Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica, intitulata: Urgenta maxima pentru redresarea invatamantului universitar romanesc. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Cifre absolut alarmante au fost recent date publicitatii. Romania marcheaza un declin drastic al numarului de studenti, clasandu-se astfel sub media europeana in privinta absolventilor de invatamant superior. Doar jumatate dintre studentii din anul intai ajung sa finalizeze studiile universitare, abandonul universitar fiind de 50%. Numarul studentilor inscrisi la licente a scazut cu 50%. Programele de masterat au scazut cu acelasi procent. Rezultatul acestui fenomen este reprezentat de faptul ca in prezent numai 14% din populatia Romaniei are studii superioare, in timp ce in alte tari ale Uniunii Europene procentul celor cu studii superioare este de 40%. Daca la aceste rezultate adaugam si angajamentul asumat in parteneriatul cu UE de a indeplini procentul de 27,6% de absolventi de invatamant superior in anul 2020, rezulta ca injumatatirea din ultimii ani va conduce, practic, la imposibilitatea competitivitatii in perspectiva. Obiectivul esential al oricarui sistem de invatamant superior este acela de a produce absolventi cu calificari, competente si abilitati compatibile cu standardele de calitate si cu piata muncii si care isi gasesc loc de munca pe aceasta piata. Din pacate, actuala structura guvernamentala nu priveste studentii ca beneficiari ai unei educatii de calitate si ai unor riscuri reduse de neinsertie pe piata muncii, corespunzator calificarilor si competentelor pe care le obtin. Finantarea pe educatie este infima, ceea ce aduce mari prejudicii sistemului. A venit momentul ca studentilor sa li se acorde atentia cuvenita! Sunt numai cateva ganduri triste la care reflectez la citirea stirii potrivit careia Uniunea Nationala a Studentilor din Romania aniverseaza 10 ani de la infiintare, are peste 80 de organizatii in 18 centre universitare, Bucuresti, Craiova, Iasi, Timisoara, Petrosani, Targu-Jiu, Pitesti, Ploiesti, Bacau, Constanta, Targoviste, Brasov, Galati, Cluj, si are ca scop promovarea la nivel national si international a unui set de valori comune miscarii studentesti din Romania. Este demn de luat in considerare citatul de pe pagina de prezentare a Uniunii:
- Misiunea noastra este simpla si plina de substanta, concentrand principalele valori promovate de UNSR: Comunicare, Organizare, Solidaritate.