IstoriePeScurt informeaza: Cine a fost Sfantul Andrei? Obiceiuri si traditii referitoare la sfantul protector al Romaniei
Apostolul Andrei a fost frate cu Petru, ei fiind originari din Betsaida, localitate situata pe malul lacului Genezaret din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte si erau pescari, asemenea tatalui lor, Iona. Conform Evangheliei lui Ioan, sfantul Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care l-ar fi indrumat sa-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia, Andrei l-a dus si pe fratele sau, Petru, la Christos Domnul. A fost numit CEL INTAI CHEMAT si se spune ca a primit puterea de a lega si dezlega pacatele oamenilor. Dupa Inviere si Pogorarea Duhului Sfant, apostolii au mai ramas cativa ani la Ierusalim pentru a incepe formarea Bisericii iar la Sinodul Apostolic, care a avut loc in 50 d.Hr, s-au intalnit si au tras la sorti pentru a decide incotro va merge fiecare. Lui Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). La inceput Sfantul Andrei l-a insotit pe fratele sau, Petru, prin Asia Mica, apoi a trecut in peninsula Balcanica prin teritoriul Turciei de azi, ajungand in Scytia, unde s-a oprit o buna vreme. Si-a continuat apoi drumul pana in sudul Rusiei, de unde s-a intors in Grecia pentru a consolida comunitatile crestine infiintate de Pavel, ajungand pana in Peloponez. Acolo, in orasul Patras, a fost martirizat, pe 30 noiembrie 60 d.Hr, fiind rastignit pe o cruce in forma de X, cunoscuta sub denumirea de Crucea Sfantului Andrei. Sfantul Andrei este este considerat de ortodocsi Ocrotitorul Romaniei sau Patronul spiritual al romanilor- fiind cel care a adus si a promovat religia crestina si invataturile lui Iisus in zona tarii noastre. Ziua lui de celebrare a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificarea lupului, ziua de Sfantul Andrei (30 noiembrie) fiind cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului. Noaptea Sfantului Andrei este una magica, in care animalele (lupii in special) capata puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda si, foarte important, strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume. Conform superstitiilor din batrani, ca sa te protejezi impotriva puterii lupilor si sa nu-i aduci in apropierea gospodariei, ar trebui sa nu te piepteni, sa nu torci, sa nu faci curat in casa sau sa dai gunoiul afara. E bine sa nu se dea bani imprumut. In noaptea de 29/30 noiembrie se crede ca locuintele sunt pazite de strigoi daca oalele si canile sunt intoarse cu gura in jos si daca cenusa calda e scoasa din soba, pentru ca strigoii sa nu se poata adaposti la caldura. Oamenii mananca usturoi in acea seara si se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, piept, spate si incheieturile trupului. Se ung si usile si ferestrele cu usturoi, se atarna siruri de usturoi si se lasa candela aprinsa. Fetele cred ca in noaptea de Sfantul Andrei isi pot vedea ursitul, folosind, in diferitele parti ale tarii, diferite metode.

Metoda facutului cu ulcica

Singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit.

Metoda cu verigheta

Intr-un pahar cu apa neinceputa se arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul careia apare chipul ursitului.

Metoda oglinzii

O fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglinda din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.

Turtuca de Andrei

Prin alte parti este obiceiul ca fetele de maritat sa faca o turta subtire ca o placinta din faina de grau, foarte sarata - denumita Turtuca de Andrei, pe care o mananca la culcare. Baiatul pe care-l viseaza ca le aduce apa ca sa le astampere setea se crede ca este viitorul lor sot.

Sursa: istorie-pe-scurt.ro