infotravelgrecia.ro informeaza: Salonicul este al doilea oras ca marime din Grecia, cu o populatie de aproximativ 800.800 locuitori.
- numele Salonic (Thessaloniki), provine de la Thessalonica, sotie a lui Cassandru si sora a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orasul.
- Monumentele paleocrestine si bizantine din Salonic au fost inscrise in anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
- In localitatile din imprejurimile Salonicului locuieste o importanta comunitate de meglenoromani. Acestia numesc portul Saruna, nume mostenit direct din latinescul Salona. De la ei, si nu de la greci, au preluat denumirea bulgarii si macedonenii, care astazi ii spun Solun.
SALONIC este al doilea oras ca marime din Grecia si centru administrativ al regiunii nordice, orasul are o istorie care dateaza de peste 4.000 de ani, care se mai vede si astazi in numeroasele monumente, vestigii si edificii din toate epocile care s-au succedat. Impartit cultural si geografic, Salonic are cate ceva de oferit pentru fiecare.
Cele mai importante atractii sunt Turnul Alb (principalul reper turistic al orasului), esplanada de-a lungul golfului Thermaikos, animata si impanzita de magazine, banci, taverne si baruri moderne, Muzeul de Arheologie si Muzeul Bizantin, Arcul lui Galerius, Biserica Sf. Dumitru, centrul vechi, Piata Modiano.
Salonic, orasul Salonic, Turnul Alb din Salonic

De la Thessaloniki la Igoumenitsa

Drumurile elene, asezate parca de zei intre peisaje de poveste, te conduc incet-incet spre visare si spre legendele, care nu lipsesc de la niciun pas. Traseul de la Thessaloniki la Igoumenitsa este absolut superb, incarcat de istorie si locuri deosebite, vorbind parca singure, in locul unui ghid plimbat de mii de ori prin aceste peisaje unice.
Traversam regiunea Macedoniei, unde pictorii si muzicienii s-au jucat, lasand in urma lor un drum serpuit printre oraselele desprinse din basme. La 70 de kilometri de Thessaloniki, regina Macedoniei, scaldata in Marea Egee, se afla orasul Veria, care gazduieste una dintre cele mai mari biblioteci publice din Grecia. Cele peste 50 de Biserici bizantine foarte bine conservate ale Veriei, fac ca acest oras sa fie numit Micul Ierusalim.
Mai mergem 50 de kilometri si ajungem la Kozani, oras infratit cu orasul Iasi. Kozani se mandreste cu cateva obiective turistice care nu trebuie ratate: Muzeul de Arheologie, Turnul cu Ceas si Biserica Agios Nikolaos, construita acum 350 de ani, aici in Capitala Macedoniei de Vest.
La 180 de kilometri de Thessaloniki se afla Pamantul Ciupercilor”: Grevena. Aici cresc peste 1300 de specii de ciuperci, iar la Grevena in fiecare an in luna august are loc Sarbatoarea Ciupercilor. Turnul cu Ceas vegheaza zi si noapte splendidul orasel de munte, invaluit in atmosfera tipic greceasca.
Lasam in urma noastra regiunea Macedoniei si pasim in regiunea Epirului, ajungand la locul de bastina al ultimilor nomazi greci: Metsovo. Acest orasel este, fara indoiala, desprins dintr-un vis. Strazile pavate cu piatra, cladirile cu aerul vechi si locuitorii linistiti si prietenosi, toate laolalta confirma romantismul orasului Metsovo.
In drumul nostru spre Marea Ionica, ajungem si la cel mai mare oras din Epir, care i-a fost, de altfel, si capitala intre anii 1358 si 1416: Ioannina. Orasul lui Ali Pasa” este denumita aceasta localitate fermecatoare, pentru ca acest sultan a stapanit Ioannina intre anii 1788 si 1822, cand a fost omorat chiar in insula Nissi de pe lacul Pamvotis. Conducatorul malefic, cum era denumit Sultanul Ali Pasa, era un om foarte aspru, ce stapanea cu o mana de fier orasul. El dorea, de fapt, ca tinutul stapanit sa-l transforme intr-un imperiu. Insa, atunci cand sultanul de la Istanbul afla acest lucru, bineinteles ca nu este de acord si trimite mercenarii sa-l omoare. Ali Pasa reuseste sa se ascunda sub altarul Manastirii de pe lac, insa este gasit de mercenari si decapitat. Capul lui Ali Pasa este dus la Istanbul, iar la Ioannina, pe insula Nissi, acolo unde a fost omorat sultanul, se vad si astazi urmele masacrului. Ioannina este infratit cu orasul Ayia Napa din Cipru, ai carui primi locuitori au fost, in anul 1790, chiar locuitorii orasului Thessaloniki.
Legendele elene ne poarta astfel la Igoumenitsa, superbul oras port, inconjurat de pini si de o vegetatie foarte bogata, la 320 kilometri de Thessaloniki. Aici se mai pot vedea si astazi ruine din vechiul zid al cetatii ce inconjura orasul pe distanta de 2400 metri, turnurile si portile de intrare in oras, precum si un mic teatru antic.
Sursa: (articol de Alexandra-Claudia Lazarescu)