Revista Magazin informeaza: Antibioticele, inutile in caz de bronsita (Autor: GABRIEL TUDOR)
Multi dintre oamenii care se adreseaza medicului atunci cand prezinta simptomele specifice bronsitei primesc, drept remediu, antibiotice. Acest lucru, sustine un studiu de ultima ora, realizat sub egida Scolii de Medicina a Universitatii Virginia, n-ar trebui sa se intample, intrucat astfel rezistenta bacteriana creste.
- Medicii ar trebui sfatuiti sa evite antibioticele in majoritatea cazurilor, spune dr. Richard P. Wenzel, seful departamentului de medicina interna de la amintita institutie.
Motivul principal pentru care n-ar mai trebui recomandate antibioticele ar fi acela ca bronsitele sunt cauzate de virusi, agenti patogeni impotriva carora nu exista deocamdata o terapie. Doar o mica parte dintre bronsitele acute sunt provocate de bacterii, iar boala poate fi tratata astfel, intr-adevar, cu antibiotice.
- Asadar, de multe ori este un tratament inutil si chiar daunator organismului, avand in vedere ca antibioticele produc numeroase efecte adverse, precum eruptii cutanate, diaree si dureri abdominale, spune Wenzel.
Pe de alta parte, specialistul citat avertizeaza ca prescrierea antibioticelor duce atat la o crestere a rezistentei bacteriilor, cit si la o diminuare a imunitatii organismului. In locul acestor medicamente, specialistii recomanda ca, in caz de bronsita, bolnavul sa se odihneasca la pat foarte mult, sa bea multe lichide necofeinizate, eventual calde, sa pastreze umiditatea din camera ridicata, iar boala va ceda dupa cateva zile. Daca tusea sau alte simptome persista, inseamna ca este vorba despre o afectiune mai serioasa, precum astmul sau pneumonia.