miscareaderezistenta.ro: Exclusiv. Prof. dr. Horatiu Suciu: Cea mai mare bucurie este ca toti cei 11 pacienti care au primit o noua inima sunt intr-o stare foarte buna (Autoare: Magda Marincovici
Profesorul doctor Horatiu Suciu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare (IUBCvT) Targu Mures, a avut un an record: 11 transplanturi de inima
- Pentru mine, intr-adevar, din punct de vedere al transplantului, 2016 a fost un an bun. Am realizat 11 interventii chirurgicale de transplant de inima. Cea mai mare bucurie este ca toti cei 11 pacienti sunt intr-o stare foarte buna. Ultimul pacient transplantat este in continuare in spital, dar se simte foarte bine.
- Domnule profesor, ce nu a mers anul acesta asa cum v-ati dorit?
Am avut unele probleme referitoare la finantarea acestor interventii, nu atat in privinta cuantumului, ci cum sunt folositi banii. In continuare, exista un decalaj intre finantare si ceea ce avem noi nevoie. In schimb, am reusit sa acoperim deficitul de asistente medicale si, spre finele anului, am primit o finantare de la Ministerul Sanatatii. Astfel, am achizitionat o serie de aparate, cu care ne-am astupat ranile: ecocardiografe, aparate pentru salile de operatie, mese, electrocautere, aspiratoare. Am primit 40 de paturi de anestezie terapie-intensiva pentru Institut, ATI de la Sectia de Cardiologie, unde sunt pacienti cu infarct etc. Dintre acestea, 21 de paturi de ATI sunt pentru Sectia de Chirurgie cardiologie.
- Domnule profesor, dintre cei 11 pacienti pe care i-ati salvat in acest an, unul cred ca are o poveste pe care nu o veti uita niciodata. va rugam sa ne-o povestiti si noua.
Dintre cei 11 pacienti, unul este un caz special. Este vorba de un pacient, caruia, in urma cu doi ani, i-am implantat un dispozitiv de asistare mecanica circulatorie (o inima artificiala), dar care a fost o punte catre transplant. Dupa un an si doua luni de la implantarea acestui dispozitiv (ianuarie 2015), respectiv la inceputul anului 2016, i-am facut un transplant de cord, deoarece acel dispozitiv i-a asigurat doar o surpavietuire pana la aparitia unui cord compatibil. A fost un efort colectiv impresionant pentru ca este un caz dificil, dar ne-am convins ca putem face fata unei provocari extraordinare. Pentru ca din punct de vedere medical este o interventie extrem de dificila: atat implantarea, cat si extragerea unui asemenea dispozitiv, precum si transplantul de inima. Este o premiera medicala reusita si noi ne bucuram ca am salvat un om.
- Cine este acest om?
Pacientul are 45 de ani. El vine la controale in mod regulat si suntem bucurosi ca este bine. El a avut o spitalizare de aproape 60 de zile in terapie intensiva, dar a plecat pe picioarele lui acasa. Este un pacient pe care nu am cum sa-l uit. Toti pacientii imi sunt dragi, dar acesta, in mod special, pentru ca are si o poveste care m-a impresionant. A pierdut un copil tot din cauza unei probleme cardiace. Mai are doua fetite. El este un om simplu, de care m-am atasat si pentru ca si-a dorit foarte mult sa poate fi in continuare stalpul familiei. Si ma bucur ca Dumnezeu l-a ajutat sa ajunga acasa, in familia lui. Stiti cum este: medicii fac tot ce pot, dar nu depinde numai de ei!
- Domnule profesor, ce va doriti in 2017?
Mi-as dori sa pot sa renovez clinica. Pentru ca, in momentul de fata, unul dintre lucrurile care imi da cea mai mare insatisfactie este faptul ca pacientii nu au conditii hoteliere asa cum ar trebui sa aiba. Ultima renovare a avut loc in anul 2000 si, evident, s-au acumulat o serie de probleme in privinta conditiilor de cazare, a grupurilor sanitare, pardoseli. Am depus la Ministerul Sanatatii o solicitare in acest sens si speram sa se dea curs, pentru ca Institutul de Boli Cardiovasculare si Clinica de chirurgie cardiovasculara merita o renovare ampla. Eu nu pot sa uit ca fac tot ce trebuie din punct de vedere medical, dar reusita interventiilor este umbrita de faptul ca pacientii nu stau aici cum trebuie: sunt cate sase pacienti intr-un salon. Medicii vin, pleaca, dar pacientii stau acolo in conditii care n-au legatura cu o tara europeana, in anul 2017. Sa nu uitam ca acest spital are deja 30 de ani.
- Domnule profesor, in ultima parte a anului, transplantul a avut o perioada mai dificila. A avut consecinte asupra activitatii dumneavoastra?
Nu. Au fost vreo trei saptamani in care nu am avut donatori, dar fara legatura cu acele evenimente. Avem perioade mai lungi fara donatori si perioade cu 2-3 donatori intr-o saptamana. Niciodata nu poti prevedea numarul de donatori, de aceea nu pot sa spun ca am sesizat-o ca pe o perioada de criza. Stim ca peste tot numarul donatorilor este limitat. Dupa stiti, chiar in plin scandal, am realizat cel de-al 11-lea transplant si, astfel, am spart un pic gheata.
Sursa: miscareaderezistenta.ro