nicoletapopliceanu.com: Despartire - 19 cauze ascunse care o produc (Autoare: Nicoleta Popliceanu)
1.Despre despartire
1.1. Cand se produce cu adevarat
Desi in perceptia oamenilor despartirea este de obicei asociata cu momentul in care se intampla, in realitate orice despartire incepe cu mult inainte ca decizia de separare sa fie luata de partenerul care pleaca. Ca nu stiu ce se petrece in lumea relatiilor lor este revelat de etapa de soc prin care trec oamenii, intrebandu-se:
- Cum de s-a intamplat asta?
- Ce s-a intamplat? De ce?
Tulburarea este si mai mare, daca vestea a venit intr-un mod nepotrivit, printr-un sms de despartire sau printr-o scrisoare de despartire, dar indiferent de forma in care vin aceste mesaje de despartire, sa auzi cuvantul adio nu este niciodata usor. Sa te desparti este ceva greu de facut. Daca este o despartire neasteptata, te-ar putea lasa confuza si fara nicio idee despre cauzele care au produs aceasta fisura. Si desi unele cauze care duc la despartire sunt dureros de evidente: dependente, violenta fizica si verbala, infidelitate, infractiuni, nu despre aspectele majore voi scrie in acest articol, ci despre cele mai putin clare, dar care in cele din urma, ne distrug capacitatea de a avea relatii care functioneaza excelent. Aceiasi factori care iti vor transforma relatiile cu ceilalti se vor rasfrange si asupra experientei de cuplu si nu ma voi limita sa abordez doar viata ta amoroasa. Ai avut vreodata sentimentul ca altii sunt mult mai irezistibili si par sa detina secretul carismei? Multi dintre noi am pierdut legatura cu capacitatea naturala din copilarie de a avea relatii. Fara sa ne dam seama am fost implicati in moduri de relationare toxice producand

2.Cauze care duc la despartire

1.Femei care concureaza, injosesc sau se injosesc pentru barbati.
Iubirea este tot ce ne dorim cu adevarat, insa daca nu ii vedem pe ceilalti asa cum sunt, fiinte umane in cautarea propriei fericiri, tot acel egoism narcisistic va iesi la suprafata si chiar daca ne straduim sa avem coafura potrivita, hainele potrivite, un corp perfect, un job de succes, felul in care ii privim pe ceilalti oameni se va reflecta in atractivitatea noastra. Accepta pe deplin ca asa cum tu esti o fiinta minunata cu nenumarate calitati, fiecare om este facut sa lase o amprenta unica asupra lumii. O latura compasiva este mult mai fascinanta decat ti-ai putea imagina vreodata. O prezenta placuta si vulnerabilitatea sunt minunate. Viata ta sociala nu trebuie sa fie un camp de lupta in care injosesti alte persoane pentru a le elimina. O persoana pozitiva social este irezistibila in mod autentic.

2.Absenta
Pseudoprezenta este una dintre cele mai frecvente cauze care duc la despartire. Toti credem ca daca locuim impreuna cu cineva, avem o relatie. Obiectiv insa, aproape nimeni nu isi concentreaza atentia in mod intetional la cine se afla in fata ta chiar acum. Unul dintre cele mai costuri ale oricarei relatii este neascultarea. Iti neglijezi in mod constant familia, partenerul sau o alta relatie, si intr-o buna zi, te intrebi de ce s-a ales praful de tot. Mintea ta alcatuieste un mecanism care nu observa diferentele dintre nevoile si dorintele tale si ale celorlalti, iar daca nu citesti semnele lor de dezamagire, sa nu te mire cand vor decide sa continue drumul si fara tine.

3.Nu iti asumi responsabilitatea pentru viata ta
Nu exista coincidente, tu ai atras toate lucrurile din viata ta de adult. Dezacordul tau privind propria responsabilitate va crea o energie urata, care va incerca sa ii inghita pe desemnatii care ar trebui sa rezolve problemele. Pe scurt, vei proiecta o energie toxica.

