Senatorul Nicolae Mohanu a sustinut o declaratie politica intitulata: Luna iunie, luna copilului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Luna iunie este luna in care sarbatorim copilul, incepand cu data de 1 iunie si continuand cu ziua de 12 iunie â€" Ziua mondiala impotriva exploatarii prin munca a copiilor.
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) este o institutie specializata a ONU, care are o competenta generala in problemele muncii si securitatii sociale. In anul 2002, pentru a trage un semnal de alarma asupra exploatarii copiilor prin munca, decide sa marcheze ziua de 12 iunie ca Ziua mondiala impotriva exploatarii prin munca a copiilor. Organizatia avertizeaza ca eforturile de eliminare a celor mai variate si mai grave forme ale muncii copiilor pierd din intensitate si cheama la revitalizarea campaniei mondiale pentru eradicarea acestor practici, desi aceasta revitalizare este pusa sub semnul intrebarii de criza economica mondiala. La fiecare patru ani OIM publica Raportul global privind exploatarea copiilor prin munca, raport ce arata ca 115 milioane de copii sunt supusi la munci periculoase, mare parte fiind supusi la o forma de munca fortata, activitati ilicite, inclusiv in traficul de droguri si prostitutie sau sunt implicati in conflicte armate, obligati sa foloseasca arme. Acesti copii sunt privati de drepturile lor elementare, fiind copii care nu merg la scoala, nu au hrana suficienta, nu dispun de timpul lor de joaca, pe scurt, nu stiu sa fie copii si sa se bucure de copilarie.
La noi in tara, Organizatia Salvati Copiii a facut public raportul Saracia si excluziunea sociala a copiilor din Europa, in care se reliefeaza ca, alaturi de Bulgaria, Romania este tara europeana cu cei mai multi copii expusi riscului saraciei si excluziunii sociale (peste 50%). Multi dintre acestia sunt obligati sa munceasca de la varste fragede pentru a-si ajuta familia sau pentru a se intretine pe sine, in detrimentul timpului alocat pentru joaca si, mai ales, pentru studiu. Din cauza saraciei, multi dintre copii isi parasesc caminele, sporind astfel populatia de copii si tineri ai strazii. Raportul organizatiei arata ca 42% dintre copii au o locuinta, dar petrec o parte din timp in strada, desfasurand diverse activitati pentru procurarea banilor â€" cersind (44%), colectand deseuri (33%), prestand munci ocazionale (23%) etc.
Datele prezentate la nivel mondial si national sunt ingrijoratoare si avertizeaza cu privire la amploarea acestei realitati si impactul sau asupra noilor generatii de cetateni.
Tinand cont de cele prezentate mai sus, consider ca trebuie acordata o mai mare atentie acestei problematici si sa ne implicam mai mult, atat noi, forul legislativ, dar mai ales Guvernul, sa devina o responsabilitate majora a acestuia, pentru a veni in intampinarea nevoilor copiilor ce provin din medii defavorizate.