INPOLITICS: SCANDALUL PALADA-GOTIU: CINE SEAMANA VANT, CULEGE FURTUNA (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Ceva grav s-a petrecut miercuri seara intr-un studio de televiziune, doi invitati si-au aruncat vorbe grele si chiar pumni, iar scandalul risca sa se termine cu politie, parchet si judecatori. Adevarata drama este ca ceea ce s-a intamplat la B1TV nu doar ca nu e o surpriza, dar e de mirare chiar ca nu s-a intamplat de mai mult timp, iar vina, paradoxal, nu e atat de mult a protagonistilor cat a mass-media insasi. Puterile statului s-au paruit la TV: un fost reprezentant al executivului, Mirel Palada, l-a altoit intr-o pauza de publicitate pe unul al parlamentatului, Mihai Gotiu. Acesta, la randul sau, il provocase sistematic, prin insulte si exprimari agresive pe atacator. Urat ce s-a intimplat, de nescuzat si obligatoriu trebuie sa existe consecinte. Mirel Palada trebuie sa dea socoteala pentru faptele de care e acuzat, iar Gotiu ar trebui sanctionat de propriul partid prin retragerea dreptului de a mai aparea la TV ca vector de imagine. Cand pumnul, palma si insulta au ramas singurele argumente de dezbatere, inseamna ca undeva sunt probleme serioase. Marea intrebare e, insa, unde anume exact?
Spre exemplu, printre primii care au reactionat la scandal a fost Traian Basescu, cel care a scris pe Facebook:
- Un individ cu comportament de derbedeu ordinar, pe numele lui Mirel Palada, a gasit de cuviinta sa-si acopere handicapul intelectual in dezbaterea cu senatorul Mihai Gotiu, lovindu-l cu pumnii si picioarele in pauza emisiunii Nadiei Curlin, moderatoare la B1 Tv. Nu voi mai participa la nicio emisiune a vreunei televiziuni care, din acest moment, il va mai invita pe Mirel Palada in platourile sale. Bagati mare Gadea, Badea, Zamfir si restul clicii de la Antena 3. Si luati-l cu voi si pe Codrin Stefanescu sa va mangaie intelectul alaturi de Palada, ca sunteti toti de aceeasi teapa si nivel de inteligenta.
Prima observatie e ca un om care a detinut cele mai inalte pozitii in stat sanctioneaza badarania tocmai printr-un limbaj badaranesc. A doua, ca Basescu nu e chiar omul potrivit sa ia atitudine. El are propriul trecut marcat de violenta fizica, de injuraturi birjaresti, de sanctiuni de la consiliul anti-discriminare etc. Ne amintim seninatatea cu care si-a argumentat lovirea copilului din videoclip:
- O fi spus ceva copilul, m-o fi injurat!.
Practic, dupa standardele lui Basescu, agresorul Palada e scuzat de insultele victimei. Dincolo de asta, cum spuneam, e de mirare ca bataile nu se tin lant in studiourile TV. Nu inca. In ultimii trei asistam la o escaladare fara precedent a agresivitatii in talk-showuri, iar vina revine in primul rind producatorilor si moderatorilor, adica cei responsabili cu selectia invitatilor si cu tinerea lor sub control. Or, selectia respectiva face ca romanii sa fie sufocati, de la o vreme incoace, de comentariile si sfaturile revarsate de pe micul ecran de sfertodocti, de interlopi si de fosti puscariasi. Intr-un cuvant, exact de oamenii care nu-si ar avea locul acolo. In domeniul televiziunii, a fost posibil ca statutul de invitat de mare calibru sa fie obtinut de Miron Cozma, omul care a tras Romania inapoi cu ani de zile, care a coordonat mutilarea studentilor si a intelectualilor si care a facut un deceniu de puscarie pentru una dintre cele mai grave infractiuni, subminarea statului de drept. Alt guru de serviciu e Gigi Becali, infractor eliberat conditionat care isi permite sa ameninte magistratii in direct si la ore de varf. Il secondeaza cu brio Dumitru Dragomir, fost militian, peremist de marca, puscarias pe stil vechi, pe stil nou si la un pas de noi condamnari. Cat traia, era omni-prezent la TV si Vadim Tudor; pe linga el Silviu Prigoana, Serghei Mizil, Viorel Lis, Stelian Ogica, Dumitru Coarna, Liliana Minca, Vasile Marica, Codrin Stefanescu, Radu Cristescu si lista ar putea continua cu multe alte nume de personaje greu digerabile, puse mereu pe harta, dar generos gazduite oricand si oricum de catre posturile TV. Din pacate, exact postul implicat in scandalul de aseara, B1TV, pare sa aiba cea mai mare apetenta pentru incidente in ciuda reactiilor de protest ale moderatoarei care s-a nimerit, aseara, intre cei doi cocosi ai micului ecran. De la B1 scriitorul Dan Ciachir a plecat in vara trintind lavaliera pe masa, nervos, aici s-a contrat dur Traian Basescu cu diversi moderatori, aici au fost aproape de bataie Vasile Marica si Gelu Visan, Oreste Teodorescu si Dan Turturica, Stelian Negrea si Dumitru Pelican, aici moderatorul Sabin Orcan i-a adresat invitatului Sebastian Ghita nemuritoarea intrebare
- Domnule Ghita, ati tras ceva pe nas inainte? etc.
