ECONOMICA.net informeaza:Franta si Germania vor propune celorlalte tari fondatoare ale blocului comunitar o UE flexibila. Franta: Brexit-ul nu va afecta tratatele bilaterale incheiate cu Londra privind imigratia. Fostul presedinte Nicolas Sarkozy cere un nou tratat european
Ministrii de externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sambata la Berlin omologilor italian, olandez, belgian si luxemburghez un plan pentru crearea unei Uniuni flexibile dupa referendumul prin care Marea Britanie a decis parasirea blocului comunitar, scrie publicatia germana Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), citata de agentia EFE, intalnirea fiind confirmata de responsabilii de la Paris si Berlin.
In textul propus se admite ca unele state membre ale UE sunt reticente in fata ideii unei integrari europene tot mai aprofundate si prin urmare trebuie sa li se ofere o mai mare libertate de a alege domeniile in care doresc sa intensifice cooperarea cu partenerii comunitari.
Publicatia germana scrie ca Parisul si Berlinul doresc sa inceapa schitarea viitorului blocului comunitar si sa consolideze UE dupa decizia Marii Britanii de a o parasi.
- Europa are nevoie acum de orientare. Aici Franta si Germania au o responsabilitate speciala, a declarat cotidianului german ministrul Steinmeier, adaugand ca cele doua tari au obligatia comuna sa evite ca vreo alta tara sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa iasa din UE.
Insa reuniunea ministrilor din cele sase state fondatoare ale blocului comunitar provoaca deja nemultumirea altora, cum este cazul Estoniei. Presedintele acesteia, Toomas Hendrik Ilves, a avertizat pe Twitter ca, daca unitatea celor 27 de state este acum prioritatea, o asemenea intalnire in cerc restrans nu este de natura sa transmita un astfel de mesaj.
Brexit-ul nu va afecta tratatele bilaterale incheiate cu Londra privind imigratia
Tratatele bilaterale privind imigratia incheiate de Londra si Paris nu vor fi afectate de rezultatul referendumului desfasurat joi in Marea Britanie, a estimat vineri purtatorul de cuvant al guvernului francez Stephane Le Foll, citat de AFP.
- Cu privire la imigratie, sa fie clar, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va conduce la schimbari in termeni de tratate de imigratie cu Regatul Unit. Acestea sunt tratate bilaterale, a precizat reprezentantul guvernului de la Paris.
Un astfel de tratat, semnat in 2003, le permite autoritatilor britanice sa efectueze control al pasapoartelor pe teritoriul francez si vice-versa. Practic, tratatul respectiv pune granita britanica pe teritoriul francez, astfel ca migrantii ce incearca sa ajunga pe coastele britanice sunt comasati in tabara de la Calais, de pe coasta de nord-vest a Frantei.
Fostul presedinte Nicolas Sarkozy cere un nou tratat european
Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut vineri, dupa victoria Brexit-ului la referendumul din Marea Britanie, un nou tratat european, care sa prevada in special intarirea controalelor la frontiere si suspendarea procesului de extindere a Uniunii Europene (UE), informeaza AFP.
- Poporul britanic a ales si luciditatea ne determina sa spunem ca acest sentiment de respingere este impartasit de multi francezi si de multi alti europeni. Ceea ce a spus poporul britanic, pot spune si alte popoare ale Europei. Nu putem, nu trebuie sa ignoram aceasta, a subliniat Sarkozy.
Evocand o criza majora a UE, presedintele partidului Republicanii, aflat in opozitie, a calificat drept urgenta problema refondarii profunde a Uniunii, prin elaborarea unui nou tratat.