Miscareaderezistenta.ro informeaza: Studiul SEPHAR III: 7,4 milioane de romani sunt hipertensivi. Primul pas: doar 6 grame de sare, zilnic (Autoare: Magda Marincovici)
Cei mai multi pacienti cu hipertensiune au diabet, altii obezitate sau consuma sare in cantitate dubla fata de cat ar fi necesar, adica 12 grame in 24 de ore in loc de 6 g, cel mult 8 g, avertizeaza studiul SEPHAR III, coordonat de prof. dr. Maria Dorobantu, presedinta Societatii Romane de Hipertensiune.Pentru scaderea HTA este importanta reducerea consumului de sare, spune prof. dr. Maria Dorobantu:
- Si nu vorbim de sarea pe care si-o pun gospodinele cand gatesc, ci de cea folosita de industrie. De aceea, autoritatile trebuie sa intervina pe langa industria alimentara pentru reducerea sarii din alimente, mezeluri, fast food. Acest lucru s-a intamplat si in Croatia, fapt care a dus la scaderea incidentei HTA. Pana acum autoritatile nu ne-au ajutat cu nimic, acest studiu foarte improtant fiind realizat din fonduri proprii. Pasul urmator ar fi implementarea unei strategii nationale pentru prevenirea HTA, dar acest lucru tine de politicile de sanatate, explica presedinta in functie al Societatii Romane de Hipertensiune.
Potrivit SEPHAR III, 34,7% dintre persoanele adulte sufera de obezitate, iar 31,8% sunt supraponderale, insa unul din 5 adulti obezi, respectiv unul din 3 adulti supraponderali nu sunt constienti de problemele lor ponderale. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenta de 12,2% a diabetului zaharat, in timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situeaza la 73,2%, la nivel global, si la 77,8% in randul hipertensivilor.
- Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, inca o data, ca hipertensiunea arteriala, alaturi de ceilalti factori de risc cardiovascular, reprezinta probleme majore la nivelul sanatatii populationale. Ne bucura, totusi, sa vedem ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si care au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an. Eforturile noastre se concentreaza pe conceperea si implementarea unor programe de preventie, diagnosticare precoce si control pe termen lung, subliniaza prof. dr. Maria Dorobantu.
- Hipertensiunea este boala care se instaleaza frecvent fara niciun simptom, de aceea un examen medical in care sa fie masurata tensiunea arteriala (valoarea normala este considerata 140-90) este primul gest pe care trebuie sa il faca orice om. Persoanele care au in familie persoane cu HTA trebuie sa faca acest control incepand cu varsta de 20 de ani. Oamenii trebuie sa stie ca HTA poate aparea chiar de la varste tinere, de aceea este indicat un control medical macar la doi-trei ani, a adaugat profesor Doina Dimulescu, presedinta aleasa a Societatii Romane de Hipertensiune, al carei mandat va incepe in 2017.
Studiul subliniaza:
- Raportat la populatia Romaniei, inseamna ca, in 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune, principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atat la nivel global, cat si in tara noastra.

Sursa: miscareaderezistenta.ro