Descopera.ro informeaza: De la Sfantul Nicolae la Mos Gerila: originile si evolutia lui Mos Craciun (Autor: Alexandru Voiculescu)
Istoria lui Mos Craciun, personajul care aduce daruri copiilor cuminti in perioada sarbatorilor de iarna, este una complexa, fiind influentata inclusiv de schimbarile sociale care au avut loc de-a lungul timpului. In ziua de astazi, pe 6 decembrie este Ziua Sfantului Nicolae, dupa cum bine se stie. In spatiul occidental, in speta in spatiul anglo-saxon, Mos Craciun, cunoscut sub numele de Santa Claus, este reprezentat de Sfantul Nicolae, care a fost nascut in jurul anului 270. Acesta a devenit episcop in Grecia si a fost cunoscut pentru ca oferea cadouri, mai ales in perioada sfarsitului de an, scrie The Huffington Post. A fost incarcerat in timpul marilor persecutii de Imparatul Diocletian al Romei in anul 303, dar a fost eliberat de Imparatul Constantin. Apoi a ajuns la Myra (in Turcia de astazi), unde a fost episcop timp de 30 de ani. A participat la Sinodul de la Niceea in 325 si a murit pe 6 decembrie 343, data care a devenit cunoscuta si ca Ziua Sfantului Nicolae.

Bunatatea Sfantului Nicolae a devenit legendara

Au ramas multe relatari ale bunatatii lui, precum cea a tatalui sarac cu trei fete. Pentru a le salva pe fete de la prostitutie, Nicolae a lasat o punga plina cu aur pe cosul casei. A aterizat intr-una din sosetele fetei mai mari pe care a agatat-o sa se usuce. Acum, avand zestre, putea sa se marite. Celelalte doua surori au agatat si ele sosetele de semineu, in speranta ca vor fi umplute cu aur. In Olanda, a devenit sfantul copiilor, iar in ajunul zilei Sfantului Nicolae, acestia isi lasa ghetele umplute cu fan pentru calul sfantului, Obiceiul s-a extins si se intalneste si in ziua de astazi in Romania. Obiceiul si personajul apar si la alte popoare, sub diferite alte nume si forme, precum Kris Kringle, La Befana, Yule Tomten si Chriskindli. In 1809, autorul american Washington Irving, cu pseudonimul de Diedrich Knickerbocker, a scris A History of New York, unde Sfantul Nicolae, un personaj vesel care fumeaza o pipa olandeza, mergea peste varfurile copacilor intr-un car si oferea cadouri, aruncandu-le pe cosurile caselor. Dupa cativa ani, in 1822, Clement C. Moore a scris o poezie pentru proprii sai copii care se numeste Noaptea inaintea Craciunului. Totusi, Don Foster a scris in cartea sa Author Uknown ca de fapt poezia a fost scrisa de Henry Livingston in 1807 sau 1808. Dar oricare ar fi cazul, titlul corect al poemului este A Visit from St. Nicholas. In acesta, nici macar o data nu a fost folosit termenul de Santa Claus, desi imaginea lui este acolo.

Mos Craciun modern si transformarile sale

In timpul Craciunului din 1862, caricaturistul Thomas Nast a desenat o imagine a lui Mos Craciun pentru Harper's Weekly in timpul Razboiului Civil. Nast a combinat traditiile Sfantului Nicolae cu alte traditii germanice in crearea imaginii. Imaginile sale au devenit populare in 1866, cimentand imaginea personajului in mentalul colectiv al americanilor. Numele de Santa Claus a devenit mai familiar decat germanul Sankt Niklaus sau olandezul Sinterklaas. Abia in anii '30 ai secolului urmator, imaginea lui Mos Craciun cu care suntem familiarizati si astazi a devenit raspandita. Artistul Haddon Sundblom a creat reclame pentru Coca-Cola cu Mos Craciun imbracat in rosu, devenind un simbol al culturii contemporane. In Romania comunista, chiar din anul 1947, Mos Craciun a fost preschimbat in Mos Gerila si spre deosebire de primul, care era gras (sa spunem iesit din forma) si batran, Mos Gerila era un tanar atletic, specific omului nou”. Prima imagine a aparut in numarul din 25 decembrie al ziarului comunist Natiunea. Mos Gerila aducea cadouri de 30 decembrie, Craciunul nici macar nu se sarbatorea. Dupa 1989, Craciunul a redevenit sarbatoare si imaginea occidentala a lui Mos Craciun a fost adoptata.

Sursa: descopera.ro