stiridinmoldova.com informeaza: Iarna face ravagii in Europa! 25 de oameni au murit din cauza gerului (Autoare: Mariana Rusu )
Gerul si zapada continua sa faca ravagii in Europa. 25 de oameni au murit in tarile din centrul continentului in ultimele zile, mai ales in Polonia, unde temperaturile au ajuns pe alocuri la minus 30 de grade. De asemenea, cinci persoane au decedat in Republica Moldova, din cauza sobelor care au provocat incendii si intoxicari cu monoxid de carbon. In Ungaria, au fost atinse noi minime de temperatura atat la nivel national, cat si pentru Budapesta: minus 28, respectiv minus 18 grade Celsius. De asemenea, in Serbia, temperaturile au coborat pana la minus 20 de grade, iar printre cei care resimt din plin frigul sunt refugiatii care stau in tabere improvizate. Nici Turcia nu a scapat de furia iernii. Metropola Istanbul a fost lovita de cea mai severa furtuna de zapada din ultimii sapte ani.
Polonia - ger sever si aer irespirabil
In orasul polonez Rybnik din sudul tarii, un mare centru minier, pe langa zapada si ger a mai aparut o problema serioasa. Aerul a devenit aproape irespirabil din cauza carbunelui folosit la incalzire. Cantitatea de particule din atmosfera a depasit de 1000 de ori limitele maxime, iar oamenii se tem de fiecare data cand ies din casa.
- De dimineata cand am plecat spre scoala, ziceai ca este ca dupa un incendiu. Nu aveam aer sa respir. De obicei, cand te sufoci, deschizi ferestrele. Dar acum, daca deschizi ferestrele, faci mai rau, a spus un polonez. Refugiatii din Belgrad sufera din cauza gerului In capitala Serbiei, Belgrad, in jur de 1500 de imigranti au gasit adapost intr-un depozit abandonat din oras, ca sa se fereasca de ger. Voluntarii le-au dat paturi si mancare calda.
- Este atat de frig si noaptea trecuta nu am reusit sa dormim, am stat in jurul focului pentru ca era foarte frig, cred ca au fost minus 16 sau 15 grade, a spus Amin, un refugiat din Pakistan.
Stramtoarea Bosfor, inchisa din cauza ninsorii
La Istanbul a nins puternic timp de 4 zile. A fost cea mai severa ninsoare din ultimii 7 ani, iar zapada a provocat haos in transporturi. Stramtoarea Bosfor a fost inchisa, feriboturile nu au mai circulat si 227 de zboruri au fost anulate de pe cele doua aeroporturi importante din oras.
- Nimeni nu vrea sa iasa afara pe o vreme atat de rece, a spus Mehmet Karakoc, un localnic.
- Sunt nascut si crescut in Istanbul si nu tin minte sa fi vazut vreodata zapada ca acum, a adaugat un alt localnic.
Meteorologii avertizeaza ca vremea va ramane friguroasa in Europa si in urmatoarele zile.