diversificare.ro: Cactus, un fruct de basm (Posted By Gabriela)
Fructul de cactus, datorita culorilor diverse pe care le are, mai este numit si fructul dragonului. Acest fruct este foarte popular in centrul si sudul Americii, in unele regiuni din Asia precum Taiwan, Vietnam, Thailanda, Filipine. La noi este mai putin cunoscut si consumat, dar pentru calitatile sale este un superaliment ce merita incercat. Exista trei tipuri de fructe de cactus: cu coaja si pulpa rosie (considerat a fi cel mai bun deoarece este suculent), cu coaja rosie si pulpa alba, cu coaja galbena si pulpa alba. Fructul cantareste intre 150 si 600 gr insa pulpa comestibila reprezinta doar aproximativ 60% din greutatea fructului.

Ce substante nutritive contine si ce beneficii aduce?

Fructul de cactus contine fibre ce ajuta la evitarea constipatiei si imbunatateste sanatatea sistemului digestiv. Este o sursa importanta de vitamina C, B1, B2, B3, calciu, fosfor, fier toate ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar si reducerea colesterolului din organism. Fructul de cactus contine fitoalbumine care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. Licopenul este deasemenea o substanta benefica, responsabila la nivelul fructului pentru culoarea sa rosie. Este un fruct extrem de nutritiv cu un aport mic de calorii (doar 60 de calorii la 100gr).

Cand pot introduce fructul de cactus in alimentatia copilului?

In unele tari fructul de cactus este introdus in alimentatia bebelusului inca de la 6 luni, datorita beneficiilor sale si potentialului alergen redus. La fel ca in cazul oricarui aliment nou pe care i-l oferiti celui mic, este recomandat sa consultati inainte medicul pediatru si sa urmati regula celor 4 zile.

Cum aleg si cum ofer fructul de cactus?

Atunci cand alegeti fructul de cactus acesta nu trebuie sa aiba lovituri, coaja trebuie sa aiba o culoare intensa, fara pete si sa fie potrivit de tare (am ca fructul kiwi atunci cand este copt). Este cel mai bine de servit rece, dupa ce a stat cateva ore la frigider. De la fructul de cactus se consuma doar miezul, fara coaja. Se mananca simplu (doar pulpa scoasa cu lingurita), dar este delicios si sub forma de suc sau in salate de fructe. Fructul de cactus, datorita culorilor diverse pe care le are, mai este numit si fructul dragonului. Acest fruct este foarte popular in centrul si sudul Americii, in unele regiuni din Asia precum Taiwan, Vietnam, Thailanda, Filipine. La noi este mai putin cunoscut si consumat, dar pentru calitatile sale este un superaliment ce merita incercat. Exista trei tipuri de fructe de cactus: cu coaja si pulpa rosie (considerat a fi cel mai bun deoarece este suculent), cu coaja rosie si pulpa alba, cu coaja galbena si pulpa alba. Fructul cantareste intre 150 si 600 gr insa pulpa comestibila reprezinta doar aproximativ 60% din greutatea fructului.

Ce substante nutritive contine si ce beneficii aduce?

Fructul de cactus contine fibre ce ajuta la evitarea constipatiei si imbunatateste sanatatea sistemului digestiv. Este o sursa importanta de vitamina C, B1, B2, B3, calciu, fosfor, fier toate ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar si reducerea colesterolului din organism. Fructul de cactus contine fitoalbumine care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. Licopenul este deasemenea o substanta benefica, responsabila la nivelul fructului pentru culoarea sa rosie. Este un fruct extrem de nutritiv cu un aport mic de calorii (doar 60 de calorii la 100gr).

Cand pot introduce fructul de cactus in alimentatia copilului?

In unele tari fructul de cactus este introdus in alimentatia bebelusului inca de la 6 luni, datorita beneficiilor sale si potentialului alergen redus. La fel ca in cazul oricarui aliment nou pe care i-l oferiti celui mic, este recomandat sa consultati inainte medicul pediatru si sa urmati regula celor 4 zile.

Cum aleg si cum ofer fructul de cactus?

Atunci cand alegeti fructul de cactus acesta nu trebuie sa aiba lovituri, coaja trebuie sa aiba o culoare intensa, fara pete si sa fie potrivit de tare (am ca fructul kiwi atunci cand este copt). Este cel mai bine de servit rece, dupa ce a stat cateva ore la frigider. De la fructul de cactus se consuma doar miezul, fara coaja. Se mananca simplu (doar pulpa scoasa cu lingurita), dar este delicios si sub forma de suc sau in salate de fructe.

Surse: diversificare.ro