MISCAREA DE REZISTENTA: Steatoza hepatica, boala care afecteaza mai multe organe! (Autoare: Magda Marincovici)
Obezitatea este un factor de risc pentru numeroase boli, care afecteaza multe organe. Cercetatorii au identificat o reactie in lant. Este vorba de steatoza hepatica non-alcoolica sau NASH (non-alcoholic stetohepatitis), transmite pourquoidocteur. Steatoza hepatica non-alcoolica, numita si ficatul gras, este provocata de excesul de zahar si poate duce la ciroze. Ca si abuzul de alcool, NASH contribuie la marirea riscului de cancer sau de diabet de tip 2. Cercetatorii au descoperit ca NASH poate afecta si alte organe, oferind o explicatie in acest sens.

Pancreasul

Intr-un articol publicat in revista Diabetologia, cercetatorii de la centrul german pentru cercetarea diabetului (DZD) au aratat ca aceasta boala poate avea efecte nefaste asupra pancreasului. NASH altereaza secretiile ficatului. El produce mai multa glucoza, grasimi periculoase si anumite proteine. In mod special, una dintre aceste proteine ajunge, prin circuitul sanguin, la alte organe, unde provoaca reactii. In laborator, celulele pancreatice au fost expuse la aceasta proteina. Astfel, cercetatorii au remarcat o crestere a inflamatiei. Extrapoland aceasta reactie a pancreasului in vivo, cercetatorii estimeaza ca NASH, in mod indirect, ar putea, de asemenea, sa provoace o fibroza care duce la afectarea acestuia partiala sau totala. De asemenea, NASH ar putea declansa sau agrava diabetul de tip 2.

Rinichii

Pancreasul nu este singurul organ afectat. Intr-un alt articol, publicat de aceasta data in Scientific Reports, cercetatorii au aratat ca aceeasi proteina este, totodata, responsabila de inflamarea rinichilor. In jurul rinichilor, excesul de grasimi nu este o problema. Dimpotriva, ele ar avea tendinta sa-i protejeze si sa favorizeze regenerarea lor. Dar nu cu NASH. Cand cele doua sunt combinate, se produce un fenomen invers. In loc sa-i protejeze, anvelopa de grasimi favorizeaza procesele inflamatorii. Factorul care coordoneaza aceste modificari patologice este aceasta proteina, care este produsa de ficatul gras, explica prof. Dorothea Siegel-Axel, diabetolog la Universitatea Tubingen, unul dintre autorii studiului. Cele doua studii evidentiaza mecanismele legate de obezitate si consecintele ei. Prof. Hans-Ulrich Haring, membru al consiliului de administratie al DZD, spune ca referirile potrivit carora obezitatea este cauza multor boli sunt inca imprecise. Atat timp cat alti parametri, ca severitatea NASH, nivelul anumitor proteine sau alte modificari inregistrate in alte organe, nu au fost evaluati, nu putem sa spunem daca o persoana are sau nu risc crescut, subliniaza prof. Hans-Ulrich Haring.

Sursa: miscareaderezistenta.ro