MAGAZIN: Revolutia Li-Fi (Autor: GEORGE CUSNARENCU)
Eforturile lui Nikola Tesla, care era convins ca totul este Lumina, acelea de a transmite energia si informatiile wireless, eforturi ramase fara rezultat, sunt astazi puse pe tapet de cercetatorul Harald Hass, cel care vrea sa revolutioneze transmisia fara fir cu ajutorul luminii. Ideea profesorului Harald Hass de la Universitatea Edinburgh a fost lansata in anul 2011 in cadrul unei conferinte TED, conceptul fiind denumit Li-Fi, desi tehnologia este cunoscuta sub numele de VLC (comunicatii prin lumina vizibila).
Li-Fi este o alternativa la actuala tehnologie cunoscuta sub numele de Wi-Fi. De atunci, studiile au fost largite astfel incat in 2015 cercetatorii britanici au raportat ca au atins o viteza de transmisie a datelor de 10 Gbit/secunda, adica de 250 de ori mai rapida decat viteza superrapida a unei retele Wi-Fi. Cele mai rapide transmisii precedente fusesera realizate la Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz din Germania, de 3 Gbit/s. Ce inseamna in realitate Li-Fi, ideea care, conform expertilor, va revolutiona internetul mobil?
Ambele tehnologii Wi-Fi si Li-Fi, cum scrie publicatia The Telegraph, transmit datele cu ajutorul spectrului electromagnetic, dar in timp ce Wi-Fi foloseste undele radio, Li-Fi foloseste lumina vizibila. Si nu cea de la soare, ci pe aceea a becurilor aflate peste tot in lume! Semnalele Li-Fi pornesc imediat ce este aprins becul, e drept, nu cel economic aflat acum in comert, ci becuri echipate cu un microcip, care emite in paralel lumina si date. Pe YouTube sunt prezente mai multe clipuri in care prof. Harald Hass face demonstratia practica a inventiei sale. Cercetarile sunt continuate in cadrul proiectului Ultra Parallel Visible Light Communications, o colaborare intre universitatile Oxford, Cambridge, Edinburgh, St Andrews si Strathclyde, finantata de Engineering and Physical Sciences Research Council. Infrastructura nu ar trebui modificata drastic, adica nu va fi nevoie de constructia unor becuri speciale, altele decat cele cu LED de azi; dimpotriva, acestea ar urma sa fie convertite pentru a transmite semnale Li-Fi prin adaugarea unui singur microcip. Dar, daca transmisia Li-Fi este posibila doar atunci cand becul este aprins, ce se intampla cand becul este inchis? Pe timpul noptii, de pilda. Luminozitatea becurilor poate fi diminuata pana nu mai este vizibila pentru ochiul uman, timp in care totusi trasmisia Li-Fi ramane functionala.
Tehnologia are un singur punct slab: daca semnalul Wi-Fi actual ajunge in toate camerele unui apartament, de pilda, receptorul semnalelor Li-Fi trebuie sa fie in preajma becului cu LED, deoarece, dupa cum se stie, lumina nu trece prin obiectele solide (pereti, ziduri, placi metalice etc.). Asadar, revolutia in transmisia datelor este ca in locul cablurilor, al fibrelor optice de azi, pe care se bazeaza trasmisia Wi-Fi, transmisia Li-Fi, prin intermediul luminii emise de becurile LED va face ca accesul la internet sa fie generalizat prin sistemul de iluminare din scoli, spitale, institutii, restaurante, imobile etc. Inventia, dupa cum demonstra prof. Harald Hass in 2014, este importanta si pentru ca aduce lumii intregi accesul la internet prin intermediul unei tehnologii ieftine, eficiente si supersecurizate, cu viteza de 250 de ori mai mare decat actualele benzi largi. Practic, accesul la internet va fi posibil oriunde exista un bec LED aprins!
Localitatea Edinburgh, unde se afla si universitatea care lucreaza la un proiect similar in domeniul Li-Fi, vrea sa devina un centru international pentru aceasta tehnologie revolutionara. O tehnologie care elimina neajunsul actual: dupa cum se stie, cand mai multe computere sunt conectate la un hub wireless, conexiunea devine lenta. Or, in cazul transmisiei Li-Fi, lucrurile nu mai stau asa:
- Cand sunt prea multe puncte de acces wireless, ele interfereaza si incetinesc viteza de transmisie a datelor. Asa ca avem nevoie de canale mai largi de transport, iar lumina este un asemenea canal urias pentru conectarea wireless, spune prof. Harald Hass.

