doxologia.ro informeaza: Invierea lui Christos este invierea noastra
In fiecare din noi, cei credinciosi, are loc Invierea lui Christos, si aceasta nu o data, ci in fiecare clipa, atunci cand, Insusi Stapanul Christos invie intru noi. Invierea lui Christos este invierea noastra a celor ce zaceam jos, la pamant. Invierea si slava lui Christos este, insa, precum s-a spus, slava noastra, care are loc, se face aratata si vazuta noua prin Invierea Lui intru noi; caci insusindu-Si o data (prin Intrupare) cele ale noastre, cele pe care le face intru noi Si le atribuie Lui Insusi. Invierea sufletului este, deci, unirea cu viata; caci asa cum trupul mort, daca nu primeste intru sine sufletul viu si nu se amesteca in chip neamestecat cu acesta, nu se spune ca este si nu poate sa fie viu daca nu se uneste in chip negrait si necontopit cu Dumnezeu, care e cu adevarat viata vesnica ( I Ioan, 5, 20). Cei mai multi oameni cred in Invierea lui Christos, dar foarte putini sunt cei ce o au si o vad in chip curat; cei ce n-au vazut-o insa nici nu se pot inchina lui Isus Christos ca unui Sfant si Domn, caci nimeni, zice, nu poate sa spuna ca Isus este Domn decat numai in Duhul Sfant (I Corinteni 12, 3), si altundeva:
- Duh este Dumnezeu si cei ce se inchina Lui trebuie sa I se inchine in Duh si Adevar (Ioan 4, 24). Caci nici preasfantul cuvant, pe care-l avem acum in fiecare zi in gura, nu spune: Invierea lui Christos crezand, ci:
- Invierea lui Christos vazand, sa ne inchinam Domnului Isus, Celui singur fara de pacat. Cum deci Duhul Sfant ne indeamna sa zicem acum: Invierea lui Christos vazand, ca unii ce am vazut-o, desi n-am vazut-o, de vreme ce Christos a inviat odata pentru totdeauna acum o mie de ani, si nici atunci nu L-a vazut cineva inviind? Oare dumnezeiasca Scriptura vrea ca noi sa mintim? Sa nu fie! Dimpotriva, ea ne indeamna mai degraba sa spunem adevarul: si anume ca in fiecare din noi, cei credinciosi, are loc Invierea lui Christos, si aceasta nu o data, ci in fiecare clipa, atunci cand, precum spuneam, Insusi Stapanul Christos invie intru noi, stralucind si fulgerand cu fulgerarile nestricaciunii si Dumnezeirii.
(Sfantul Simeon Noul Teolog, Cateheze, Scriei II, Cateheza 13 â€" Invierea tainica cu Hristos, p. 172-174)