aktual24.ro: Reactie surprinzatoare a Ambasadei SUA fata de un roman de 99 de ani care a solicitat VIZA
Scriitorul roman Mihai Sora, in varsta de 99 de ani, s-a plans recent pe pagina sa de Facebook ca trebuie sa indeplineasca numeroase formalitati pentru a obtine viza de calatorie de la ambasada SUA. El viseaza inca sa vada cascada Niagara. Surprinzator, oficialii ambasadei americane i-au raspuns.
Sora a postat mesajul chiar de ziua Americii.
Acum trei ani - adica ultima data cand am incercat sa fac o calatorie in indepartatele Americi -, doamna de la agentia de turism ne-a dat o lista lunga (cat o zi de luni) cu actele necesare pentru viza, inainte de interviul care urma sa aiba loc, conform procedurii, cu un functionar al Ambasadei. Luiza, cetatean francez, era scutita de toate aceste formalitati (inclusiv de interviu). Mie, insa, mi-au cerut - pe langa dovada unui depozit de doua mii de dolari in cont (n-as avea de unde sa-i adun nici intr-un an, daramite intr-o luna) - un act care sa ateste, data fiind varsta dumneavoastra, a precizat amabila doamna de la ghiseu, ca posed un loc de veci in Romania (ceea ce ar fi inlaturat, pesemne, suspiciunea organelor americane ca as dori sa emigrez). Loc de veci nu aveam (cum nu am nici astazi), asa ca am renuntat la excursie.
Intalnindu-ne odata la Bucuresti si stiind cat imi doresc sa ajung acolo, Toma Pavel mi-a promis, la un moment dat, o invitatie (care, se pare, ar fi simplificat mult obtinerea vizei); dar Toma a uitat de promisiunea lui indata ce a urcat in avion.
Fireste, Americile nu au nevoie, astazi, de lamultianiul meu. Si, oricum, am preferat intotdeauna sa fac urarile fata catre fata, nu prin intermediari. Inca mai sper ca voi traversa Oceanul (si voi vedea cascada Niagara). Chiar de va trebui, inainte de bucuria asta, sa fac rost de un loc de veci, a scris Sora.

Mesajul scriitorului roman Mihai Sora a ajuns la oficialii ambasadei SUA, acestia oferind un raspuns extraordinar

Iata mai jos mesajul postat de ambasada SUA pe aceeasi retea de socializare sub titlul: Ne dorim sa va ajutam sa va indepliniti visul de a calatori in Statele Unite si de a vedea Cascada Niagara.
Stimate domnule Sora,
Ne dorim sa va ajutam sa va indepliniti visul de a calatori in Statele Unite si de a vedea Cascada Niagara. Stiati ca cetatenii in varsta de peste 80 de ani nu trebuie sa se prezinte personal la Ambasada la interviul pentru viza si isi pot trimite dosarul de solicitare a vizei prin posta? Este adevarat. Aflati detalii si informatii despre procedura pe website-ul nostru: http://romania.usembassy.gov/, sau de la amabilii agenti de la call centerul nostru, la: 0317 800 260.
Regret sa aflu ca ati primit informatii incorecte de la agentul de turism despre criteriile de eligibilitate pentru o viza turistica; nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevarat. Nu exista o lista de lucruri pe care cetatenii romani trebuie sa le aiba pentru a fi eligibili pentru obtinerea vizei. De aceea este bine ca informatiile despre acordarea vizei sa se obtina direct de la sursa, de pe websiteul Ambasadei SUA sau de la call center, nu de la intermediari care nu au intotdeauna informatii actualizate.
Asteptam dosarul dumneavoastra de solicitare a vizei si va dorim calatorii placute!
Cu respect,
Dan Perrone
Consul general al Ambasadei SUA la Bucuresti