Curier Local informeaza: O natiune care a crescut ca Fat Frumos: 4 iulie, Ziua Independentei SUA (Autoare: Nicoleta Nicolau)
Astazi este Ziua Americii! Statele Unite ale Americii sarbatoresc, la 4 iulie, Ziua nationala. Cunoscuta ca Ziua Independentei, aceasta marcheaza aniversarea Declaratiei de Independenta din 4 iulie 1776, fata de Marea Britanie, semnata de 13 colonii de pe continentul nord-american. SUA reprezinta o natiune inca tanara, dar care, precum Fat Frumos din basmele populare romanesti, a crescut in cateva sute de ani, cat altele in milenii intregi, devenind pentru multi un taram al fagaduintei. Data de 4 iulie a devenit Ziua nationala a SUA incepand cu anul 1941, in timpul mandatului presedintelui Franklin Delano Roosvelt (1933-1945). In primii 15-20 de ani, americanii nu au celebrat ziua de 4 iulie, din cauza conflictelor politice interne. Abia dupa 1812 acest lucru s-a reglementat. La inceput au fost doar 13 colonii care si-au dat acceptul pentru a forma o Confederatiei, ele fiind reprezentate pe Drapelul SUA prin cele 13 linii orizontale albe si rosii. Astazi sunt 50 de state, tot atatea cate stele are drapelul american. Primul Congres Continental al Americii a declarat independenta fata de monarhia britanica pe 4 iulie 1776. Dar votul oficial a avut loc cu doua zile inainte, Declaratia fiind publicata in ziare pe 4 iulie. De asemenea, atunci cand votul a fost oficiat, toti delegatii au semnat Declaratia in aceeasi zi, moment ilustrat adesea in picturile populare. Insa, in realitate, a trecut o luna de zile pana au semnat toti reprezentantii documentul. Singura persoana care a semnat Declaratia pe 4 iulie a fost John Hancock. Totodata, daca data publicarii Declaratiei de Independenta a creat impresia ca 4 iulie este ziua oficiala a independentei Americii, moartea celor doi fondatori ai declaratiei in aceasta zi a marcat in istorie Ziua Independentei, 4 iulie: presedintii SUA Thomas Jefferson si John Adams au decedat amandoi pe 4 iulie, in acelasi an, 1826, la o diferenta de 5 ore.
- Noi consideram aceste adevaruri evidente, ca toti oamenii sunt egali, ca ei sunt inzestrati de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, ca printre acestea sunt Viata, Libertatea si cautarea Fericirii. Ca, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorand puterile lor doar din consimtamantul celor guvernati, Ca atunci cand orice Forma de Guvernare devine distructiva acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, si sa instituie noua Guvernare, stabilindu-i fundatia pe astfel de principii si organizandu-i puterile in asemenea forma, incat sa le para lor cel mai probabil sa produca Siguranta si Fericire, se arata in Preambulul Declaratiei de Independenta.

Sursa: curierlocal.ro