bugetul.ro informeaza: Publicatie straina, despre protestele din Romania: Cum se poate explica aceasta dementa? (Autor: Eugen Dinu)
Publicatia VisegradPost - care sustine interesele politice ale Grupului de la Visegrad, organizatie de cooperare formata din Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, la care Romania a ratat aderarea in 1990 din cauza mineriadelor si a conflictelor interetnice de la Targu Mures - a facut o analiza a protestelor care au loc in aceste zile in tara noastra.
Intr-un articol cu titlul REVOLTA, INTR-ADEVAR. DAR CINE SE REVOLTA SI IMPOTRIVA CUI?, autorul Modeste Schwartz analizeaza scena politica romaneasca si-i pune la zid pe protestatari.
- Da, o mare parte a politicienilor din PSD sunt catalogati drept corupti, fiind vinovati de luare de mita, deturnare de fonduri etc, ca intreaga clasa politica din Romania - fara exceptie! - si ca, de altfel toata clasa politica din Europa. Auto-proclamatul capitan a ceea ce media europeana numeste revolutia tinerilor este Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, care inainte sa intre in politica a fost profesor de liceu in orasul sau natal Sibiu. Pe atunci, un profesor de liceu in Romania castiga mai putin de 300 de euro pe luna. Acelasi Iohannis (despre care gurile rele spun ca ar fi ginerele unui fost ofiter superior de Securitate) detine sapte case in Sibiu (un prosper oras turistic, frumos restaurat, cu preturi imobiliare ridicate) despre care spune ca au fost achizitionate cu bani din meditatii. Cat despre noul partid Uniti Salvam Romania, care se prezinta ca o alternativa culturala a noii generatii (din pacate total lipsit de un program politic real in afara de misticismul anti-coruptie) o are ca lider carismatic pe franceza (maritata cu un roman) Clotilde Armand, care de curand a declarat ca regreta ca a luat, pentru activitati de consiliere, fonduri mari de bani de la multinationala Bechtel, cea care a construit in Transilvania una dintre cele mai scurte si mai scumpe autostrazi din istoria constructiilor. Prin urmare, presupunand ca romanii ar iesi din apatia politica, de altfel o atitudine majoritara, te-ai astepta la proteste non-politice, care sa ceara modificarea Constitutiei, schimbarea clasei politice sau o democratie directa. Nu este cazul aici. Protestatarii vor sa schimbe niste politicieni corupti, sutinuti de o majoritate democratica, cu alti politicieni corupti, care nu au nicio baza democratica. Cum se poate explica aceasta dementa?, noteaza autorul, pe VisegradPost.com, citat de activenews.ro.
De asemenea, Schwartz pomeneste in analiza sa si numele miliardarului american, de origine maghiara, George Soros.
- Multi dintre protestatari sunt intr-adevar foarte tineri, care au fost privati de o constiinta istorica si de cunostinte socio-economice de sistemul de educatie falimentar din Romania (si din Europa) si care pur si urmeaza liderii din mediile lor sociale la proteste pe care le iau ca pe niste festivaluri stradale, care le dau ocazia sa socializeze. O alta parte a protestatarilor sunt activisti ai ONG-urilor finantate de organizatii din Galaxia Soros si ai fundatiilor politice care fac treaba murdara a diplomatiei Germaniei in Europa de Est, mai scrie Modeste Schwartz.
Precizam ca articolul a fost redactat la 2 februarie, inainte ca Guvernul Grindeanu sa retraga OUG nr. 13/2017.