digi24.ro informeaza: A DOUA VIATa. Petrisor Geavlete, medicul care a adus in Romania o tehnologie revolutionara, folosita doar in 4 tari
De cateva luni, pacientii care sufera de litiaza renala, malformatii sau tumori pot primi sansa la o viata normala cu ajutorul unei operatii ce parea pana recent de domeniul SF. Medicul Petrisor Geavlete opereaza cu ajutorul unui robot special. Tehnologia revolutionara este folosita in doar 4 tari, iar una dintre ele este Romania.
Prof. dr. Petrisor Geavlete:
- In acest moment eu pot sa dirijez exact unde ma duc. Robotul continua miscarea in conditii absolut perfecte. Bolnava poate sa fie acasa diseara!
In sala de operatie, profesorul Petrisor Geavlete a inlocuit bisturiul cu un robot, pe care il controleaza cu doua manete, ca si cum s-ar juca. Pacientul, diagnosticat cu litiaza renala in stadiu avansat, primeste sansa la o viata normala datorita celui mai performant aparat medical din lume.
Prof. dr. Petrisor Geavlete, seful Clinicii de Urologie, Spitalul Sf. Ioan:
- Este un robot care prelungeste mainile chirurgului. Unde? In interiorul rinichiului si cu finetea si delicatetea pe care ti-o da acest aparat, poti sa rezolvi endoscopic in conditii remarcabile orice tip de litiaza. Poti sa intri in camarutele rinichiului si poti sa vezi si sa distrugi piatra sa o pulverizezi.
Datorita profesorului Geavlete, robotul a fost adus in Romania la o clinica particulara. Momentan, aparatul este in faza de testare. O astfel de interventie costa in strainatate chiar si 15.000 de euro. Doar 4 medici din lume folosesc aceasta tehnologie speciala, iar unul dintre ei este urologul roman. Medicul a invatat tehnica minim invaziva la un spital din Istanbul, iar de trei luni a inceput sa o aplice si in tara noastra.
Prof. dr. Petrisor Geavlete, seful Clinicii de Urologie, Spitalul Sf. Ioan:
- Am fost toata viata un doctor care a incercat sa aduca noul, caruia i-a placut noutatea si in materie de medicina am avut aceasta inclinare catre nou.
Cu ajutorul robotului pot fi tratate litiaze renale, tumori si malformatii. Avantajele sunt nenumarate. Daca la interventia clasica, pacientii aveau nevoie de saptamani bune de recuperare, acum refacerea este mult mai rapida.
Minus Nistor, pacienta:
- Nu exista termen de comparatie. Nu exista niciun fel de durere. Altfel ar fi fost o incizie si nu se putea elimina altfel.
Teodor Badea, pacient:
- Era destul de grav. Trebuia facuta si destul de repede operatia. Mi s-a explicat ca rinichiul poate fi pierdut. Voi ramane vesnic recunoscator profesorului Geavlete.
Prof. dr. Petrisor Geavlete, seful Clinicii de Urologie, Spitalul Sf. Ioan:
- Ideea principala este de a reda bolnavului viata anterioara operatiei cat mai repede. Rezolvi un bolnav in conditii imediate, corecte, exacte si bolnavul a doua zi nu mai este bolnav.
Nu este singura perfomanta a profesorului Petrisor Geavlete. Medicul a introdus in Romania 10 tehnici noi, recunoscute ulterior de specialisti din intreaga lume.
Prof. dr. Petrisor Geavlete, seful Clinicii de Urologie, Spitalul Sf. Ioan:
- Este o tehologie, de exemplu, care poate sa iti arate vezica urinara, ceea ce nu poti vedea cu ochiul liber. Se bazeaza pe fluorescenta. Daca te uiti cu aceasta tehnologie, se vad zone tumorale, un lucru absolut remarcabil.
In acest fel, pacientilor li se indeparteaza toate tumorile, fara a mai exista riscul unor metastaze. Metoda a fost introdusa de urologul roman in tara noastra in anul 2009. Profesorul Petrisor Geavlete crede ca performanta se obtine prin munca si daruire. Opereaza zilnic zece pacienti, iar in cei 40 de ani de cariera a salvat mii de oameni.
Prof. dr. Petrisor Geavlete, seful Clinicii de Urologie, Spitalul Sf. Ioan:
- Este o viata dedicata bolnavilor, suferintei si dorintei de a fi cat mai util in acest domeniu!