Observator de Calarasi informeaza: S-a deschis sesiunea internationala de comunicari stiintifice, la Muzeul Dunarii de Jos
Sala de sedinte a Consiliului Judetean Calarasi a gazduit miercuri, 28 septembrie 2016, deschiderea celei de-a XVI-a editii a sesiunii internationale de comunicari stiintifice, intitulata CULTURA SI CIVILIZATIE LA DUNAREA DE JOS. ORIENT SI OCCIDENT, unde au participat presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean, Vasile Iliuta si Marian Dinulescu. De asemenea, au fost prezente si personalitati din domeniul arheologiei preistorice si istoriei clasice din Romania si Bulgaria. Evenimentul este organizat de Muzeul Dunarii de Jos si se desfasoara pana pe data de 30 septembrie 2016 inclusiv. In acest an manifestarea este dedicata uneia dintre cele mai importante personalitati ale arheologiei romanesti, Silvia Marinescu-Bilcu, in varsta de 80 de ani, si aniversarii a 65 ani de muzeografie calaraseana. Cu aceasta ocazie, a fost vernisata o expozitie dedicata personalitatii lui Nita Anghelescu (arheolog, istoric, pictor), ctitorul Muzeului Regional Calarasi (1951). Totodata, in prima zi a sesiunii de comunicari stiintifice a avut loc o lansare de carte, fiind prezentat ultimul volum al anuarului Muzeului Dunarii de Jos, Cultura si Civilizatie la Dunarea de Jos. Volumul, a carui editare s-a reusit cu sprijinul Consiliului Judetean Calarasi, cuprinde studii si articole referitoare la cercetarile din zona Dunarii de Jos corespunzand Bulgariei si Romaniei si este impartit in doua sectiuni, una de numismatica si alta de istorie.
Lucrarile sesiunii se desfasoara pe doua sectiuni:
- DUNAREA DE JOS INTRE BALCANI SI CARPATI. IDENTITATI SI CONTACTE CULTURALE;
- ORASELE DUNARENE CA CENTRE COMERCIALE SI MILITARE: INSTALATII PORTUARE, FORTIFICATII, PODURI, DRUMURI IN LUMEA GRECO-ROMANA.
Comunicarile se vor concentra pe cercetarea din zona Dunarii de Jos in domeniul preistoriei, antichitatii, Bizantului si Evului Mediu, numismaticii si etnografiei, iar acestea vor fi sustinute de profesori universitari, cercetatori, muzeografi, istorici, numismati din Bulgaria si Romania.
Din Bulgaria:
- Muzeul National de Istorie si Arheologie Varna,
- Muzeul Regional de Istorie Silistra,
- Universitatea Veliko Tarnovo,
- Muzeul Regional Veliko Tarnovo,
- Muzeul Regional de Istorie Ruse.
Din Romania:
- Institutul de Arheologie Vasile Parvan Bucuresti,
- Institutul de Studii Sud - Est Europene,
- Muzeul National de Istorie a Romaniei,
- Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta,
- Institutul de Cercetari Ecomuzeale Tulcea,
- Muzeul Brailei,
- Muzeul Civilizatiei Gumelnita Oltenita,
- Muzeul Judetean Teleorman,
- Muzeul Judetean Ialomita,
- Muzeul Municipiului Bucuresti,
- Banca Nationala Bucuresti,
- Muzeul Regiunii Portile de Fier Drobeta-Turnu Severin,
- Muzeul National al Agriculturii Slobozia,
- Muzeul Brukenthal Sibiu,
- Universitatea Valahia Targoviste,
- Muzeul Unirii Alba Iulia,
- Universitatea Timisoara.

Sursa: observatorcl.info