AMPRESS informeaza: Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Ce se intampla cu vremea dupa 12 decembrie (Autor: Mihai Florea)
Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni prognoza pentru urmatoarele doua saptamani. Asadar, iata cum va fi vremea in intervalul 5 - 18 decembrie, in fiecare regiune a tarii:

BANAT
In primele zile ale intervalului de prognoza, dar cu probabilitate relativ ridicata si la sfarsitul acestuia (perioadele 5-8 si 16-18 decembrie), vremea va fi rece, in special dimineata si noaptea, astfel ca vor fi temperaturi maxime de 3-6 grade si minime intre -9 si -4 grade, in medie regionala. Pentru celelalte zile sunt estimate valori de temperatura usor mai ridicate (si in general peste cele normale la mijlocul lunii decembrie), fiind de asteptat maxime de 5-9 grade si minime de -4 pana la 2 grade, mediat pe regiune. Pana pe data de 12 decembrie nu se vor semnala precipitatii, apoi va creste probabilitatea de aparitie a acestora, cu caracter local si temporar.

CRISANA
In perioadele 5-8 si 16-18 decembrie va fi o vreme rece, in special dimineata si noaptea, astfel ca vor fi temperaturi maxime de 2-5 grade si minime intre -9 si -4 grade, in medie regionala. Pentru celelalte zile sunt estimate valori de temperatura mai ridicate, ce se vor situa in general peste cele normale la mijlocul lunii decembrie, fiind de asteptat maxime de 5…9 grade si minime de -4 pana la 1 grad, mediat pe regiune. Pana pe data de 12 decembrie nu se vor semnala precipitatii, apoi va creste probabilitatea de aparitie a acestora, cu caracter local si temporar.

TRANSILVANIA
In primele zile ale intervalului de prognoza, dar cu probabilitate ridicata si la sfarsitul acestuia (perioadele 5-8 si 16-18 decembrie), vremea va fi foarte rece, in special dimineata si noaptea, cand local va fi ger; astfel vor fi temperaturi maxime de 0…4 grade si minime intre -12 si -7 grade, in medie regionala, in depresiuni urmand a se inregistra valori chiar mai mici. Pentru celelalte zile sunt estimate valori de temperatura usor mai ridicate (si in general peste cele normale in aceasta perioada din an), fiind de asteptat maxime de 3…6 grade si minime de -7 pana la -2 grade, mediat pe regiune. Probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 12 decembrie.

MARAMURES
In primele zile ale intervalului de prognoza, dar cu probabilitate relativ ridicata si la sfarsitul acestuia (perioadele 5-8 si 16-18 decembrie), vremea va fi rece, in special dimineata si noaptea, cand local va fi ger; astfel, vor fi temperaturi maxime de 1…3 grade si minime intre -10 si -5 grade, in medie regionala. Pentru restul perioadei de referinta, sunt estimate valori de temperatura mai ridicate (cele diurne peste normalul lunii decembrie), fiind de asteptat maxime de 3-6 grade si minime de -7 pana la -1 grad, mediat pe regiune. Pana pe data de 12 decembrie precipitatiile vor fi slabe si se vor semnala pe spatii restranse, apoi va creste probabilitatea ca acestea sa fie mai frecvente si posibil moderate cantitativ.

MOLDOVA
In prima parte a intervalului de referinta, dar si catre sfarsitul acestuia, desi vor fi variatii termice de la o zi la alta, caracteristica generala se mentine cea de vreme rece, in special dimineata si noaptea. Vor fi astfel, in medie, temperaturi maxime de 0…5 grade si minime intre -9 si -3 grade. In restul timpului vor fi temperaturi usor mai ridicate, ce se vor situa in marea lor majoritate peste normalul lunii decembrie, cu medii ale valorilor diurne de 4…8 grade si ale celor nocturne de -4 pana la 1 grad. Pana in data de 13 decembrie, precipitatii slabe se vor semnala doar pe spatii restranse, cu precadere in partea de nord a regiunii si vor avea caracter trecator. Apoi va creste probabilitatea ca acestea sa fie mai frecvente la nivelul intregii zone.

DOBROGEA
In prima parte a intervalului de referinta, dar posibil si catre sfarsitul acestuia, desi vor fi variatii termice de la o zi la alta, se mentine caracteristica de vreme rece, in special dimineata si noaptea. Vor fi astfel, in medie, temperaturi maxime de 2-5 grade si minime intre -7 si -2 grade. In restul timpului vor fi temperaturi usor mai ridicate, ce se vor situa in marea lor majoritate peste normalul lunii decembrie, cu medii ale valorilor diurne de 6-9 grade si ale celor nocturne de -2 pana la 2 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa in cea mai mare parte a intervalului de referinta, totusi acestea ar putea aparea sporadic in perioada 14 -17 decembrie.

MUNTENIA
In prima parte a intervalului de referinta, dar cu probabilitate mare si catre sfarsitul acestuia, desi vor fi variatii termice de la o zi la alta, caracteristica generala se mentine cea de vreme rece, in special dimineata si noaptea. Astfel, vor fi temperaturi maxime de 2…6 grade si minime intre -8 si -4 grade, in medie regionala. Pentru restul perioadei de referinta, sunt estimate valori de temperatura mai ridicate (cele diurne peste normalul lunii decembrie), fiind de asteptat maxime de 6…10 grade si minime de -4 pana la 0 grade, mediat pe regiune. Probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa in cea mai mare parte a intervalului de referinta, totusi acestea ar putea aparea sporadic in perioada 14 -17 decembrie.

OLTENIA
In prima parte a intervalului de referinta, dar cu probabilitate mare si catre sfarsitul acestuia, desi vor fi variatii termice de la o zi la alta, caracteristica generala se mentine cea de vreme rece, in special dimineata si noaptea. Astfel, vor fi temperaturi maxime de 2-6 grade si minime intre -6 si -2 grade, in medie regionala. Pentru restul perioadei de referinta, sunt estimate valori de temperatura mai ridicate (cele diurne peste normalul lunii decembrie), fiind de asteptat maxime de 6…10 grade si minime de -3 pana la 0 grade, mediat pe regiune. Probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa in cea mai mare parte a intervalului de referinta, totusi acestea ar putea aparea pe spatii mici si in cantitati neinsemnate in perioada 14 -17 decembrie.

LA MUNTE
In primele zile ale intervalului de prognoza, dar cu probabilitate ridicata si la sfarsitul acestuia (perioadele 5-8 si 16-18 decembrie), vremea va fi foarte rece, in special dimineata si noaptea, cand gerul va persista in mare parte a zonei montane; astfel vor fi temperaturi maxime de -6 pana la -2 grade si minime intre -14 si -8 grade, in medie. Pentru celelalte zile sunt estimate valori de temperatura mai ridicate, fiind de asteptat maxime de 0-4 grade si minime de -8 pana la -2 grade. Pana in data de 12 decembrie, vor fi posibile doar ninsori trecatoare, neinsemnate cantitativ. Apoi va creste probabilitatea pentru precipitatii mai frecvente si mai consistente.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

(Sursa: AMPress)