MAGAZIN: CIA pune pe internet dosarele sale OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
Asa cum anuntau agentiile de stiri, la mijlocul lunii ianuarie 2017, Agentia Centrala de Informatii din SUA (CIA) a publicat online aproximativ 930.000 de fisiere declasificate, continand aproximativ 13 milioane de pagini de documente declasificate. Intre acestea se afla si unele privind observatii OZN inexplicabile, ca si trimiteri la experimente paranormale finantate de CIA. O mare parte a informatiilor declasificate era, teoretic, disponibila, inca de la mijlocul anilor 1990. Incepand cu anul 1999, CIA a trimis sistematic inregistrari istorice declasificate la Administratia Inregistrarilor din Arhivele Nationale (NARA), aflate in College Park, Maryland. Dar accesul la aceste informatii era pana acum foarte dificil. Inregistrarile puteau fi consultate numai pe 4 calculatoare, situate in partea din spate a unei biblioteci de la Arhivele Nationale, intre orele 09:00 si 16:30 in fiecare zi. Masura punerii documentelor pe internet a intervenit dupa eforturi indelungate din partea unor militanti pentru transparenta. In baza legii pentru libertatea de acces la informatii (Freedom of Information Act - FOIA), asociatia non-profit, MuckRock a dat in judecata CIA, pentru a o forta sa incarce colectia pe internet, urmand un proces care a durat mai mult de 2 ani.

Scanarea documentului

In acelasi timp, jurnalistul Mike Best a finantat, cu peste 15.000 de dolari, operatiile de vizitare a arhivelor pentru a scana si incarca pe net inregistrarile, una cate una, exercitand astfel presiuni asupra CIA.
- Prin tiparirea si scanarea documentelor, pe cheltuiala CIA, am reusit sa incep sa le pun la dispozitia publicului; in acelasi timp, am oferit agentiei un stimulent si un exemplu pentru a incarca intreaga sa baza de date pe un mediu on-line, a scris Best intr-o postare pe blog.
In cele din urma, in noiembrie 2016, CIA a anuntat decizia de a publica on-line intreaga sa arhiva declasificata pe site-ul Bibliotecii CIA.
- Acum accesul la aceasta colectie istorica semnificativa nu mai este limitat geografic, iar publicul american poate studia documentele din confortul domiciliului, a declarat Joseph Lambert, directorul CIA pentru Managementul Informatiilor.
Documentele devenite vizibile povestesc istoria CIA, a Razboiul Rece, a celui din Vietnam, ori a aeronavei de recunoastere U-2. Proiectul include documentele lui Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub presedintii Richard Nixon si Gerald Ford, oferind o perspectiva rara si asupra operatiunilor clandestine ale CIA. De pilda, un document confidential, intitulat FOTOGRAFIA SI SCRISUL INVIZIBIL, CERNEALA SIMPATICA ETC., descrie o serie de metode pentru producerea de cerneala invizibila, cum ar fi scrierea cu amidon pe lenjerie. O alta metoda implica sulfatul de cupru, puternic diluat, care poate fi folosit scriind, cu o scobitoare moale, intre randurile imprimate. Inregistrarile includ si cateva sute de mii de pagini de analiza de informatii si de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica. Printre inregistrarile mai putin obisnuite se numara si documentele din Proiectul Stargate, care s-a ocupat de puterile psihice si perceptia extrasenzoriala, proiect care a fost, de-a lungul vremii, de mare interes pentru adeptii teoriei conspiratiei. Intre altele, documentele includ inregistrari ale testelor, efectuate in 1973, asupra lui Uri Geller, care la ora aceea era deja un iluzionist renumit. Sunt detaliate modalitatile in care Geller a reprodus imagini pe care cineva le desena intr-o alta camera. El reusea aceasta partial si cu o precizie variabila, dar uneori uimitoare, determinand cercetatorii care asistau la experiment sa scrie:
- I-a demonstrat abilitatile de perceptie paranormala intr-o maniera convingatoare si lipsita de ambiguitate.
Arhiva pusa pe internet detaliaza si o serie de incidente legate de fenomenul OZN, dovedind interesul agentiei pentru aceste aparitii inexplicabile. Nu este prima data cand CIA si-a deschis fisierele OZN. Asa cum am mai scris pe aceasta pagina, anul trecut, agentia a postat pe internet un numar mic de documente OZN anterior clasificate. Acum insa, o cautare dupa cuvantul cheie UFO” in arhiva postata pe site-ul CIA, a returnat 1738 de articole. Documentele OZN, care dateaza mai ales din anii 1940 si 1950, primul dintre ele fiind din 1942, se numara printre sutele pe care CIA le-a declasificat incepand din 1978.
- Pentru a ajuta la navigarea in cantitatea vasta de date continute in colectia noastra de FOIA UFO, am decis sa scoatem in evidenta cateva documente pe care atat scepticii, cat si adeptii le vor gasi interesante, a explicat un reprezentant al agentiei, intr-o postare de pe blog. Ca o aluzie la noile episoade ale serialului X-Files, agentia spune:
- A ales 5 documente pe care ne gandim ca agentul Fox Mulder le-ar putea folosi in incercarea de a convinge lumea de existenta unei activitati extraterestre. De asemenea, am ales si alte cinci documente, care credem ca ar conveni partenerei sale sceptice, agentul Dana Scully, pentru a dovedi ca exista o explicatie stiintifica pentru observatiile OZN, a adaugat postarea.
Documentele MULDER includ rapoartele din 1952 despre farfuriile zburatoare din Germania de Est, Spania si Africa de Nord, precum si un studiu asupra aparitiilor din acelasi an. Agentia a publicat, de asemenea, un raport din 1952 privind 2 discuri de foc care au zburat peste o mina de uraniu in Congo-ul belgian de atunci. Interesant este si procesul-verbal al discutiilor sefului unei filiale a CIA cu privire la OZN-uri. Un document din 1953 descrie observatii OZN din Spania, Grecia, Algeria si din Marocul francez, detaliind mai multe incidente, pe baza rapoartelor ziarelor locale. Subiectul dosarului este AERONAVE MILITARE NECONVENTIONALE. Un fisier din 1966 descrie un fenomen neobisnuit observat la orizont, la frontiera dintre Iran si fosta Uniune Sovietica.
- Pe masura ce ne apropiam de baliza Rudeshur, situat la aproximativ 25 de kilometri de aeroportul Mehrabad din Teheran, am observat dintr-o data o sfera stralucitoare alba care aproxima culoarea si intensitatea luminoasa a Lunii Pline, se arata in raport. Sfera a aparut brusc si la prima vedere era de aproximativ trei ori mai mare decat Luna Plina.
Identitatea sursei a fost redactata. Raportul din Germania de Est detaliaza un obiect asemanator cu o tigaie mare de prajit si avand un diametru de aproximativ 15 metri.
- Obiectul a aterizat intr-un luminis din zona sovietica a Germaniei, potrivit raportului.
In rapoartele venite din Spania si Africa de Nord scrie ca un obiect care lasa in urma o trena de fum a trecut pe deasupra Barcelonei, respectiv ca un obiect neobisnuit care emitea o lumina verde pal a zburat peste orasul tunisian Sousse. Fotografiile postate pe site-ul CIA includ si o observatie inexplicabila facuta deasupra orasului Minneapolis in 1960, ca si o alta, 2 ani mai tarziu, peste Sheffield, Marea Britanie. De asemenea, documentele contin informatii si o imagine privind ancheta unei intalniri OZN din Socorro (New Mexico).

