MAGAZIN: Noi dovezi legand OZN-urile de armele nucleare(Autor: DAN D. FARCAS)
Investigatorul relatiei dintre OZN-uri si armele nucleare - Robert Hastings - a distribuit in 2016, in reteaua I-Team din Las Vegas, un nou documentar in care aduce dovezi in sustinerea ideii ca OZN-urile monitorizeaza armele nucleare. In mod oficial, guvernul SUA sustine ca a incheiat studiul privind OZN-urile inca din 1969, intrucat - asa cum a asigurat publicul - nu exista nicio dovada ca fenomenul reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Filmul lui Hastings se intreaba daca o fi asa, odata ce misterioasele aparitii arata un interes, ridicat si constant, fata de armele nucleare? Robert Hastings a petrecut mai mult de 40 de ani identificand si intervievand peste 150 de veterani militari, ofiteri de rachete si personal de securitate, care au lucrat in diferite parti ale programului vizand armele atomice, inclusiv multi care au lucrat la poligonul de testare din Nevada. Aici, in cele mai intunecate zile ale razboiului rece, armele atomice erau detonate, in mod curent, deasupra solului. In 1955, 14 bombe atomice au fost detonate ca parte a operatiunii Teapot. La teste au asistat mii de militari in transee, ca si mii de angajati. Dar au aparut si alti observatori.
- A fost ceea ce numeam farfurii zburatoare. Pe atunci erau destul de raspandite pe poligonul de testare, a declarat un fotograf care lucrase acolo.
Cel putin o duzina de fosti angajati ai poligoanelor de testare au spus povestiri similare despre aeronave necunoscute care apareau, la cateva ore sau zile dupa o explozie atomica.
- De fapt, OZN-urile ne-au monitorizat in mod regulat armele nucleare inca decenii in urma si, uneori, se pare ca au interferat cu functionalitatea acestor arme, a spus Hastings.
Un pachet gros de documente
Pe langa relatarile martorilor oculari, mii de pagini de documente, clasificate anterior, au fost desecretizate si sprijina aceste istorisiri. Solicitarea, depusa in 1992, de echipa I-Team, pe baza legii privind libertatea de informare, a produs un pachet gros de documente de la Departamentul Energiei, indicand incidente OZN, incepand de la sfarsitul anilor 1940, produse asupra tuturor instalatiilor majore de arme nucleare, intre care asupra laboratorului national din Los Alamos, unde bombele erau proiectate, ca si asupra complexului Hanford, unde era procesat plutoniul. Si civilii care traiau in preajma au observat si raportat OZN-uri in aceste locuri. Filmul lui Hastings include incidente datatoare de fiori, in care OZN-urile nu doar ca au incalcat spatiul aerian restrictionat aflat deasupra bazelor de rachete nucleare, dar, uneori, au dezactivat rachetele balistice intercontinentale si au declansat alerta. Intr-un incident extraordinar din film, fotografii militari au urmarit, prin telescop, cum un OZN dezactiva un focos, utilizat intr-un test de trageri, la baza Vandenberg.
- Dintr-odata, acest disc, dotat cu o cupola, a intrat in cadru, a circulat in jurul rachetei, care zbura cu 8 sau 10.000 de mile pe ora, a emis 4 fascicule de lumina catre el, dupa care focosul de exercitiu a cazut in Oceanul Pacific, iar OZN-ul a parasit zona, a afirmat Hastings.
Potrivit unui fost ofiter de securitate, Walter Levine, incidentele OZN de pe poligonul de testare din Nevada au devenit atat de frecvente, incat observarea lor a fost incredintata unor echipe dedicate, care le urmarea dintr-o cladire special amenajata la baza aeriana Indians Springs, cunoscuta acum sub denumirea de Creech. Levine spunea:
- Toate erau luminoase, aveau forma de discuri, dar unele erau patrate. Voiam sa raportam telefonic din adapostul nostru, dar nu mai era niciun ton de apel. Am notat coordonatele, directia obiectului, si asa mai departe, pe o bucata de hartie. Apoi a trebuit sa ardem hartia.
