www.economica.net informeaza: Vara e pe sfarsite, iar un numar record de romani au ales anul acesta litoralul romanesc pentru a-si petrece vacanta. Daca poze cu litoralul de la noi din perioada comunista se mai gasesc, imagini cu litoralul la inceputul anilor 1900 sunt mai rare. ECONOMICA.NET iti prezinta cum arata litoralul romanesc acum 100 de ani.
Acum 100 de ani, statiunile de pe litoral erau sate de pescari. Prima statiune de pe litoralul romanesc a fost Eforie Sud. Pe la 1899, boierul Movila, de loc de prin Moldova, a pus piatra de temelia la primul hotel, care de altfel ii purta numele. A adus specialisti de la Viena pentru a analiza namolul de la Techirghiol, dar si familii de zidari care au construit doua hoteluri.
Apoi, in primavara lui 1902, cand cladirile au fost finalizate, Movila incepe sa-si faca reclama in tara, dar si peste hotare. Nu mult a trecut pana cand i-a venit ideea de a parcela un tren in mai multe locuri de casa pe care sa le vanda. Doi ani mai tarziu, mosierul moare, insa familia continua vanzarea de terenuri.
Pana in 1938, aici se construiesc circa 500 vile, hoteluri si case de locuit. Statiunea ajunge astfel sa poata gazdui in 1938 pana la 20.000 vizitatori pe sezon. (Sursa: Wikipedia).
La nord de actuala stațiune Mamaia exista un satuc dobrogean costier tipic. Satul era locuit de pescari greci si lipoveni, oieri romani si crescatori de cai tatari, iar denumirea pare ca vine de la numele unui tatar al locului, pe nume Mamai.
Actualul amplasament al statiunii era neconstruit pana in 1906, cand aici apar primele cabine de lemn reunite sub doua pavilioane, terminate cu cate un foisor, si o punte care inainta in mare. Inaugurarea primelor construcții a avut loc pe 22 august 1906. Pentru a inlesni accesul turistilor catre Mamaia, intre gara Constanța si stațiune se monteaza o linie de cale ferata pe traseul ocupat astazi de Bulevardul Mamaia. Aceasta cale ferata a disparut prin anii 1960. (Sursa: Wikipedia)
Sursa: http://www.economica.net/cum-arata-litoralul-romanesc-acum-100-de-ani_124454.html#ixzz4IdXwEojX