Senatorul Nicolae Mohanu a sustinut o declaratie politica intitulata: Riscul de inundatii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In sedinta Senatului din data de 25.04.2016 m-am adresat, printr-o interpelare, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si intrebam daca in sfera de atributii ale Comisiei Nationale pentru Siguranta Digurilor intra si competenta de evaluare a riscului in zonele inundabile, precum si propunerea de constructie a unor diguri noi. Raspunsul a fost negativ si sec motivat.
Cum judetul Teleorman este un judet cu risc mare de inundatii pe multe zone, am zis ca aceasta problematica trebuie sa ramana de actualitate, tocmai pentru ca ne intalnim tot mai frecvent cu astfel de fenomene si trebuie sa avem in vedere evitarea pierderilor de vieti omenesti si diminuarea pagubelor produse de acestea.
La nivelul judetului s-au efectuat lucrari de amenajare impotriva inundatiilor pe unele cursuri de apa (Bratcov, Teleorman, Vedea), s-au indiguit anumite portiuni pe aceste cursuri de apa, s-au efectuat acumulari permanente, acumulari cu rol de atenuare impotriva viiturilor, in irigatii si piscicultura. In administrarea Sistemului de Gospodarire a Apelor Teleorman sunt urmatoarele categorii de lucrari hidrotehnice: 91,4 km diguri pentru apararea localitatilor si terenurilor agricole; 55,7 km lucrari de regularizare; 8,77 km lucrari aparare si consolidare; 12 acumulari; barajul Crangeni; nodul hidrotehnic â€" prag de fund Alexandria; derivatia Bucov.
Cu toate acestea, s-a dovedit ca aparitia inundatiilor nu poate fi evitata si, in acest sens, toti factorii implicati trebuie sa colaboreze, sa conlucreze si sa initieze demersurile pentru constientizarea si implicarea comunitatilor umane in evitarea pierderilor de vieti omenesti si reducerea pagubelor. De asemenea, se stie ca nu exista o protectie totala impotriva acestor inundatii si, de aceea, populatia impreuna cu factorii decidenti trebuie sa cunoasca si sa puna in practica atat masuri de prevenire si pregatire impotriva inundatiilor, cat si de reconstructie.
Avand in vedere iminenta acestor fenomene, in continuare se cere aplicarea unor serii de masuri in prevenirea si gestionarea inundatiilor, iar de la noii edili, implicarea in cresterea gradului de constientizare al comunitatilor pe care le conduc si accesarea si alocarea de fonduri cu acest scop, atat pentru apele interne, cat si pentru cursul corespunzator al Dunarii.