Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului, intitulata: Romania a votat. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Cumva, declaratia politica de astazi vine foarte bine, ca titlu, dupa cea de dinainte. Romania a votat, asa am intitulat-o.
Potrivit raportarilor Biroului Electoral Central, la alegerile locale din acest an au votat aproape 9 milioane de romani, respectiv 48,43%. Printre judetele cu cea mai mare prezenta la urne au fost: Olt, cu 58,47%, Giurgiu, cu 60,34%, Teleorman, cu 58,29%, iar cea mai scazuta participare la vot in afara capitalei a fost in Timis, cu 38,82%, si Covasna, cu 42%. In Bucuresti a fost inregistrata o prezenta de aproximativ 31,06%.
In conditiile in care peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot au fost chemati la urne duminica pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, consider ca trebuie sa analizam foarte serios datele pe care le avem la dispozitie.
In ciuda echilibrarii fortelor partidelor principale din scena politica, fapt care duce la o oarecare stabilitate politica si care trebuie intretinut, este vizibila o deteriorare a increderii oamenilor in clasa politica. Tocmai de aceea, este nevoie de o analiza clara si de adoptarea unor masuri concrete pentru a spori increderea cetatenilor, dar mai ales pentru a creste vizibilitatea actiunilor pozitive ale clasei politice.
Sa nu uitam ca echilibrul dintre majoritate si opozitie depinde de gradul de democratie din societate, de cultura politica, de experienta actorilor politici, precum si de evolutiile din regiune. Poate ca, in lumina tabloului conturat de prezenta scazuta la vot, ar trebui sa facem in asa fel incat cele cateva exemple de cooperare si realizari legislative comune sa fie mai mult decat o exceptie.
Perioada urmatoare se anunta a fi importanta pentru societatea noastra, mai ales daca ne gandim la apropierea alegerilor parlamentare. Consider ca acest eveniment electoral este unul care ar trebui sa suscite un interes major din partea populatiei, in special daca luam in calcul miza elementelor implicate in proces.
In acest sens, ma refer, desigur, la faptul ca structurile parlamentare au un rol major in luarea unor decizii extrem de importante si relevante, care ating viata fiecarui cetatean roman. Este crucial ca fiecare dintre noi sa inteleaga ca votul dat reprezinta imputernicirea unei persoane de a ne reprezenta in cauza atator aspecte relevante.
Este de datoria noastra si a fiecarui candidat si om politic de a inspira incredere si responsabilitate. De aceea, trebuie sa intelegem ca atentia data votului de catre cetateni este strans legata de implicarea noastra. Este necesar sa mergem in teritoriu si sa vorbim oamenilor despre toate aceste aspecte si sa le aratam ca suntem responsabili si implicati in cauza aceasta.
La urma urmei, oamenii vor liniste, echilibru si rezultate in tara. Pentru a le oferi acest lucru, noi trebuie sa mergem inainte pe calea dezvoltarii, cu responsabilitate si curaj. Aceasta cale ne va permite sa obtinem acele performante pe care le admiram si in alte tari europene. Mai mult decat atat, ar fi oportun un angajament de a sustine mentinerea echilibrului si stabilitatii politice in tara, fapt care este vital pentru buna functionare a institutiilor, dar si pentru o dezvoltare sanatoasa a mediului de afaceri.