Exista sau nu dovezi?

Documentele mai includ si o nota de birou din 1949, o nota din 1952 adresata directorului CIA, ca si un memorandum pentru inregistrarea farfuriilor zburatoare, de asemenea din 1952. Agentia a publicat, de asemenea, un document din 1953 care detaliaza sugestiile unui Comisii consultative privind OZN-urile si procesul-verbal al unui grup consultativ al Oficiului de Informatii Stiintifice al CIA din acelasi an. Comisia de care este vorba, e faimosul Robertson Panel, convocat in urma valului de OZN-uri observate deasupra capitalei americane in iulie 1952. In raportul comisiei scrie ca nu exista nicio dovada a vreunui act ostil sau pericol din partea OZN-urilor, in sine.
- Dar rapoartele OZN â€" spune raportul â€" ar putea genera situatii periculoase din urmatoarele motive: a. Identificarea gresita a obiectelor inamice reale de catre personalul de aparare, b. supraincarcarea canalelor de raportare a urgentelor (...), c. subiectivismul publicului care ar putea determina o isterie in masa si marea vulnerabilitate la un posibil razboi psihologic inamic.
Drept urmare, pentru reducerea interesului public fata de farfuriile zburatoare, raportul recomanda, intre altele, negarea sau demitizarea sistematica a rapoartelor OZN, folosind mass-media: televiziune, filme, articole publice. Cu alte cuvinte, atunci s-a stabilit ca trebuie dusa, oficial, o politica de ridiculizare a fenomenului OZN in ochii marelui public si de ridiculizare a celor ce se ocupa de OZN-uri.