La nivel mondial, milioane de oameni sufera de diabet si sunt nevoiti sa isi schimbe radical viata pentru a tine sub control aceasta afectiune, insa putine persoane stiu cu adevarat ce inseamna boala zaharului si care sunt modalitatile prin care poate fi tinuta sub control.
In prezent, complicatiile diabetului reprezinta principala cauza de deces in randul persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune, daca nu este bine tratata. Conform Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, peste 800.000 de romani sufera de diabet zaharat si se estimeaza ca pana in 2030, proportia acestora va fi de 11,1% din populatie.
In schimb, ceea ce este important de stiut este ca mentinerea glicemiei in frau si monitorizarea periodica a acesteia poate salva viata. Dupa masa, nivelul glucozei din sange creste, iar stresul, epuizarea sau mancatul neregulat, face ca glicemia sa scada. Un nivel scazut al glicemiei (hipoglicemia) poate fi stabilit prin simptome acutizate, precum stari de ameteala si oboseala subite.
In cazul hiperglicemiei, simptomele apar abia dupa cateva zile, asa ca estemai dificil de depistat. Daca nivelul glicemiei oscileaza, in timp, acesta poate cauza diabet, boli cardiovasculare, boli renale, distrugerea retinei sau afectiuni microvasculare.
Cheia acestei boli consta in adoptarea unor masuri simple, dar eficiente, precum activitati fizice zilnice (30 minute/zi), o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume cu un continut scazut de zahar (3-5 portii/zi), mentinerea greutatii corporale normale si evitarea tutunului.

Stiai ca dudul alb reduce absorbtia glucozei?

O alta metoda de mentinere a nivelului glicemiei sub control este si administrarea de suplimente alimentare care contin extracte de dud alb. Acesta are menirea de a mentine nivelului glicemiei in limite normale prin absorbtia glucozei.
Pe langa beneficiile mentionate mai sus, dudul alb are si alte roluri:
Este benefic in anumite afectiuni cronice ale tractului digestiv, in imbunatatirea digestiei, stimularea apetitului si a secretiei de acid gastric si in eliminarea constipatiei.
Fructele de dud alb sunt folosite pentru eliminarea starii de oboseala si ameteala, a anemiei si a incontinentei.
Frunzele de dud alb ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul transpiratiei, in timp ce scoarta si ramurelele sunt utilizate in scaderea presiunii sangvine.