Privitul direct la soare in timpul eclipselor solare nu este sigur decat in momentul in care astrul este acoperit in totalitate.
In rest, singurul mod recomandat pentru privit soarele este prin ochelari de eclipsa, anunta NASA.
Filtrele realizate manual, sau ochelarii de soare obisnuiti, chiar si cei foarte intunecati, nu sunt siguri pentru privit soarele, sustin expertii care au intocmit o lista de indicatii pentru cei care vor urmari Marea Eclipsa din Statele Unite.
Inspectati intotdeauna filtrul solar inainte de utilizarea ochelarilor. Daca este zgariat sau deteriorat, aruncati-l.
Cititi si urmati orice instructiuni tiparite sau ambalate impreuna cu filtrul.
Intotdeauna supravegheati copiii care utilizeaza filtre solare.
Acoperiti-va ochii cu ochelarii de eclipsa sau cu vizualizatorul solar inainte de a privi spre soarele stralucitor.
Scoateti filtrul doar dupa ce nu va mai uitati la soare si nu in timp ce priviti eclipsa.
Nu priviti soarele intreg sau in faza de eclipsa partiala printr-un filtru, telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic care nu are filtre.
Nu priviti soarele printr-o camera foto, un telescop, binoclu sau alt dispozitiv optic in timp ce folositi ochelarii de eclipsa sau vizualizatorul solar â€" radiatiile solare concentrate vor deteriora filtrul si vor provoca vatamari grave ochilor.
Cautati consultanta de la un astronom inainte de a folosi un filtru solar cu o camera foto, un telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic. Retineti ca filtrele solare trebuie sa fie atasate in fata oricaror telescopuri, binocluri, lentile de camera sau alte optice.
Persoanele care se afla in zona in care eclipsa va fi completa pot sa inlature filtrul solar numai atunci cand umbra lunii acopera complet fata stralucitoare a soarelui si devine brusc destul de intunecat.
De indata ce umbra incepe sa se retraga, aplicati din nou filtrul solar.
Persoanele care poarta in mod normal ochelari trebuie sa-i pastreze la ochi si sa aplice ochelarii de eclipsa peste acestia.
O eclipsa este un fenomen rar si spectaculos pe care nu veti dori sa-l pierdeti, dar daca aveti ocazia sa traiti unul este important sa urmati cu atentție procedurile de siguranta.