Becul de langa noi ne poate spiona!

Vechiul bec cu incandescenta inventat cu mai bine de o suta de ani in urma ne lumina casa si atat. Acum, becurile economice vor mai mult. E drept, scad factura la electricitate, dar in acelasi timp pot fi folosite si la supravegherea utilizatorilor. Si asta, pentru ca supravegherea cetatenilor a devenit, peste tot, prioritatea strategilor mondiali. Era digitala a facut posibila aceasta realitate. Suntem supravegheati prin cardul bancar, telefoane, cartele prepay, computere etc.; acum, si prin becurile care se aprind in camerele noastre.
In 2014, in publicatia Computerworld, Darlene Storm, specialista in IT, semna un articol in care atragea atentia asupra acestui subiect: becurile economice cu LED ne pot spiona!
- Sunt cazuri in care becurile LED ne pot spiona prin ascultarea si apoi transmiterea semnalului audio pana la 300 m departare, de unde pot fi inregistrate de o terta persoana!, scrie autoarea. In cadrul acestei posibile supravegheri, este adus in fata un articol din New York Times care scria ca in Terminalul B al Aeroportului International Newark Liberty, exista 171 de becuri LED care ne privesc.
Folosind o serie de senzori si opt camere video din interiorul terminalului, becurile sunt parte a unei noi retele wireless care colecteaza date si informatii referitoare la cozile de la ghisee, numerele de inmatriculare ale masinilor sau miscari suspecte, pentru a le transmite personalului de supraveghere din aeroport. Sistemul de becuri verzi din Aeroportul Newark nu este singurul sistem de iluminare care spioneaza publicul din ratiuni de securitate.
-mIn urma cu trei ani, in 2011, scria Darlene Storm, un sistem de iluminare conectat la internet a fost conceput de compania Intellistreets, care a fost acuzata ca incalca dreptul la intimitate, chiar daca firma si-a denumit sistemul de supraveghere big idea si nu Big Brother. Compania Sensity Systems, care a proiectat sistemul de supraveghere de la aeroportul Newark, este convinsa ca sistemul ei de iluminare inteligenta este o infrastructura perfecta pentru a strange informatii despre oameni de oriunde de pe glob.
Interesant este ca, o coincidenta sau nu, munca la proiectul Li-Fi, al profesorului Harald Hass, a inceput in acelasi an in care, in SUA, firme americane lucrau deja la un sistem de comunicare pe internet prin intermediul luminii becurilor LED! Asadar, sub paravanul ca se lucreaza la becuri economice care sa economiseasca energie pentru utilizatori, companiile sunt interesate in primul rand de colectarea datelor personale prin intermediul luminii!
Asa ca, ne place sau nu, dorim sau nu, Internetul Tuturor Lucrurilor va conecta intr-o buna zi tot ce va puteti imagina la Net. Si chiar daca o sa va intrebati de ce ar dori cineva sa-si conecteze becul din casa sau frigiderul sau aragazul la Internet, becurile Li-Fi colorate si inteligente deja va vor fi castigat.
- Iar cand becurile inteligente vor inregistra si imagini sau filme, atunci serverele guvernamentale, alimentate cu date personale complete, vor putea rasufla linistite, isi incheie articolul Darlene Storm.

GEORGE CUSNARENCU