3.1.Iresponsabilitatea
Tot ceea ce stim e doar o colectie de ganduri si povestioare pe care ni le spunem din diferite motive. De cele mai multe ori, motivele nu sunt bune. Informatiile false tin la distanta o atmosfera relationala placuta. Motivele incorecte pe care le invocam pentru a ne justifica actiunile ne impiedica sa ne bucuram de relatii de calitate. De obicei, am invatat inconstient de la parintii nostri anumite mecanisme, iar acum ne lasam condusi de acestea ca niste marionete. Cateodata marioneta nu isi asuma responsabilitatea, ii blameaza pe ceilalti, traieste in negare, este neglijenta verbal si comportamental. Cu toate ca nu este vina ta ca ai fost programat sa actionezi pe baza unor informatii gresite despre relatii, este responsabilitatea ta sa inveti si sa-ti optimizezi comportamentul. Responsabilitatea inseamna sa intelegi ca rezultatele care apar sau nu apar in viata ta sunt cauzate de tine. Responsabilitatea inseamna sa nu mai reactionezi pe baza de impulsuri si sa iti construiesti in mod constient comportamente si actiuni care sa te duca in directia dorita. Lamentarile la adresa celorlalti si datul vinei pe altcineva nu rezolva vechile comportamente si vei obtine in mod repetat ceea ce ai obtinut si pana acum. Sistemele vechi de functionare nu aduc rezultate noi.

4.Prejudecati si conceptii gresite
In ziua de azi nu mai poti avea incredere in nimeni. Cei care gresesc trebuie aspru pedepsiti. Nimeni nu se mai intelege cu nimeni. Nu se mai intelege om cu persoana. Nu cred in iubire. Iubirea nu exista. Totul se bazeaza pe interes. Relatiile inseamna probleme, etc. Daca relatiile cu cei dragi nu par sa se schimbe, este pentru ca la nivel de subconstient rulezi la infinit aceleasi idei eronate. Crezi ca copilul nu te asculta fara sa zbieri, ca barbatul trebuie tinut din scurt, ca bataia e rupta din rai si ca unde nu pui tu mana, Dumnezeu cu mila. O parte colosala din ceea ce consideram a fi adevarat nu sunt altceva decat ganduri false care reprezinta concluziile ancestrale la care au ajuns stramosii tai atunci cand nu au putut sa isi rezolve problemele. In momentele de esec, oamenii trag concluzii care le limiteaza viitorul. Este suficient, de exemplu, sa credem ca iubirea este oarba si vom orbi atunci cand ne indragostim. Ar putea fi motivul pentru care nu ai discernamant atunci cand cunosti romantic pe cineva. Este necesar sa schimbi problema de gandire, pentru a-ti putea imbunatati relatiile. Gandurile nefaste duc la obiceiuri nefaste, iar acestea la rezultatele care iti distrug relatiile. Daca este o circumstanta in viata ta care iti displace, de exemplu, ca te certi cu partenerul, ca nu te asculta copiii, ca relatiile de la serviciu sunt tensionate, etc., este pentru ca nu iti evaluezi actiunile si rezultatele. Pune bazele unor relatii care sa mearga bine, planificand schimbarea tiparelor care te-au adus in situatia in care esti. Schimbarea comportamentelor nedorite poate sa faca parte din programul tau zilnic, la fel ca orice alta activitate. Ai putea, de exemplu, ca in fiecare zi de luni a saptamanii sa aloci o ora in care sa iti asculti partenerul sau copiii, sa citesti si sa aplici mai multe despre comunicare si limbajul corpului, pentru a asculta nu numai cu urechile, dar si cu ochii, observand semnalele pe care ceilalti ti le transmit cu postura, mimica si gesturile lor. Marti ai putea programa o jumatate de ora in care sa exersezi rabdarea si sa iti evaluezi progresele, etc. Daca nu constientizezi ce faci si ce spui, nu vei putea construi relatii solide cu nimeni, nici macar cu tine.

5.Stima de sine
O stima de sine sanatoasa va genera un mediu de familie si personal sanatos. Este responsabilitatea ta sa inveti cum sa te respecti si apreciezi, pentru ca daca nu vei face acest lucru, mai mult sau mai putin inconstient, il vei transmite si copiilor tai. Ai facut deja primul pas. Ai decis sa investesti timp sa citesti acest articol. Acest lucru imi arata ca esti dispusa sa te autonalizezi, sa inveti si sa cresti.

