miscareaderezistenta.ro informeaza: Epidemie de rujeola in Romania. Ministerul Sanatatii condamna campania contra vaccinarii copiilor (Autor: Magda Marincovici)
Ministerul Sanatatii a anuntat ca in tara noastra este epidemie de rujeola, inregistrandu-se 675 de cazuri (219 in zona Bistrita Nasaud si Cluj) si doua decese. Prof. dr. Monica Luminos, sef de sectie la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, spune ca aceasta epidemie este prima in ultimii sapte ani, cand a fost semnalat un episod de epidemie de rujeola, principala cauza fiind refuzul multor parinti de a-si vaccina copiii. m Potrivit, comunicatului transmis de Ministerul Sanatatii, miercuri, in primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeola a fost inregistrat zilele trecute, dar asteapta confirmarea finala, anunta Ministerul Sanatatii. Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces. Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmulțirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an. In Romania, in ultimii 2 ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cele 3 cazuri de deces au survenit la copii sub varsta de 1 an, adica sub varsta la care se efectueaza vaccinarea impotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copiii sub 1 an sunt protejati de asa numitul efect de protectie de grup. Mai simplu, cei 3 copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati. Apelul Ministerului Sanatatii catre parinti este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an.

Distributia cazurilor pe judete:
- la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)
- in judetul Mures(145 cazuri)
- in judetul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an)
- in judetul Timis(71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an)
- in judetul Suceava (27 cazuri)
- in judetul Brasov (33 cazuri)
- in judetul Salaj (7 cazuri)
- in judetul Hunedoara (14 cazuri)
- in judetul Caras- Severin (13 cazuri)
- in judetul Alba (3 cazuri)
Cazuri sporadice de rujeola au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucuresti (4 cazuri) si din judetele:
- Bacau (3 cazuri)
- Bihor (1 caz)
- Constanta (3 cazuri)
- Dambovita (2 cazuri)
- Giurgiu (1 caz)
- Mehedinti (1 caz)
- Neamt(2 cazuri)
- Olt (2 cazuri)
- Sibiu (3 caz)
- Vaslui (1 caz)
Cazuri sporadice inseamna cazuri care nu pot fi legate intre ele in numar ce minimum trei. Pana in luna august, inclusiv in regiunile afectate, au fost recuperati la vaccinare 573 de copii cu varste intre 1 â€" 15 ani.
Prof. dr. Monica Luminos subliniaza importanta respectarii calendarului de vaccinari obligatorii. De asemenea, avertizeaza asupra necesitatii unei campanii de educare a parintilor in privinta importantei vaccinarii copiilor pentru protejarea sanatatii acestora:
- Parintii trebuie sa inteleaga ca vaccinarea este necesara, altcumva ne vom confrunta cu situatii ce pot scapa de sub control.
In privinta aprovizionarii cu vaccinul ROR si a unor medici de familie care spun ca nu au acest vaccin, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a dat asigurari ca, inca din luna iulie, la directiile de sanatate publica se afla 380.000 de doze de vaccin ROR. De altfel, specialistii atrag atentia ca, in acest context, trebuie imbunatatita aprovizionarea cu vaccinuri.

Sursa: miscareaderezistenta.ro