Guvernul a incheiat testele cu armele atomice cu ani in urma, dar incidentele din Nevada continua. Fosti ofiteri de securitate din Zona 2 a Bazei Fortelor Aeriene Nellis, care a fost, ani de zile, un depozit pentru pana la 200 de focoase nucleare, au raportat multiple intruziuni cu aeronave necunoscute de la sfarsitul anilor 1990 pana in 2004. Incidente similare au fost raportate in Marea Britanie, India, Pakistan si alte puteri nucleare. In anii 1990, echipa I-Team a calatorit in Rusia de doua ori si a obtinut documente clasificate despre infricosatoare incidente similare. Pe 27 septembrie 2010, CNN a transmis, in direct, conferinta de presa dedicata relatiei OZN-urilor cu armele nucleare, manifestare organizata la Washington D.C., in timpul careia, fosti rachetisti din Fortele Aeriene ale SUA au descris ocazii in care mai multe rachete nucleare intercontinentale au prezentat disfunctionalitati misterioase, dupa ce o nava in forma de disc a fost observata in apropierea silozurilor de lansare subterane. Mai recent, personalul Fortelor Aeriene din SUA a invocat implicarea OZN intr-un incident de blocare pe scara larga a rachetelor, in octombrie 2010. Pe scurt, situatia este inca in plina desfasurare. Un incident semnificativ, prezentat in film, este si cel petrecut in padurea Rendlesham, langa baza RAF Bentwaters, la sfarsitul lunii decembrie 1980. Au fost incluse dramaticele marturii a doi controlori de trafic aerian din SUA, care lucrau in turnul de control de acolo: Ike Barker si Jim Carey. Acestia, aflati acum in rezerva, spun ca au urmarit un OZN, care a parcurs 120 de mile in opt secunde, sau trei rotatii ale radarului. Carey mai spune ca obiectul a facut, de asemenea, o intoarcere instantanee in unghi drept cand a parasit zona. La randul sau, Barker spune ca, pe cand se afla langa turnul de control al traficului aerian, a vazut, cu ochiul liber, intrusul, ca o sfera portocalie cu o serie de gauri pozitionate in jurul sau. Si Lt. Col. Charles Halt, comandantul adjunct al bazei Bentwaters, care conducea, in aceeasi noapte, un mic grup de politisti de securitate, prin imprejurimile padurii Rendlesham, a vazut un glob luminos care se misca printre copaci, picurand o substanta asemanatoare metalului topit. Cateva secunde mai tarziu, Halt a auzit la radio vorbele surescitate ale politistilor, spunand ca fasciculele luminoase ale OZN-ului maturau pe langa sau deasupra buncarelor de stocare a bombelor nucleare tactice!
Un singur obiect pe radar
Si Nigel Kerr, fost operator de radar militar britanic la baza RAF Watton, a recunoscut ca, in noaptea in care locotenent colonelul Halt si echipa lui se aflau in padure, i-a aparut pe ecran, pentru scurt timp, pret de trei sau patru rotatii, un obiect aerian anormal. Marturiile ample si detaliate ale controlorilor de trafic aerian USAF dovedesc ca cel putin un OZN, o nava de mare viteza, manevrabila, prezentand tehnologii avansate, a fost in apropiere. Raman si cateva intrebari: De ce doar un singur OZN a fost urmarit pe radar - atat la Bentwaters, cat si la Watton - cand personalul USAF aflat pe teren a observat mai multe obiecte? O explicatie ar putea fi faptul ca majoritatea OZN-urilor faceau manevre sub limita inferioara a detectabilitatii radarelor. Spre deosebire de multe dintre documentarele OZN difuzate pe diferite televiziuni, care contin mult mai mult speculatii decat de fapte, filmul lui Hastings: UFOs and Nukes: The Secret Link Revealed examineaza in mod riguros istoria oficiala, inca ascunsa, a activitatii OZN-urilor in laboratoarele de arme nucleare, zonele de testare, depozitele si unitatile de lansare, folosind documente autentificate si marturiile unor martori oculari, militari de incredere. Dovezile prezentate demonstreaza clar ca, dezvoltarea si utilizarea acestor arme, cele mai ucigatoare din cate are omenirea, au fost sub supravegherea intensa a observatorilor neidentificati, inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Semnificativ este si faptul ca, asa cum arata documente obtinute din Rusia, in anii 1990, armele nucleare sovietice au fost, de asemenea, in centrul interesului OZN in timpul razboiului rece. Cand a fost rugat sa explice scopul filmului, Hastings a spus:
- Educarea publicului. Cineva care dispune de o tehnologie extraordinar de avansata a monitorizat si chiar a manipulat armele nucleare americane si rusesti de zeci de ani. Opinia mea este ca OZN-urile sunt pilotate de fiinte dintr-o alta lume. Aceste evolutii uimitoare, aproape de necrezut nu trebuie pastrate ca secrete de o mana de oficiali guvernamentali si militari. Toti avem dreptul sa cunoastem faptele.