Miscarea de Rezistenta: Prof. dr. Mihaela Balgradean: Multe pneumonii severe, bronsiolite si chiar meningite, la copiii nevaccinati! (Autoare: Magda Marincovici)
In aceste zile, Departamentul de primiri urgente al Spitalului MS Curie este supraaglomerat cu copii diagnosticati cu boli respiratorii, majoritatea cu complicatii, din cauza ca nu sunt vaccinati. Si, atentie, in pragul primaverii, medicii se asteapta la o explozie a bolilor eruptive (rujeola, varicela etc.), evident, copiii nevaccinati fiind cei mai expusi.
- In aceasta perioada, adresabilitatea catre serviciul de primiri urgente este foarte mare, in special cu bebelusi. In majoritatea cazurilor, vorbim despre infectii respiratorii de sezon, semnaleaza prof. dr. Mihaela Balgradean, seful sectiei Pediatrie, din cadrul Spitalului MS Curie.
In foarte mult cazuri, parintii aduc copiii la spital cand simptomele se agraveaza si, de regula, medicii depisteaza complicatii ale bolilor respiratorii.
- Sunt pneumonii severe, bronsiolite, chiar si meningite. De fapt, toata patologia respiratorie o intalnim aici, inclusiv la nou-nascuti si sugari de varsta mica, semnaleaza prof. dr. Mihaela Balgradean.
Explicatiile acestei adresabilitati, care, deocamdata, nu se poate spune daca este mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sunt multiple.
- In primul rand, suntem in plin sezon de infectii respiratorii si, in principal, copiii mici sunt cei mai expusi tocmai pentru ca sistemul lor imunitar este incomplet dezvoltat. In al doilea rand, Spitalul MS Curie nu mai este demult un spital al copiilor din Bucuresti si, eventual, al celor din zonele inconjuratoare. Spitalul MS Curie are pacienti din toata tara si, de regula, aici sunt adusi copii cu probleme majore de sanatate.

Tratamente agresive, prelungite, spitalizare

- In al treilea rand, este cresterea numarului copiilor nevaccinati si care sunt extrem de vulnerabili, toata patologia respiratorie fiind la acestia mult mai severa: infectii respiratorii, pneumonii etc. Gradul de imunitate al copiilor nevaccinati fiind mult mai scazut, comparativ cu cel al un copiilor vaccinati, ei incep sa faca infectii virale care, ulterior, se complica, devenind infectii bacteriene. Asta inseamna tratamente mult mai agresive, cu antibiotice administrate pe cale intravenoasa, cu spitalizare. In mod normal, la o infectie respiratorie de sezon, copilul este ingrijit la domiciliu, de medicul de familie. Dar in cazurile grave si foarte grave, cu complicatii, copilul trebuie spitalizat
Trebuie respectat programul de vaccinari pentru a preveni formele severe de boala, pentru ca infectiile respiratorii se agraveaza in conditiile in care copiii sunt nevaccinati, deci au o imunitate precara, atrage atentia prof. dr. Balgradean.

Se apropie sezonul bolilor eruptive

- Sfarsitul iernii si inceputul primaverii este perioada bolilor eruptive: rujeola, varicela. Este ceva firesc, in pragul primaverii. Dar copiii trebuie sa fie vaccinati pentru a fi protejati sau a face o forma usoara de boala, subliniaza prof. dr.Balgradean.

Sursa: miscareaderezistenta.ro