b365.ro: PROGNOZA METEO pe DOUA SAPTAMÂNI. Cum va fi vremea la sfarsitul lui SEPTEMBRIE (Autor: Claudiu Popa)
Regimul termic prognozat in urmatoarele doua saptamani va fi caracterizat de o vreme, in general, in racire, cu temperaturi maxime ce vor atinge cel mult 22 de grade Celsius, in timp ce precipitatiile vor fi prezente, in majoritatea regiunilor, atat la inceputul intervalului de prognoza, cat si in zilele de 26, 27 si 29 septembrie, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 19 Septembrie - 2 Octombrie 2016

Muntenia
In Muntenia, valorile termice diurne vor scadea in primele doua zile din intervalul de prognoza, apoi vor creste usor si treptat. Media maximelor, in prima saptamana, va fi de 16 - 21 de grade, iar in cea de-a doua de 21 - 22 de grade. Temperaturile din cursul noptilor vor fi in scadere pana la finalul primei saptamani, apoi vor creste, iar o noua scadere, dar usoara, se prefigureaza la inceputul lunii octombrie. Media minimelor, in prima parte a intervalului, va fi in scadere de la 16 grade pana spre 7 grade, apoi vor fi medii de 7 -9 grade. Practic, in cea mai mare parte a timpului, la nivel regional, atat zilele, cat si noptile vor fi mai reci decat in mod obisnuit la sfarsit de septembrie si inceput de octombrie. Va ploua in perioada 19 - 21 septembrie, important cantitativ si pe arii extinse. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, conditiile de ploaie vor fi reduse.

Banat
In Banat, in cea mai mare parte a primei saptamani vremea va fi rece. Temperatura aerului va fi in scadere, pana joi 22 septembrie, apoi nu se va modifica semnificativ, tendinta fiind de usoara crestere, in special la valorile diurne. Vor fi medii ale maximelor de 17 - 19 grade si ale minimelor de 7 - 8 grade, mai ridicate in primele doua nopti, cand se vor incadra intre 9 si 13 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului va creste usor si treptat, astfel incat regimul termic se va apropia de cel normal la sfarsitul primei luni de toamna si inceput de octombrie. Mediat, pe regiune, sunt de asteptat temperaturi maxime de 21 - 22 de grade si minime de 8 - 10 grade. Va ploua, in primele doua zile, pe arii extinse, timp in care se pot cumula cantitati de apa mai insemnate, cu precadere in zona de deal si de munte. Ulterior, ploile vor fi putine si, in general, slabe, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare in zilele de 26 si 29 septembrie.

Crisana
In Crisana, in prima saptamana de prognoza, variatiile termice nu vor fi semnificative. Va predomina o vreme rece, cu medii ale maximelor de 17 - 18 grade, iar cele ale minimelor de 6 - 7 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului va creste usor si treptat, dar numai la sfarsitul acestei luni si inceput de octombrie, regimul termic se va normaliza. Media maximelor va fi de 18 - 20 de grade, iar a minimelor de 7 - 9 grade. Va ploua in zilele de 19 si 20 septembrie, cand, pe arii restranse, se pot cumula cantitati de apa mai insemnate, apoi ploile, putine si slabe, se vor semnala in special in perioada 26 - 28 septembrie.

Transilvania
In Transilvania, valorile termice se vor situa sub cele ce ar fi specifice perioadei in prima saptamana, cu medii ale maximelor de 16 - 18 grade si ale minimelor de 6 - 7 grade. In cea de-a doua saptamana, odata cu cresterea usoara si treptata a temperaturii, regimul termic se va apropia de cel normal pentru sfarsitul lunii septembrie si inceput de octombrie, iar mediat pe regiune, acesta se va concretiza in maxime de 18 - 20 de grade, respectiv minime de 7 - 9 grade. Vor fi ploi in primele doua zile, mai frecvente si pe arii extinse marti, 20 septembrie, cand vor fi moderate si insemnate cantitativ. Dupa acest interval, ploile vor mai aparea pe arii restranse, vor fi in general slabe, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare in zilele de 26 si 27 septembrie.

