cisd.ro informeaza: Lavanda (Lavandula angustifolia) - beneficii si proprietati (Autoare: Paula Rotaru)
Denumire populara: lavanda, levantica, levant, aspic, epichinel
Denumire stiintifica: Lavandula angustifolia

Descriere
Numita si levantica, acest arbust mic, originar din regiunea mediteraneeana, atinge inaltimea de 30-60 cm. Tulpinile sale sunt verticale, iar frunzele inguste, verzi-argintii. Toate partile plantei au un miros placut, dar cele mai aromate sunt florile. Romanii foloseau lavanda pentru a-si parfuma apa de baie, iar ea a ramas una dintre cele mai populare si cunoscute plante. Micile flori violacee apar in conuri dupa frunze, in timpul verii. In scop terapeutic se folosesc florile, care sunt uscate si folosite la prepararea de infuzii si capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esential (esenta de lavanda).

Compozitie
Florile contin ulei volatil principalul component fiind linaloolul. Mai contine alti alcooli - cum este geraniolul, nerolul, lavandulolul - bornel, tanin, cumarine, principii amare, rasini, pectine.

Actiune
Produsele fitoterapeutice din levantica au actiune calmanta,diuretica, coleretica, antiseptica si cicatrizanta. Uleiul volatil de levantica are proprietatea de a normaliza functia cardiaca, moderand excitabilitatea unor receptori interni.

Indicatii terapeutice
Fitoterapia cu preparate din levantica este indicata in neurastenie, surmenaj, stari de iritabilitate nervoasa, migrene si alte dureri de cap, depresie, boli de rinichi si ficat, amelioreaza digestia, elimina flatulenta si stimuleaza secretia biliara. Se considera ca poate fi benefica in unele tipuri de astm. Lavanda se foloseste in baile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabila sa usureze durerile reumatice, avand si actiune antipiretica.

Administrare: uleiul volatil, tinctura, pulberea de planta uscata.

In tratamentul agitatiei nervoase
Infuzie: Puneti 2-3 g de flori la o cana cu apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi, intre mese.

In tratamentul tulburarilor minore ale somnului
Infuzie (vezi mai sus): Beti 1 cana inainte de a merge la culcare.

In tratamentul problemelor digestive
Infuzie (vezi mai sus): Beti cate 1/2 cana, de 2 ori pe zi.

In tratamentul durerilor menstruale
Ulei esential: Diluati uleiul (3 picaturi la 10 ml de ulei excipient) si masati bine abdomenul inferior si zona lombara. Aplicati de 2 ori pe zi.

Precautii si contraindicatii
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite lavanda, desi multe moase o recomanda in timpul travaliului. Uleiul esential nu trebuie ingerat, desi poate fi aplicat pe piele in cantitati mici, pentru calmarea imediata a arsurilor usoare
In cosmetica
Uleiul de lavanda este recomandat in cazurile de acnee, dermatite si neurodermatite.