ADEVARUL informeaza: Doctor Menci, la un pas de eliberare dupa ce le-a conferentiat detinutilor de la Jilava despre agentii patogeni, probiotice si hidratare
Gheorghe Mencinicopschi ar putea fi eliberat conditionat. Incepand din 31 august, un detinut care elaboreaza lucrari stiintifice poate beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numarul cartilor scrise. Lucrarile concepute insa de celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi pana acum sunt pe cale sa-i aduca liberarea mai devreme din penitenciar.
Nutritionistul Gheorghe Mencinicopschi (67 de ani) este primul VIP din dosarul Privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare-Dan Voiculescu care ar putea fi liberat conditionat. Medicul a fost condamnat, in august 2014, la 8 ani de inchisoare, si a executat un sfert din condamnare. In plus, Mencinicopschi a fost ajutat si de Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava care a stabilit ca cele 7 carti scrise de acesta in detentie sunt lucrari stiintifice, pentru asta fiind recompensat cu 210 zile. Nutritionistul a mai castigat alte 30 de zile in urma participarii la diverse programe si activitati in penitenciarele Rahova si Jilava.
- Poate fi eliberat conditionat, comportament disciplinat, dovezi temeinice de indreptare, a concluzionat Comisia de la Jilava. Ultimul cuvant il vor avea insa magistratii Judecatoriei Sectorului 4, care pe 6 septembrie 2016 vor analiza cererea de eliberare inainte de termen a lui Mencinicopschi. Nutritionistul a intrat pe 8 august 2014 pe poarta Penitenciarului Rahova strigand ca este nevinovat, si a contestat sentinta definitiva data de Curtea de Apel Bucuresti. Acelasi discurs l-a avut si intr-un interviu, in 2015, dat postului Antena 3, nu mi-e rusine ca sunt in inchisoare nevinovat. Cu toate acestea, Mencinicopschi i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis o cerere de gratiere, in dosar fiind incluse documente medicale care aratau ca sufera de mai multe afectiuni grave. Mai mult, cateva sute de oameni au semnat pe internet o petitie de gratiere a acestuia. Iohannis a refuzat insa gratierea.

O lucrare stiintifica in 3 luni

Cum este posibila eliberarea conditionata, daca a executat doar un sfert din pedeapsa? Executarea pedepsei lui Mencinicopschi a inceput pe 8 august 2014 si ar fi trebuit sa se termine pe 7 august 2022, in total medicul avand de executat 2.922 de zile. Profesorul beneficiaza insa de prevederile vechiului Cod Penal, potrivit carora poate fi eliberat conditionat chiar daca nu a fost achitat prejudiciul din dosar. Si tot potrivit legii, pentru ca are peste 60 de ani, devine propozabil pentru eliberarea conditionata, dupa executarea unei treimi din pedeapsa, adica dupa ce sta 975 de zile dupa gratii. Pana in acest moment, nutritionistul a executat 749 de zile. La acestea se adauga cele 240 de zile castigate ca elaborare a lucrarilor stiintifice si participarea la activitati. In cei 2 ani de detentie, Mencinicopschi a publicat 7 lucrari stiintifice, in medie o carte la 3 luni. Operele au ca tema alimentatia, printre titluri numarandu-se:
- Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare;
- Carentele nutritionale si bolile cronice deficite nutritionale induse de medicamente;
- Cereale glutenice si boala celiaca sau cand graul poate sa ne imbolnaveasca.
A avut o constanta participare la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere. A contribuit la imbogatirea cunostintelor despre mentinerea sanatatii corpului uman, fiind indrumator pentru alti detinuti in cadrul programului. A finalizat programul de pregatire pentru liberare, a punctat Comisia de eliberari conditionate de la Jilava. In timpul celor 2 ani de detentie, Mencinicopshi a fost recompensat de 11 ori cu suplimentarea dreptului la pachet si vizita si nu a fost sanctionat disciplinar niciodata. Nutritionistul a participat la concursuri tematice - Ziua Regalitatii, Ziua nationala a eroilor, Iisus si apostolii sai, Ziua nationala a veteranilor de razboi, Constantin Brancusi, Ziua Internationala a Dansului, a frecventat biserica puscariei si a scris articole pentru revista Sport si Sanatate. A tinut si conferinte colegilor din penitenciar. Cateva dintre ele:
- Agentii patogeni contaminanti ai alimentelor;
- Antibioticele si probioticele;
- Importanta hidratarii pentru sanatate.

