Semnificatia zilei de 13 Septembrie - ziua pompierilor romani
La sfarsitul lui Februarie 1848, in urma unor sangeroase miscari de strada, regele Frantei, ajuns pe tron in urma Revolutiei din iulie 1830, este silit sa abdice. Conflictele aparute intre protagonistii evenimentelor si agitatia tot mai crescanda a maselor de muncitori din Paris cauzeaza la sfarsitul lui Iunie 1848, violente lupte de strada. Unda de soc revolutionara din Franta se propaga rapid in imperiul austriac, statele germane si in Principatele Romane. In Tara Romaneasca, Revolutia s-a declansat in Iunie 1848. Dupa 3 luni de conflicte, la 13 Septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii, ultima confruntare armata disputata pe teritoriul romanesc dintre structuri militare ale Tarii Romanesti si un corp de armata otoman. Astfel Compania de Pompieri Bucuresti sub comanda Capitanului Pavel Zaganescu s-a angajat in lupta cu otomanii, care, de 20 de ori mai numerosi, au patruns in oras prin bariera Dealul Spirii. In cursul luptei inegale, dar eroice, ostasii formatiunii de pompieri bucuresteni, au asaltat artileria dusmana. Au cazut in aceasta eroica batalie mai mult de jumatate din efectivul companiei de pompieri. Recunoasterea faptului ca 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din traditiile de lupta ale armei pompierilor a fost unanima, indiferent de epocile istorice si regimurile politice prin care a trecut tara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sarbatorita dintotdeauna, ca fiind Ziua Pompierilor din Romania insa, a fost oficializata prin legea nr.121/1996 privind organizarea si functionarea Corpului Pompierilor Militari, dar si prin H.G.R. nr.1490/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Pe latura din fata a Monumentului Eroilor Pompieri este fixata o placa de bronz cu inscriptia:
- Luptatorilor de la 13 Septembrie 1848, poporul roman recunoscator, MDCCCL (1900).
Pe latura opusa este fixata o alta placa de bronz, pe care scrie:
- In aducerea aminte a luptei sustinuta in acest loc de pompierii Bucurestilor, comandati de catre capitanul Zaganescu, si de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armata turceasca comandata de Kerim Pasa.
Astfel se cuvine, ca in fiecare an, la data de 13 Septembrie sa cinstim memoria, curajul si devotamentul inaintasilor care si-au dat viata in Batalia de la Dealul Spirii.

Sursa: Wikipedia