Nu ma exclude, nu sunt contagios! este o campanie de informare si educare prin care Societatea Romana de Dermatologie isi propune sa creasca gradul de informare al publicului larg cu privire la psoriazis, atragand atentia asupra faptului ca psoriazisul nu este o afectiune contagioasa.
De-a lungul anilor, in cadrul campaniilor organizate de catre Societatea Romana de Dermatologie s-au lansat mai multe mesaje menite sa le usureze viata celor peste 400.000 de romani care sufera de psoriazis, dar si miilor, chiar sutelor de mii care decid sa nu mearga la medic, sa nu se informeze si in consecinta sa nu se trateze corect.
Medicii spun ca, tot mai multi pacienti dezvolta psoriazisul vulgar, o afectiune care revine ciclic la intervale relativ scurte.
Psoriazisul este o afectiune cronica, care pe langa alte manifestari se caracterizeaza printr-o evolutie accelerata a celulelor pielii. In mod normal celulele pielii se regenereaza in 28 - 30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3 - 4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperie cu cruste alb-sidefii.
Campania Nu ma exclude, nu sunt contagios! a fost lansata cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, marcata in fiecare an, la nivel global, pe data de 29 octombrie si se desfasoara in Bucuresti, Iasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara.
In anii trecuti SRD a incercat sa atraga atentia populatiei prin postarea unor mesaje si concepte vizuale in spatii publice precum unitati de invatamant (gradinite, scoli, licee, facultati), sali de sport, saloane de infrumusetare, bazine de inot, spatii publice (plaje), unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre aceasta afectiune. Efectul campaniei s-a reflectat si in cresterea adresabilitatii la medicul dermatolog, psiholog si chiar nutritionist (specialitati conexe la care este bine sa se adreseze pacientul cu psoriazis)).
La nivel mondial, in industria farmaceutica se acorda o atentie sporita acestei afectiuni, dovada fiind numarul mare de molecule noi dezvoltate sau aflate in cercetare in diferite faze, unele cu mecanisme noi de actiune, spune dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.
Psoriazisul poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afecteaza pielea si stima de sine a pacientului. De asemenea, bolnavii de psoriazis trebuie sa fie inregistrati intr-un registru unic, la nivel national, demers initiat de SRD si care este in permanenta actualizare si dezvoltare. Din 2015 pana in prezent au fost inregistrati in Registrul de boli dermatovenerologice 6.245 de pacienti cu psoriazis, dintre care 57% sunt barbati si 43% sunt femei.