AmosNews: Justitie cu parasutele (Autor: Octavian STIREANU)
Justitia confectionata de Basescu mai inregistreaza un esec de proportii. CEDO a decis ca Mircia Gutau, fostul si actualul primar din Ramnicu Valcea, a fost condamnat pe nedrept la 3 ani si 6 luni de inchisoare. Sanctiunea CEDO se refera la instanta de judecata, dar include si procedurile la care au recurs procurorii in ticluirea acuzatiilor. Povestea dosarului facut lui Gutau cuprinde tot ceea ce este mai hidos in sistemul basist de justitie, perpetuat de regimul Iohannis si in care ministrul Justitiei afirma ca a discuta despre drepturi si libertati este un lux. In cazul lui Gutau se intalneste un intreg portofoliu de metode - folosirea turnatorilor platiti sau santajati sa minta, sentinte la comanda, o indarjire fenomenala a procurorilor de a-l trimite in puscarie, regim de exterminare in arest etc Dupa ce a fost achitat la doua instante anterioare pentru lipsa faptelor, Gutau a fost condamnat la Inalta Curte prin votul faimoasei Livia Stanciu si al inca unui judecator care, intre timp, a murit. Al treilea judecator al completului a votat pentru achitare, dar dupa pronuntarea sentintei a trebuit sa paraseasca institutia condusa de Stanciu. Marturiile facute de Mircia Gutau sunt emblematice pentru un stat tortionar, nu democratic. Din descrierile sale, facute in presa scrisa si pe la televiziuni, cosmarul trait in arestul Capitalei este comparabil cu un Guantanamo pe uscat. Numai ca aici n-a fost sufocat cu capul in apa, ci era pe cale sa fie asfixiat cu gazele de esapament ale unui ARO vechi, turat la maximum in mod intentionat in dreptul usii celulei, aflata la subsol, deci fara vreo aerisire. Dar culmea acestui proces o reprezinta imprejurarea pentru care a fost condamnat Gutau: un flagrant care n-a fost flagrant si de la care primarul a lipsit! Regia facuta de cele doua procuroare este demna de filmele proaste. Acestea s-au dus intr-un restaurant unde urma sa vina turnatorul ca sa-i dea bani primarului. Dar primarul n-a venit! Procuroarele erau asezate la barul restaurantului, imbracate si fardate ca doua parasute venite la produs, ca sa se integreze in decor. Numai ca au ramas cu buzele umflate - cel putin sub aspectul flagrantului. Barmanul avea sa-i spuna, ulterior lui Gutau, ca una dintre cele doua a batut furioasa cu pumnul in masa, spunand:
- Am pierdut pestele cel mare.
Limbaj profesionist, n-am ce zice.
- Eu eram acela, spune Gutau.
Dar parasutele nu s-au lasat. L-au trimis pe turnator cu tehnica pe sub haine, in biroul primarului. Metoda aplicata si la alte case, mai mari.
- A venit la mine, mi-a spus ca are niste bani, dar i-am spus ca nu ma intereseaza. Toata proba care e in dosar e o interpretare a gestului meu din mana. Am spus NU pe gura si am facut semn cu mana ca NU. Stenograma a fost schimbata si s-a spus ca as fi facut semn cu mana dreapta ca DA, a spus Mircia Gutau, duminica, la Antena 3.
Deci a fost lasat fara libertate 3 ani si jumatate exclusiv din interpretarea unui gest facut cu mana. Ispasindu-si pedeapsa, Mircia Gutau este acum primarul reales al orasului Ramnicu Valcea din partea Partidului Ecologist. Procurorii au continuat sa-l vaneze si i-au contestat candidatura. A fost un alt proces pe care Gutau l-a castigat. Dupa ce a castigat la CEDO, primarul a declarat ca va merge mai departe, va deschide dupa alegeri un alt proces, de revizure a sentintei pe care a primit-o, pentru ca cineva va trebui sa plateasca pentru nedreptatile care i s-au facut. Justitia a primit deja un vot de blam, din partea valcenilor care, spre disperarea d-lui Iohannis, au ales primar un fost condamnat penal, pentru fapte inexistente. Dl. Iohannis ar trebui sa fie, insa, disperat pentru asemenea decizii ale justitiei si metode ale procurorilor, prin care Romania este intoarsa in Evul mediu.

P.S. Livia Stanciu, presedinta de atunci a completului de la Inalta Curte, a fost numita peste numai cateva luni judecatoare la CCR, ca reprezentanta a presedintelui Iohannis. Fara comentarii. De mentionat si ca, acum, dupa cazul Gutau, un singur om a intervenit public in apararea celei care a decis o condamnare ilegala: Vasilica Danilet. Tot fara comentarii.

(Sursa: amosnews.ro)