Miscarea de Rezistenta informeaza: Societatile de Cardiologie si de Pneumologie: Nu modificati Legea antifumat. 42.000 de romani mor din cauza tutunului! (Autoare: Magda Marincovici)
Constientizarea efectelor dezastruoase ale fumatului, atestate stiintific, ar trebui sa determine pe orice parlamentar onest sa militeze NU pentru relaxarea Legii antifumat, ci pentru inasprirea acesteia, avertizeaza Societatea Romana de Cardiologie si Societatea Romana de Pneumologie. Cele doua prestigioase societati prezinta argumentele in sustinerea necesitatii ca Legea antifumat sa nu devina mai permisiva. Societatile de Cardiologie si de Pnemologie, reprezentate de doi reputati medici, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu si prof. dr. Florin Mihaltan, avertizeaza ca fumatul este un factor major de risc pentru bolile respiratorii, bolile cardiovasculare si pentru cancer. Anual, 42.000 de romani mor din cauza fumatului. Aceasta inseamna 115 de decese in fiecare zi; 90% dintre cancerele pulmonare sunt induse de fumatul activ. La restul de 10% ,fumatul pasiv este, in mare parte, raspunzator (atentie! - intre cele 69 de substante cancerigene existente in fumul de tigara se afla Poloniul radioactiv!).

Cancere, infarct, boli respiratorii cronice
In Romania, fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard pana la varsta de 60 de ani. Peste 80% dintre pacientii cu infarct din segmentul 20-60 de ani sunt fumatori. Alaturi de cancerul pulmonar, cancerele faringolaringiene si alte forme de cancer sunt provocate de fumat. Acest viciu accelereaza procesul de ateroscleroza si induce boli respiratorii cronice severe. Prin toate efectele sale fumatul este direct raspunzator pentru reducerea cu 10 ani a sperantei de viata a fumatorilor in comparatie cu nefumatorii. O tinta extrem de sensibila a fumatului o reprezinta copiii.

Copii si adolescenti
In opinia specialistilor din cadrul celor doua societati, este de notorietate faptul ca industria tutunului are o preocupare speciala pentru copii si adolescenti. Drept urmare 60%-80% dintre fumatori deprind acest viciu inainte de varsta majoratului. Din acest grup se selecteaza cei care vor face o boala pulmonara cronica, un cancer pulmonar sau un infarct pana la varsta de 50-60 de ani, deci in plina activitate. Copiii inca nenascuti ai mamelor fumatoare sunt deja fumatori activi, inhaland aceleasi doze ca si mamele lor. Astmul bronsic are o incidenta net mai mare la copiii din familiile fumatorilor. Efectele fumatului pasiv si a celui inconstient sunt, si ele, ignorate. Date clare atesta faptul ca 17% dintre cancerele pulmonare apar la fumatorii pasivi iar incidenta bolilor cardiovasculare este cu 30% mai mare la nefumatorii care lucreaza alaturi de fumatori. In blocurile de locuinte peste 80% dintre locuintele nefumatorilor sunt contaminate cu produsele rezultate din fumul de tigara provenit din locuintele fumatorilor. Fumatorii isi imbolnavesc propria familie. Protejarea membrilor de familie nefumatori prin fumatul inafara locuintei (pe balcon) este o iluzie: intreaga locuinta a fumatorilor este impregnata cu particule de tutun din care substantele toxice sunt eliberate constant afectand pe toti membrii familiei (fumatul inconstient sau asa numit fumat la mana a treia).

Fumatori
Studiile stiintifice arata clar ca singura modalitate de a reduce efectele dezastroase ale fumatului (atat pentru fumatori cat si pentru nefumatori) este ca fumatorii sa fumeze in aer liber, departe de orice spatiu inchis. Legea antifumat a fost adoptata cu cu o majoritate zdrobitoare (81%). Liviu Dragnea, presedintele PSD, a marturisit, marti, ca este fumator, dar legea trebuie sa ramana asa. De asemenea, Sorin Grindeanu, premierul desemnat, a recunoscut ca este greu ca fumator destul de inrait sa respecte legea, dar o respecta.
Sursa: miscareaderezistenta.ro