Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Inchiderea gradinitelor pe timpul verii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia politica de astazi se circumscrie unei activitati de sezon, ca sa spun asa. Pentru copii, vacanta de vara este un prilej de relaxare si de timp pentru joaca si destindere. Din pacate insa, pentru cei mai multi dintre parinti acest lucru nu este la fel. Peste tot in tara exista parinti efectiv disperati ca nu au unde sa-si lase copiii pe perioada verii, gradinitele fiind inchise.
Programul incarcat de la locul de munca si numarul insuficient de zile de concediu de odihna nu permit parintilor sa stea acasa cu copiii pe timpul verii. Unii parinti incearca sa apeleze la bunici, la vecini sau la alte rude, chiar la bone sezoniere, pe timpul verii. Cu toate acestea, cel mai bine pentru parinti si pentru copii ar fi ca activitatile desfasurate in gradinite in restul anului sa fie inlocuite pe timpul verii cu activitati recreationale, sportive si artistice, desfasurate tot in incinta gradinitelor. Acest lucru ar fi benefic si pentru copii, intrucat nu le-ar schimba dramatic rutina zilnica si le-ar facilita continuarea interactionarii cu alti copii de varsta lor si pe perioada verii.
In aceeasi situatie sunt si copiii mai mari si parintii lor. In acest caz exista insa cateva variante. Prima dintre ele o reprezinta trimiterea copilului intr-o tabara. Daca merge deja la scoala, in vacanta de vara o tabara de doua saptamani poate fi o solutie pentru parinti pana isi iau concediu, pentru a nu-l lasa singur acasa. A doua varianta consta in trimiterea lui la cursurile unei scoli de vara, fiind astfel ocupat cateva ore pe zi. Astfel, vara trece si copilul nu se plictiseste acasa, ci este ocupat cu scoala din timpul vacantei.
Exista unele zone din capitala si din mari orase ale tarii in care primariile s-au implicat si cateva gradinite au ramas deschise. Cu toate acestea, majoritatea gradinitelor de stat se inchid pe timpul verii si forteaza luarea unor masuri pe care multi dintre parinti nu si le permit.
Este de datoria noastra sa intervenim si sa sustinem luarea unor masuri pentru a veni in sprijinul parintilor care muncesc si contribuie la bugetul de stat zi de zi. Trebuie sa luam exemplul altor tari din Uniunea Europeana care au gasit solutii eficiente si diversificate la problemele pe care le intampina parintii in momentul in care copiii intra in vacanta de vara. Acestea sunt variate, incepand de la gradinite deschise in timpul vacantei sau macar o luna din timpul verii, continuand cu infiintarea unor scoli de vara speciale pentru cei mici si mergand pana la diversificarea taberelor prescolare si scolare. Bineinteles, este necesar ca institutiile abilitate sa analizeze situatia si sa repartizeze fondurile necesare pentru aceste servicii.
Este timpul sa ne aliniem si noi statelor dezvoltate si sa aratam in mod concret grija fata de copiii tarii noastre.