Magazin informeaza: Vitaminele ne pot scurta viata? (Autor: GABRIEL TUDOR)
La ora actuala, toata lumea vorbeste despre vitamine si suplimente alimentare, ca fiind cele mai eficiente mijloace de stimulare a imunitatii organismului, de recapatarea tonusului si de combatere a stresului. Ce ati spune insa daca ati afla ca pentru unii dintre noi aceste produse considerate veritabile panacee fac mai mult rau decat bine?

Pareri contra vitaminelor

Dupa ce au trecut in revista 67 studii, implicand peste 230.000 de barbati si femei, expertii danezi au ajuns la concluzia ca nu exista nici o dovada convingatoare ca administrarea de suplimente alimentare ale vitaminelor antioxidante A, C si E, ne-ar face mai sanatosi. Alarmanta descoperire ii va soca, de buna seama, mai ales pe europeni si nord-americani, care cheltuie anual circa 3 miliarde de dolari pe suplimente alimentare!
- Nu doar ca betacarotenul, vitamina A si vitamina E nu prelungesc viata, dar ele par sa predispuna la o crestere a mortalitatii. Singurele suplimente alimentare care s-a dovedit ca nu au efecte nocive sunt cele pe baza de vitamina C, se arata in concluzia raportului intocmit de specialistii de la Spitalul Universitar din Copenhaga.
Antioxidantii sunt folositi de organism ca protectie impotriva radicalilor liberi, acele molecule produse in cadrul metabolismului. Acestia din urma pot dauna daca se dezvolta intr-un ritm necontrolat, ca urmare a unor boli, expunerii sporite la toxine sau a imbatranirii. Pana acum se credea ca antioxidantii produsi artificial (deci nu sub forma de legume si fructe proaspete) ar fi benefici sanatatii, intrucat ar neutraliza radicalii liberi si milioane de oameni de pe planeta consuma asemenea produse drept asigurare de sanatate.
- Rezultatele studiilor analizate de noi demonstreaza fara echivoc ca la oamenii care iau fara noima suplimente alimentare cu antioxidanti cresc riscurile imbolnavirilor si mortalitatea este mai ridicata. Folosirea antioxidantilor nu trebuie sa se faca fara o recomandare din partea medicilor, recomandare venita dupa investigatii de specialitate, care sa demonstreze ca pacientul are intr-adevar nevoie de asemenea suplimente. Si chiar si in acest caz, este de preferat ca necesarul de antioxidanti sa fie preluat din alimentatia naturala, consumand mai multe legume si fructe, decat din produse de sinteza, este de parere dr. Goran Bjelakovici de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Pareri pro vitamine

Desigur, nu toata lumea este de acord cu asemenea concluzii. Nutritionistul american Patrick Holford crede ca este vorba despre o campanie concertata impotriva producatorilor de suplimente alimentare, intrucat au fost alese deliberat doar studiile care indica doar rezultatele negative nu si cele pozitive ale administrarii de antioxidanti.
- Cei care au intocmit acest raport au evitat in mod deliberat sa introduca in el si studiile privind efectele pozitive ale antioxidantilor, in primul rind ale seleniului. Exista cel putin 400 de studii efectuate in intreaga lume ce dovedesc ca administrarea de produse antioxidante nu a generat nici un deces, ci dimpotriva, a imbunatatit starea de sanatate a pacientilor, spune Holford.
El recunoaste insa ca antioxidantii nu sunt niste panacee capabile sa rezolve in cateva saptamani probleme cauzate de obiceiuri nesanatoase, statornicite de decenii.
- Dar, folosite corect, in combinatie cu o dieta bogata in fructe si legume, cu exercitii fizice si renuntarea la fumat, suplimentele antioxidante pot juca un rol important in mentinerea unei sanatati perfecte.

(Sursa: revistamagazin.ro)