Este vorba despre Pestera Polovragi sau pestera lui Zamolxe, situata in Oltenia, in judetul Gorj, in Muntii Parang si Capatanii, comuna Polovragi. Denumirea vine de la termenul polis care inseamna cetate in greaca si vragi, adica cetatea vracilor, a vrajitorilor.
Zamolxis, unicul zeu al dacilor care a locuit aici, ar fi folosit pestera pentru a putea ajunge la cetatea dacica Sarmizegetusa, prin niste tuneluri secrete, subterane. Se spune ca dacii ar fi ascuns comori de aur, aici.
Potrivit legendei, acesta ar fi rostit un blestem, denumit blestemul aurului, toti cei care vor dori sa-i fure comoara sa ramana pe veci in intunericul pesterii. Si, intr-adevar, au fost cautatori de comori care au avut parte de morti neasteptate.
Deoarece foarte multi copii isi pierdeau viata in incercarea de a descoperi aurul, un calugar care a locuit aici, calugarul Pahomie, a desenat moartea cu coasa, in urma cu cateva sute de ani, pentru a-i speria.
Zvonurile despre comorile dacice ascunse in Polovragi au atras sumedenie de rauvoitori si aventurieri lacomi. Toti acestia au avut parte de morti tragice in incercarile lor nesabuite de a tulbura linistea locului. Se spune ca blestemul lui Zamolxis inca vegheaza locul.
Pestera Polovragi este un obiectiv de neratat pentru cei pasionati de speologie sau pentru turistii dornici de a mai marca inca un obiectiv ce duce spre inima pamantului.