De ce a fost condamnat Gheorghe Mencinicopschi
Fost director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani dupa ce a fost gasit vinovat ca l-a ajutat in mod direct pe Dan Voiculescu sa puna mana, prin privatizare, pe imobilele Institutului. Printre altele, judecatorii au aratat ca profesorul a articipat la o licitatie trucata, care a fost castigata de Grivco. Magistratii au arata ca era de notorietate la nivelul Academiei, ca inculpatul Mencinicopschi Gheorghe urmarea sa privatizeze in favoarea SC Grivco SA pentru ca a fost recompensat prin sponsorizarea participarii sale la simpozioane in strainatate, precum si de implicarea pe care Mencinicopschi Gheorghe o avea in formatiunea politica condusa de inculpatul Voiculescu. Nutritionistul a fost membru din 1991 al organizatiei politice fondate de Dan Voiculescu - Partidul Umanist Roman, transformat in Partidul Conservator. De asemenea, trebuie observat ca dupa licitatie Mencinicopschi Gheorghe a fost promovat pe linie de partid, ca membru in cadrul Biroului Permanent, la propunerea inculpatului Voiculescu Dan, au aratat judecatorii in motivarea sentintei.

Dan Voiculescu, la un pas de eliberare

7 inculpati din dosarul ICA - Dan Voiculescu sunt in penitenciare unde executa condamnarile date de magistratii Curtea de Apel Bucuresti. Cei mai cunoscuti sunt Dan Voiculescu (10 ani), Gheorghe Mencinicopschi (8 ani) si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis (7 ani). Ceilalti sunt Corneliu Popa (8 ani) - fost director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Jean Sandu (6 ani) - fost sef al Directiei Juridice din ADS, Vlad Savulescu (6 ani) - fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS si Flavius Pop (5 ani) - fost sef de serviciu in ADS. Mencinicopschi este primul detinut din acest dosar care ar putea fi eliberat conditionat. Urmatorul ar putea fi Dan Voiculescu (69 de ani), deoarece pentru a fi eliberat conditionat acesta trebuie sa execute o treime din pedpeasa, pentru ca are peste 60 de ani. Mogulul a scris si 10 carti, care vor fi transfomate in 300 de zile castig. In plus, Voiculescu a adunat si mai multe zile de munca. Deoarece a fost pontat dublu, si pentru ca a muncit si pentru ca a scris, cazul este sub ancheta DNA. Potrivit unei note interne, Voiculescu ar fi beneficiat de regim preferential la Penitenciarul Rahova.

Lucrarile stiintifice, verificate la sange

In februarie 2016, Guvernul Ciolos a suspendat printr-o Ordonanta de Urgenta articolul din legea care le permite detinutilor reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica publicata. In acelasi timp, procurorii DNA au deschis o ancheta privind valul de carti scrise de detinuti, pentru a beneficia de aceasta reducere, si in care sunt cercetati indrumatorii stiintifici si directori de edituri. Tocmai de aceea, in prezent, situatia cartilor scrise in anii 2014-2015 este tratata diferit de magistrati, atunci cand discuta cereri de eliberari conditionate. Au fost cazuri in care judecatorii au cerut de la inchisori date suplimentare privind modul de redactare si publicare al cartilor.

Academicienii inchisorilor, doar 20 de zile pentru o lucrare

Guvernul Ciolos a transat problema si a aprobat o hotarare prin care este stabilita procedura privind elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau de inventii brevetate de catre detinuti. Astfel, incepand cu 31 august 2016, detinutii care elaboreaza astfel de lucrari stiintifice pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile. Reducerea pedepsei cu 20 de zile este stabilita indiferent de numarul lucrarilor stiintifice publicate pe durata executarii pedepsei si numai in baza confirmarii caracterului stiintific al lucrarii respective, respectiv a brevetului, in cazul inventiilor. Guvernul a anuntat si ca pe perioada elaborarii lucrarii stiintifice sau a inventiei, activitatea detinutului va fi monitorizata de o persoana desemnata din cadrul penitenciarului, care va intocmi un tabel nominal de pontaj la sfarsitul fiecarei zile. La randul sau, detinutul are obligatia de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate intr-un proces-verbal semnat atat de el, cat si de persoana desemnata sa-i monitorizeze activitatea. In cazul unei decizii de transferare a detinutului intr-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrarii stiintifice ori de realizare a unei inventii desfasurata de detinut se suspenda pana la revenirea in penitenciar sau pana la transferarea in alt penitenciar.

Sursa: adev.ro