scinews.ro informeaza: Juno pe orbita lui Jupiter
Sonda spatiala NASA Juno a intrat pe orbita lui Jupiter, cea mai mare planeta din Sistemul Solar, dupa o calatorie ce a durat aproape 5 ani. Juno este prima misiune alimentata cu energie solara care opereaza la o asemenea distanta si NASA spera ca va reusi sa ofere pentru prima data informatii despre structura atmosferei si caracteristicile magnetosferei lui Jupiter. Juno va ramane pe orbita planetei timp de 20 de luni, urmand sa arda in atmosfera in februarie 2018.
Sonda spatiala Juno a fost lansata la data de 5 august 2011 la bordul unei rachete Atlas V. Secvente din timpul constructiei, lansarii si animatii ale calatoriei pot fi vizionate in clipul Juno's journey to Jupiter.
Juno a efectuat mai multe manevre in spatiu in perioada august - septembrie 2012, iar in octombrie 2013 a trecut din nou prin apropierea Pamantului pentru un spor de viteza prin manevra de asistenta gravitationala. In iunie 2016, Juno a inceput sa se apropie de Jupiter si a transmis ultima imagine a planetei si satelitilor sai pe 29 iunie 2016. Dupa aceasta data, sonda spatiala a fost trecuta pe pilot automat pentru a intra pe orbita planetei.
Intrarea pe orbita lui Jupiter a avut loc in data de 5 iulie 2016, la ora 03:18 UTC, inca Ziua Americii - 4 iulie la 20:18 Ora de vara a Pacificului (PDT), atunci cand motorul principal Leros-1b a fost pornit pentru 35 de minute. La ora 03:53 UTC, motorul s-a oprit in mod automat, iar Juno a intrat pe o orbita de 53,5 zile in jurul planetei.
Dupa ce va realiza doua astfel de treceri, Juno va intra pe o traiectorie mai apropiata de Jupiter, efectuand o orbita completa in 14 zile, unde va ramane timp de 16 luni. In februarie 2018, Juno se va dezintegra in atmosfera planetei. Aceasta decizie a fost luata de NASA pentru a nu periclita Misiunea Europa, cautarea vietii extraterestre pe satelitul lui Jupiter, ori contamina Ganymede, cel mai mare satelit al planetei Jupiter, care ar putea avea un ocean subteran. In acest timp, Juno ar trebui sa determine cata apa este in atmosfera lui Jupiter, care este structura si temperatura atmosferei, sa masoare campul magnetic si sa studieze aurorele polare. De asemenea, Juno ar putea sa ofere mai multe date privind Marea Pata Rosie care se micsoreaza.
Sursa: NASA