nu sunt estrogeni de fapt, se pot comporta in organism in aceeasi maniera ca si estrogenii, si avand in vedere ca estrogenul este hormonul implicat in fertilitate, intreaga problematica ridica multe semne de intrebare”, spun expertii.
Intr-un studiu publicat in Biologia reproducerii, medicii au descoperit ca expunerea la un pesticid artificial numit metoxiclor (un membru al familiei DDT-ului) reduce nivelul de testosteron cauzand scaderea fertilitatii masculine. Intr-un studiu al Universitatii Yale, cercetatorii au aratat ca acelasi pesticid " care este utilizat in combaterea tantarilor, a mustelor si a altor insecte " poate de asemenea sa altereze si capacitatea reproducatoare a femeilor.
De asemnea se pare ca impactul pesticidelor asupra fertilitatii este atat de ingrijorator incat Societatea Americana de Medicina a Reproducerii a desemnat o divizie care sa cerceteze impactul global al acestor substante asupra fertilitatii atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor.
Vestea buna este ca evitand expunerea " indeosebi in gradina proprie " poate ajuta la imbunatatirea profilului de fertilitate.
Desi impactul nu este atat de direct, un alt factor care poate afecta fertilitatea este lipsa somnului. Legatura biochimica in acest caz este hormonul numit leptina, cunoscut ca si reglator al apetitului si al greutatii corporale. Cercetatorii au descoperit ca acesta joaca un rol critic in fertilitatea femeilor. Nivelul de leptina scade cand suntem privati de somn. Se pare ca exista o legatura intre acest aspect si faptul ca in cazul unor femei care sufera de infertilitate nivelul de leptina este scazut.
Mai mult, un studiu a aratat ca administrarea de injectii cu leptina de doua ori pe zi femeilor carora li se intrerupsese menstruatia (si astfel si ovulatia) de cel putin trei luni, nu numai ca a crescut nivelul acestui hormon, dar a si contribuit la reaparitia ovulatiei.
Se poate obtine un efect asemanator doar prin prelungirea somnului? Expertii nu sunt siguri in legatura cu acest aspect.
Specialistii concluzioneaza ca daca sunteti private de somn in mod constant este foarte probabil ca ciclurile menstruale sa devina neregulate " ceea ce inseamna ca ovulatia este afectata, fapt care poate reduce semnificativ sansele de a ramane insarcinate.