Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Increderea in sistemul sanitar romanesc. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In luna mai a acestui an a fost realizat un raport Centrul pentru inovatie in medicina, raport care si-a propus evaluarea increderii populatiei in institutiile medicale din Romania, cat si evaluarea perceptiei si atitudinii populatiei cu privire la cancer si la tratamentele existente sau la cele nou aparute. Va atrag atentia asupra acestui raport intrucat rezultatele sale trebuie sa ne puna serios pe ganduri si sa ne conduca la luarea unor masuri pentru a ameliora situatia actuala.
In primul rand, raportul arata ca increderea in medicii din Romania este una in continuare mare, fapt care este incurajator, dar care trebuie sustinut sa creasca sau macar sa se mentina. Tot in randul increderii mari din partea populatiei se incadreaza si spitalele private din tara noastra. Obsevam astfel ca acestea s-au pozitionat pe piata serviciilor medicale autohtone pe pozitia privilegiata in raport cu spitalele de stat.
In acest context, mentionez ca raportul indica o incredere scazuta in spitalele de stat din Romania, un fapt negativ asupra caruia trebuie sa reflectam. Avand in vedere ca increderea in medici este mare, dar cea in spitalele de stat scazuta, nici nu mai este surprinzator faptul ca spitalele de stat sunt mai apreciate in randul populatiei. Nu pot insista suficient asupra faptului ca aceasta situatie este una dramatica si care reflecta probleme majore la nivelul sistemului sanitar romanesc. Mai mult decat atat, raportul ne arata ca increderea cea mai scazuta a populatiei este, alaturi de spitalele de stat, fata de Ministerul Sanatatii si fata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acest lucru trebuie sa traga un semnal de alarma pentru aceste doua institutii care trebuie, la randul lor, sa actioneze pentru a ameliora punctele slabe pe care respondentii la studiul in cauza le-au identificat deja.
In al doilea rand, studiul releva principalele probleme ale sistemului sanitar romanesc: coruptia sau mita, lipsa echipamentelor medicale necesare sau preponderenta unei tehnologii vechi, salariile mici ale personalului medical, numarul scazut de cadre medicale si personalul insuficient per total, birocratia, lipsa medicamentelor, numar insuficient de spitale, starea precara a cladirilor spitalelor si policlinicilor, costurile ridicate pentru tratament, fonduri prea putine directionate catre sistemul medical, precum si lipsa infomatizarii eficiente si generalizate la nivelul intregului sistem.
In al treilea rand, studiul arata detalii interesante privind perceptia generala fata de boala. Astfel, peste 85% dintre cei intervievati sunt de parere ca boala poate fi detectata in faze incipiente, iar 82% apreciaza ca exista cancere care se pot preveni, in timp ce 74%, considera ca exista tratamente ce pot conduce la vindecare. Din pacatr insa, doar o treime din populatia Romaniei considera ca statul contribuie la asigurarea unui tratament corespunzator pentru bolnavii de cancer.
Nu in ultimul rand, este demn de mentionat faptul ca raportul aduce clarificari semnificative privind perceptia oamenilor fata de noile terapii. In acest sens, ei mai multi dintre cei intervievati (85%) sunt de parere ca acelasi tratament aplicat pentru diagnosticul de cancer poate da rezultate diferite de la pacient la pacient. In plus, aproape 40% dintre romani declara ca au auzit de medicina personalizata (asistat, dupa citirea unei descrieri) si peste 55% ar fi de acord cu primirea unui astfel de tratament personalizat, in detrimentul tratamentului standard. In ceea ce priveste imuno-oncologia, aproximativ 37% dintre romani declara ca au auzit de aceasta noua directie in oncologie (asistat, dupa citirea unei descrieri) si aproape 1/3 ar fi interesati de un tratament care sa activeze sistemul imunitar impotriva celulelor contaminate. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati apreciaza ca studiile clinice ofera pacientului acces la un tratament de ultima ora, mai bun decat cele existente deja pe piata. Totusi, 40% dintre romani asociaza studiile clinice cu studii care au un risc crescut, intrucat presupun testarea unor tratamente insuficient testate pana la momentul respectiv. In aceste conditii, doar 42% dintre cei intervievati se arata interesati sa participe intr-un studiu clinic daca ar fi diagnosticati cu cancer.
Consider ca este deosebit de important sa analizam aceste informatii si sa sustinem luarea unor masuri concrete pentru a reduce din problemele identificate la nivelul sistemului sanitar romanesc. Este de datoria noastra sa luptam pentru a asigura conditiile optime de dezvoltare in societate si trebuie sa ne implicam cu toata energia in remedierea aspectelor negative identificate.
Un sistem sanitar sanatos este unul dintre pilonii unei societati sanatoase, armonioase si care se poate dezvolta corespunzator.