De fapt, la B1TV se ataca pana si angajatii intre ei, vezi conflictul dintre Catalin Prisacariu si Catalin Striblea, iar actuala purtatoare de cuvant a Cotrocenilor, Madalina Puscalau, si-a motivat demisia de la televiziunea amintita inclusiv prin ceea ce ea a numit influenta unor personaje toxice, care este atat de mare incat contamineaza intreaga atmosfera a postului. Ce sa mai spunem de scandalul de la Digi 24, unde Dragos Patraru sugera ca sunt o droaie de acoperiti in propria redactie? Dar scandalurile de studio se reintilnesc, in ultimii 2-3 ani, si la restul televiziunilor. Codrin Stefanescu a fost data afara in plina emisiune de Dana Grecu, la Antena 3, deputata Cosette Chiricau a plecat tot cu scandal din acelasi loc, Raed Arafat a plecat nervos din studioul TVR, trantind lavaliera in nasul Emmei Zeicescu, senatorul Mihaita Calimente a fost dat afara din emisiunile a cel putin 2 televiziuni diferite, iar exemplele pot continua mult si bine. Din pacate, prea putini observa ca e o stransa legatura intre proliferarea tatismelor la TV si scaderea increderii si a interesului publicului pentru presa, in general. Mai ales ca aceasta cultivare a invitatilor toxici are ca efect alungarea putinilor oameni de calitate care mai accepta sa se expuna pe micul ecran. Recenta retragere a lui Andrei Plesu dintre editorialistii Adevarului graieste de la sine. E greu de suportat, probabil, sa-ti vezi semnatura plasata langa cea a unor comentatori isterici care si-au facut din insulta un brand personal. Revenind la televiziuni, e clar ca moderatorii din ultima vreme sunt antrenati nu sa tina haturile emisiunilor, nu sa-si pondereze invitatii si sa mentina un nivel onorabil al discutiilor, ci exact contrariul: sunt antrenati sa provoace. Se face selectie in ce priveste invitatii, da, dar in sensul separarii graului de neghina si al invitarii neghinei la emisiuni. Pentru ca scandalul face rating lesne; sigur ca ce e facil nu e mereu si de calitate, dar, decat deloc, mai bine asa, isi spun cei mai multi. Asa ca nu e de mirare ca jurnalisti TV precum Radu Banciu sar calul in mod programat si arunca insulte la gramada stiind exact pe ce efect sconteaza. Nu mai vorbim de istericalele lui Rares Bogdan, patriotul de la televiziunea care are milioane datorii la stat, ori despre tiradele agresive ale Denisei Rifai, devenite virale pe net. Doar ca cine seamana vant, culege furtuna. Este greu de imaginat cum va arata spatiul vizual intr-un an de zile, nu mai mult, odata plasat pe o directie jalnica, ce nu poate duce decat la fundatura. Salvarea, in asemenea situatii, ar veni de la un post TV nou, profesionist, care sa se impuna rapid pe piata cu reguli de bun simt si care sa devina un model pozitiv si pentru ceilalti. Nu vom vedea prea curand, insa, o asemenea luminita la capatul tunelului.