CUVANTUL LIBERTATII informeaza: O jumatate de secol de invatamant economic superior, cu un Doctor Honoris Causa de anvergura, la Craiova (Autor Cristi Patru)
In aceste zile, invatamantul economic superior craiovean sarbatoreste 50 de ani se existenta. Un moment aniversar, care a fost onorat cum se cuvine de Universitatea din Craiova, prin Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, cea care duce mai departe traditia a ceea ce insemna economia academica. Punctul principal a fost acordarea, de catre Universitatea din Craiova, a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof.univ.dr. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.In urma cu 50 de ani, 166 de tineri paseau pe treptele Facultatii de Stiinte Economice, din cadrul Universitatii din Craiova. Cei de atunci, precum si cei din prezent, inclusiv studentii, au fost, sunt si vor fi elita economiei romanesti, la gradul de specialisti. Vorbim de finante, credite, afaceri si tot ceea ce tine de economie. Generatiile s-au schimbat, cei noi au luat locul celor dinainte, dar cercetarea, in primul rand, a mers mai departe, cu actiunile conexe. Joi, 27 octombrie, in Sala Albastra a Universitatii din Craiova, a avut loc marcarea, in cadru festiv, a primei jumatati de secol de existenta a invatamantului superior economic in Cetatea Baniei, sub egida Universitatii din Craiova.

Onoruri multiple

Sedinta de onoare s-a bucurat de prezenta unor reprezentanti de marca ai mediului academic.
- Suntem onorati sa aniversam cei 50 de ani de invatamant economic universitar la Craiova. Cred ca este un adevarat testament de excelenta si performanta, cu promovare a integrarii europene. Doar prin promovarea adevarului stiintific o societate poate avea succes - prof.univ.dr. Cezar Ionut Spinu, rector al Universitatii din Craiova.
- Este un moment de mare incarcatura emotionala. Toti cei care au inceput, in urma cu 50 de ani, sunt un model pentru noi. Avem toata consideratia pentru cei care ne-au fost profesori si care ne-au indrumat in cariera - prof.univ.dr. Nicolae Sichigea, decan al actualei Facultati de Economie si Administrarea Afacerilor, din cadrul Universitatii din Craiova.
- Sunt onorat sa particip la aceasta manifestare. Am absolvit cursurile aici si ma mandresc cu acest lucru. In urma cu 50 de ani, invatamantul economic superior a fost unul dintre pilonii pe care s-a cladit Universitatea din Craiova. Acum, putem vorbi despre un autentic profil european, profund modern si performant. Prin institutia pe care o conduc, pot da asigurarea intregului sprijin pentru dezvoltare si vom fi in orice situatie alaturi de dumneavoastra - ec. Ion Prioteasa, presedinte al Consiliului Judetean Dolj, care a si primit o diploma pentru sprijinul acordat educatiei universitare din domeniu.
- Suntem tot timpul alaturi de cei de aici. Noi am sarbatorit un secol de existenta in urma cu trei ani, de aceea va dorim sa celebrati si dumneavoastra centenarul. Cred ar fi foarte bine sa ramanem uniti, vorbesc de cei care facem parte din aceasta breasla universitara, in asa fel incat sa avem rezultate - prof.univ. dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Stiinte Economice (ASE) din Bucuresti.
Experienta vasta, cu sfaturi de calibru
Punctul principal al manifestarilor a fost constituit de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova domnului prof.univ.dr. Florin Georgescu, prim vice-guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Laudatio a fost prezentat de prof.univ.dr. Cristian Spulbar, o prezentare foarte bine structurata. Astfel, dupa ce a fost facuta cunoscuta propunerea Senatului Universitatii din Craiova, pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Florin Georgescu, s-a dat citire CV-ului acestuia, unul foarte amplu:
- absolvent al Facultatii de Finante-Contabilitate, din cadrul ASE Bucuresti (1976);
- doctor in Finante, circulatie baneasca si credit (1989);
- bursier Fulbright - Universitatea din Missouri (SUA);
- profesor si conducator de doctorate;
- ministru de stat, ministru al Finantelor in Guvernul Romaniei (1992-1996);
- viceprim-ministru, ministru al finantelor publice (mai - decembrie 2012);
- vicepresedinte al Consiliului de Administratie si prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (2004 - prezent).
Dupa ce a primit titlul academic, Florin Georgescu a prezentat si dizertatia Limitele globalizarii si ale dereglementarii, una care, foarte ampla, aduce in discutie multe probleme actuale:
- In primul rand, vreau sa multumesc pentru aceasta onoare si, la inceput, vreau sa evoc doua nume mari din aceasta zona - Eugeniu Carada, cel care a pus Bazele Bancii Nationale a Romaniei, de la a carui nastere se vor implini, in curand, 180 de ani, si Constantin Brancusi, la 140 de ani de la nasterea sa. Dar, sa revenim la momentul de astazi. Craiova a fost, este si va fi un puternic centru academic. In ceea ce priveste discursul meu, sunt, printre altele, doua aspecte care merita aduse in discutie: o perceptie larg raspandita de injustitie sociala care submineaza increderea cetatenilor in actualul sistem, cu exemple BREXIT, si ascensiunea partidelor populiste - asa cum a spus presedintele SUA, Barack Obama; este nevoie de un sistem international de taxe, care reduce bresele fiscale si protejeaza tarile cu venituri bugetare scazute, contra efectelor daunatoare ale evaziunii fiscale si mutarii profiturilor - Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar International.
Sursa: cvlpress.ro