Cancerul de san reprezinta cea mai des intalnita forma de cancer la femei, afectand anual aproximativ 8.000 de paciente din Romania. Depistata in stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include si operatia de mastectomie.
Insa, odata ce au invins acest diagnostic grav, pacientele trebuie sa inceapa recuperarea medicala, sociala si emotionala, astfel incat viata dupa cancerul de san sa intre din nou in normalitate, atrag atentia specialistii prezenti la conferinta organizata de OrtoProfil, cu ocazia Lunii Internationale de Lupta impotriva Cancerului de San.
OrtoProfil Romania isi asuma un rol activ in recuperarea holistica a pacientelor diagnosticate cu cancer de san prin organizarea campaniei nationale de informare intitulata Alaturi de pacienti in lupta impotriva cancerului de san, ce a presupus organizarea unor workshop-uri de informare in 10 localitati din Romania, respectiv Bucuresti, Tirgu Mures, Cluj Napoca, Baia Mare, Ploiesti, Bistrita, Iasi, Suceava, Deva si Craiova, la care au participat 250 de femei diagnosticate cu cancer de san, a afirmat Frunda Gyorgy, Presedinte OrtoProfil Romania, in cadrul conferintei de presa.
Drenajul limfatic si proteza externa de san, in recuperarea socio-medicala a pacientelor
Fizioterapeut Bogdan Goga, prezent la eveniment in calitate de director al OrtoProfil Bucuresti, atrage atentia asupra importantei pe care pacientele ar trebui sa o acorde perioadei de dupa tratament, motivand ca lupta cu cancerul de san se termina odata ce au fost tratate si ranile fizice si emotionale produse de boala.
In acest context, Bogdan Goga aminteste despre riscul aparitiei limfedemului bratului dupa operayia de mastectomie: Aproximativ 40% dintre paciente dezvolta limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresiva a bratului aferent sanului extirpat din cauza dificultatilor de circulatie a limfei. Afectiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoaca greutati in desfasurarea activitatilor zilnice, afectand semnificativ calitatea vietii. De aceea, recomandarea mea este ca, imediat dupa operatie, pacienta sa inceapa recuperarea medicala prin drenaj limfatic cu un fizioterapeut specializat in afecțiuni oncologice. Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului bratului, precum si mentinerea mobilitatii si a funcționabilitatii umarului.
In contextul in care mastectomia poate avea si un puternic impact social asupra pacientei, aceasta limitandu-si relatiile interumane din cauza faptului ca se simte stanjenita de lipsa unuia dintre sani, Biro Rodica, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Targu Mures, a transmis care sunt facilitatile acordate de sistemul de asigurari sociale de sanatate pacientelor diagnosticate cu cancer de san: La nivelul Casei Naționale de Asigurari de Sanatate se deruleaza un subprogram in cadrul programului national de reconstructie mamara, ce ofera posibilitatea femeilor diagnosticate cu cancer de san, care au suferit o mastectomie, sa beneficieze gratuit de o endoproteza mamara. Valoarea unei endoproteze este de 3150 lei, suma care se deconteaza integral de catre CNAS. Desi la nivelul judetului Targu Mures avem suficiente fonduri alocate in acest sens, anul acesta nu au beneficiat decat trei paciente de endoproteza. Femeile care au trecut prin experienta mastectomiei sunt afectate fizic si emotional si au nevoie de acest dispozitiv medical pentru a reveni la forma pe care o aveau inainte de confruntarea cu boala.

Imaginea de sine si recuperarea emotionala a pacientei

Nu in ultimul rand, cancerul de san si mastectomia au un puternic impact psihologic. Pacienta se confrunta brusc cu numeroase sentimente pe care nu stie cum sa le gestioneze. In plus, trebuie sa invete sa se accepte, pentru moment, fara unul sau ambii sani.
Sanul este simbolul feminitatii. De aceea, pierderea sa este perceputa de femeie ca o mutilare a eului corporal. Si asta deoarece traim intr-o societate care pune mare accent pe imagine, in care percepția asupra femeii este raportata in primul rand la stimulii vizuali fizici imediati. De aceea, odata cu diagnosticarea cancerului de san si interventia de mastectomie, gestionarea sentimentelor devine o necesitate. Femeia trebuie sa inteleaga faptul ca astazi cancerul se vindeca, iar organismul se recupereaza. Proteza mamara sau reconstructia sanului ii poate oferi acesteia sentimentul de normalitate, de care are nevoie. Totodata, trebuie sa realizeze ca, odata ce va invinge boala, isi va putea relua treptat activitatile sociale, profesionale si familiale, avand acelasi rol in cadrul lor, a declarat psihologul clinician Yolanda Crețescu, in cadrul evenimentului.
Totusi, de multe ori, lipsa acestor informatii determina o vindecare incompleta a pacientelor, care, desi inving cancerul de san, nu reusesc sa treaca singure peste problemele aparute in urma diagnosticarii cu boala. Un rol foarte important in informarea si orientarea pacientelor, atat in perioada de tratament, cat si in perioada de recuperare, il au atat ONG-urile, cat si navigatorii medicali.
ONG-urile pot prelua cu succes parte din sarcinile medicilor privind informarea, indrumarea pentru acces la tratament si consilierea psihologica a bolnavului diagnosticat cu cancer. Astfel, pacienta va reusi sa inteleaga mai bine mesajele transmise de medicul specialist si sa aplice corect schema de tratament, a declarat Ciotlaus Ionela, Presedintele Asociatiei Romane de Cancer - Grupul Destine Comune. In completarea sa, doamna Victoria Asanache, navigator medical al Institutului Oncologic Bucuresti a adaugat: Meseria de navigator de pacienti oncologici presupune preluarea bolnavului la diagnosticare si informarea sa in legatura cu tot ceea ce urmeaza sa se intample. Din experiența celor 14 ani de activitate, de cand practic aceasta meserie in Romania, am constatat ca un pacient care este bine informat vizavi de ceea ce se petrece cu el pe durata tratamentului, primeste mult mai usor acest diagnostic si reuseste sa depaseasca cu bine aceasta perioada. Sistemul de navigatie despre care va povestesc isi are originile in Statele Unite ale Americii si speram ca, pana la sfarsitul acestui an, sa existe si in codul meseriilor din Romania profesia de navigator de pacienti.
Discutiile intre specialisti au avut loc in contextul conferintei Viata dupa cancerul de san - recuperarea medicala sociala si emotionala a pacientelor, organizata de OrtoProfil Bucuresti. In cadrul conferintei de presa organizata la Bucuresti, luni, 31 octombrie, a fost transmisa in direct si conferinta orgnizata la sediul OrtoProfil Romania de la Tirgu Mures, la care au participat in calitate de speakeri: Frunda Gyorgy, Presedinte OrtoProfil Romania, Biro Rodica, Presedinte Casa de Asigurari de Sanatate Mures, Ciotlaus Ionela, Presedinte Asociatia Romana de Cancer - Grupul Destine Comune si Conf. Fazakas Zita de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures.
OrtoProfil Prod Romania este prima firma de profil din Romania, ocupand locul intai in topul producatorilor si distribuitorilor de dispozitive medicale. Din dorinta de a fi cat mai aproape de pacienti, OrtoProfil a deschis 45 de filiale la nivel national, inaugurate in resedintele de judet din tara. Evaluata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), compania OrtoProfil are contracte de furnizare a dispozitivelor medicale incheiate cu toate Casele de asigurari de sanatate judetene din tara, acest lucru facand posibil ca pacientii sa beneficieze de subventia oferita de CNAS.