6.Nu crezi ca meriti sa fii tratata bine
Daca ceva tragic s-a intamplat in copilaria ta, s-ar putea sa crezi ca nu meriti sa ai relatii sanatoase, multumitoare si pline de iubire. Toate acestea sunt dreptul tau. Ai fost creata de divinitate ca oricine altcineva si esti iubita in egala masura. Dumnezeu isi iubeste toti copiii, fara discriminare. Nu are favoriti si nici nu renunta vreodata la tine, indiferent cat de rea te crezi sau de ce ai facut in trecut. Iubirea divina nu este ceva ce trebuie sa castigi, ea este neconditionata si nelimitata. Lipsa de vrednicie si sentimentele de inferioritate sunt create de mintile noastre, pentru a ne face sa credem ca altii merita iubire si respect, in vreme ce noi meritam sa fim tratati mai prost. Nu te grabi sa crezi ca aceasta problema este complet vindecata, inainte de a verifica, daca nu cumva, ii lasi pe ceilalti mai mult sau mai putin subconstient, sa iti impuna prioritatile lor si sa traga de tine in toate directiile in functie de interesele lor de moment. Te suna cineva spontan cu o falsa urgenta, numai pentru ca isi doreste sa obtina ceva, fara sa se programeze in prealabil? Te-a pus cineva sa lucrezi, fara sa te plateasca? Doar un pic asa, cat sa nu te angajeze complet si sa nu para evident ca apeleaza la serviciile tale, dar suficient cat sa ia ceva ce are nevoie? Tocmai te anunt ca ai fost abuzata economic si tu nici macar nu ti-ai dat seama. Cand asemenea lucruri se intampla, este pentru ca undeva profund in subconstientul tau inca nu ai clarificat ca meriti sa fii tratata cu iubire, apreciere si respect adevarate.

7.Nu planifici schimbarea
Momentul adevarului: cartile si articolele sunt extraordinare. Nu exista o modalitate mai buna de a-ti alimenta creativitatea cu inspiratie. Cu toate acestea, schimbarea, prin definitie, nu este posibila fara actiune consistenta. Nu poti citi un articol si plecand de la premisa ca ai inteles ce ai de facut, sa treci la urmatorul si la urmatorul, si tot asa la infinit. Rezultatele de durata in ceea ce priveste aspectul fizic, relatiile de familie, de serviciu, de prietenie si de iubire pot fi obtinute doar prin consecventa. Un comportament frumos in familie si in dragoste este un stil de viata, un fel de a trai zilnic. Sa fii expresiv si intelegator cu tine si cu ceilalti, presupune sa iti cultivi aceste calitati. Presupune sa te conectezi la familia ta, la partenerul tau constant. La inceputul articolului, scriam despre neglijenta. Nu vei deveni o persoana mai iubitoare, mai atenta si mai conectata la cei dragi, convocandu-i o singura data si intrebandu-i cum se mai simt. Precum exercitiile fizice, aceasta calitate se va forma numai prin practica. Planifica o ora pe saptamana sau mai multe, in care sa practici aceste trasaturi pe care doresti sa ti le insusesti. Creeaza o rutina in acest sens si nu te abate de la ea.

8.Manipularea
Daca trebuie sa manipulezi, sa recurgi la tot felul de amenintari, santajuri, vinovatie si alte forme de agresivitate, nivelul responsabilitatii tale este foarte scazut. Abordarea de acest fel, va duce la multe resentimente si in cele din urma, cei care sunt nevoiti sa il indure vor gasi o cale de evadare.

9.Victimizarea
O alta cauza care ar putea duce la despartire este victimizarea constanta. Nu exista victime profesioniste placute Multi oameni cred in mod eronat ca vietile lor sunt create de forte asupra carora nu au niciun control si dau vina pe ghinion sau pe alti factori exteriori pentru modul in care se desfasoara vietile lor. O astfel de atitudine te va face sa te simti lipsit de putere si sa iti proiectezi negativitatea si gandirea alterata de suferinta asupra celorlalti. O minte lipsita de putere este incoerenta si iti vei face rau nu numai tie, dar si altora. Daca nu recunosti legatura dintre ceea ce ai si ceea ce faci, dificultatile repetitive, mentalitatile gresite, dramatismul si gunoiul mental pe care il generezi, toate acestea vor afecta orice posibilitate de relatie sanatoasa. Oricat de multe lucruri pozitive ar pune cineva dinafara, mintea ta incoerenta nu va fi in stare sa aprecieze si ii vei invinovati pe altii pentru problemele tale. Acesta nu este un mediu prietenos, iubitor si armonios in care sa se dezvolte o relatie si dragostea.

(Sursa: nicoletapopliceanu.com)

(Va urma)