Maramures
In Maramures, in cea mai mare parte a intervalului, va fi o vreme mai rece decat in mod obisnuit. Media valorilor maxime va fi de 15 - 17 grade in prima saptamana si de 17 - 19 grade, in cea de-a doua. Temperaturile nocturne vor fi in scadere, pana joi, 22 septembrie, iar dupa aceea tendinta acestora va fi de usoara crestere. Media minimelor va scadea de la 11 la 5 grade, in primele 3 dimineti (19 - 21 septembrie), cu valori intre 5 si 7 grade, pana la finalul primei saptamani, apoi de 7 - 8 grade. Numai la sfarsitul perioadei de prognoza, regimul termic se va apropia de cel climatologic specific perioadei. Va ploua in toata regiunea, luni, 19 septembrie, si in cea mai mare parte a noptii de luni spre marti, apoi probabilitatea de aparitie a ploilor, slabe si pe arii restranse, va fi mai ridicata in zilele de 26 si 27 septembrie.

Moldova
In Moldova, valorile termice, atat cele diurne, cat si cele nocturne, vor fi in scadere pana joi, 22 septembrie, apoi vor creste usor si treptat. Pe ansamblul perioadei de prognoza, zilele vor fi mai reci decat in mod obisnuit in aceasta perioada, cu o medie a maximelor intre 15 si 17 grade, in prima saptamana, si 17 â€" 20 de grade in saptamana a doua. Regimul termic nocturn va fi apropiat de cel climatologic in intreg intervalul, cu o medie a minimelor de 7 - 9 grade, mai ridicata in primele doua dimineti. Conditiile de ploaie vor fi reduse, cu exceptia zilelor de luni si marti (19 -20 septembrie), cand vor fi averse frecvente, insemnate cantitativ si cu caracter torential.

Dobrogea
In Dobrogea, temperatura aerului va fi in scadere in primele doua zile, apoi valorile diurne vor creste usor si treptat. Valorile nocturne vor creste pe parcursul celei de-a doua saptamani. Majoritatea zilelor vor fi mai reci decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a intervalului, cu o medie a maximelor de 17 â€" 20 de grade, mai ridicata la inceput. In cursul noptilor, vor fi valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a minimelor de 11 â€" 13 grade, usor mai ridicata la inceputul intervalului de prognoza. Va ploua pe parcursul zilei de luni (19 septembrie) si pe arii restranse marti si joi (20, respectiv 22 septembrie), iar in restul timpului, conditiile de ploaie vor fi reduse.

Oltenia
In Oltenia, regimul termic se va situa sub cel specific perioadei, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza. Temperatura maxima a aerului va fi in scadere pana in data de 22 septembrie, apoi nu se va modifica semnificativ, iar catre sfarsitul perioadei va creste usor si treptat. Valorile nocturne vor scadea pana spre finalul acestei saptamani, dupa care vor marca o crestere, tot usoara si treptata. Media maximelor, pe intreaga regiune, va fi de la 22 de grade la inceputul primei saptamani, pana la 18 -19 grade la sfarsitul acesteia si de 19 -21 de grade, pe parcursul saptamanii a doua. Va ploua in primele doua zile, cand si cantitatile de apa vor fi mai insemnate, apoi conditiile de ploaie vor fi din ce in ce mai reduse.

La munte
La munte, regimul termic va fi in scadere pana la mijlocul primei saptamani, apoi va creste usor si treptat. Scaderea, la valorile diurne, va fi de la o medie de 13 grade, in prima zi, pana la 5 -6 grade, in data de 22 septembrie. Ulterior, media maximelor va ajunge la 6 - 12 grade. La valorile din cursul noptilor, scaderea va fi de la o medie de 9 grade, la inceputul intervalului, pana la 0 si chiar-1 grad Celsius, catre finalul primei saptamani. Cresterea va insemna un regim termic, mediat la scara intregii regiuni, intre 0 si-1 grad, la inceputul perioadei de prognoza, spre 4 grade la sfarsitul acesteia. Va ploua in perioada 19 - 21 septembrie, cand cantitatile de apa vor fi insemnate, iar la altitudini mai mari, trecator, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Probabilitatea de aparitie a altor ploi, insa nu pe arii foarte extinse, va fi in crestere in intervalul 25- 30 septembrie.

xxx

Estimarea publicata de Administratia Nationala de Meteorologie este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.