EVENIMENTUL ZILEI informeaza: NU SUNTEM SINGURI IN UNIVERS! DESCOPERIRE EPOCALA a NASA: 7 planete asemanatoare Pamantului. Pe 3 ar putea exista VIATA (Autor: Dodo Romniceanu)
Intr-o conferinta extraordinara, Agentia Spatiala Americana a anuntat, miercuri, descoperirea unui nou sistem planetar la doar 40 de ani lumina de Sistemul Solar care contine 7 planete de dimensiunea Terrei. Cel putin 3 dintre exoplanete ar putea contine viata. Astronomii au explicat ca 3 dintre cele 7 planete care orbiteaza steaua pitica Trappist-1 se afla in zona locuibila si ar putea avea oceane pe suprafata lor, ceea ce inseamna ca viata este deja in plina evolutie, scrie dailymail.co.uk. Cecetatorii considera ca, in cel mult 10 ani se va putea sti cu certitudine daca exista forme de viata pe vreuna din noile planete descoperite. Niciuna din stelele identificate pana in prezent nu este orbitata de un numar atat de mare de planete de dimensiuni apropiate de cea a Terrei, explica astronomii. In plus, este vorba despre planete stancoase iar temperaturile de la suprafata a cel putin 6 dintre ele sunt intre 0 si 100 grade Celsius.
- Avem 7planete pe care putem sa le analizam in detaliu sa vedem daca identificam vreo forma de viata, ceea ce si facem, de altfel, in momentul de fata, a declarat seful echipei care a facut descoperirea, MichaÃ'l Gillon, astronom la Universitatea din Liege, Belgia.
- Oamenii vor auzi din ce in ce mai multe despre acest sistem in lunile care vin si-n anii urmatori, a mai spus MichaÃ'l Gillon.
Descoperirea s-a facut cu ajutorul telescopului spatial Spitzer al NASA si cu al mai multor instrumente aflate la sol, scrie BBC, care citeaza nature.com. Sean Carey, managerul Centrului Spitzer al NASA, spune ca aceasta este cea mai extraordinara descoperire in cei 14 ani de cand telescopul este operational.
Sursa: evz.ro