www.ziare.com informeaza: Autismul este o tulburare ce poate afecta comportamentul, modul de gandire, comunicare si interactiune cu ceilalti. Daca despre manifestarile la copii s-a tot scris si vorbit, putine se stiu despre autismul la adulti.
Cei mai multi - ar fi vorba despre cateva mii de persoane in Romania - sunt in continuare nediagnosticati, ne-a declarat pentru Ziare.com psihoterapeutul Sinziana Burcea. Cum iti poti da seama daca tu sau cineva apropiat prezinta simptome din acest spectru si ce e de facut in acest caz ne-a spus, de asemenea, psihoterapeutul.
Faptul ca din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu autism e o realitate demonstrata de statistici. Insa cum stau lucrurie in cazul adultilor? Cati dintre ei ar putea suferi de o forma de autism fara sa stie?

Cele 8 semne ale autismului, descrise de un psihoterapeut

Autismul este destul de raspandit in randul copiilor. Insa si parintii acestor copii sunt predispusi mai mult decat cei din populatia generala sa sufere de o forma inalta, nediagnosticata, din spectrul autist, cum ar fi Sindromul Asperger. Genetic, exista un risc crescut ca unul sau ambii parinti ai copilului cu autism sa aiba o personalitate autista, indiferent daca aceasta a fost diagnostica sau nu.
In tara noastra, nu exista niciun studiu cunoscut legat de prevalenta acestei tulburari in randul adultilor. Diagnosticul de autism disparea (in cazul in care era pus) pana acum cativa ani, dupa varsta de 18 ani, fiind inlocuit cu schizofrenie sau retard mental.
Desi persoanele cu autism intampina dificultati comune, acestea sunt afectate in combinatii si grade diferite, din cauza diferitelor manifestari simptomatologice.
Cu siguranta exista in tara noastra mii de adulti nediagnosticati cu autism si care nu au acces la servicii potrivite pentru nevoile lor speciale. Din pacate, insa, in tara noastra nu exista screening pentru adultii din spectrul autist. Si poate ca multi dintre adultii Romaniei isi pun intrebarea daca sufera de o tulburare din spectrul autist.
Nou studiu: Toti oamenii au genele responsabile pentru autism
Care ar fi semnele? E ceva ce tradeaza aceasta tulburare in cazul adultilor?
La adultii cu autism un semn ar fi faptul ca le vine greu sa sustina si sa dezvolte relatii stranse de prietenie cu alte persoane. Limitarile lingvistice, dificultatile de a asculta activ, comportamentul atipic pot influenta retragerea sociala si orientarea mai mult spre sine decat spre ceilalti.
De asemenea, aceste persoane intampina extrem de mari dificultati in relatiile de iubire, avand o scazuta capacitate de comunicare nonverbala. Adultii cu autism intampina dificultati in a descifra limbajul nonverbal. Contactul vizual, expresiile faciale, anumite gesturi sunt deficitare.
Prezinta dificultati de procesare senzoriala. Interactiunea si socializarea presupun acumulare de noi informatii, mirosuri, sunete, imagini, gusturi noi. Toate aceste detalii senzoriale sunt greu de procesat in mod adecvat de catre adultii cu autism. Aceste persoane empatizeaza greu cu altii, ceea ce face dificila colaborarea si interactiunea. A privi din perspective diferite o anumita situatie de viata este dificil pentru e.
Intampina dificulati in identificarea propriilor nevoi si exprimarea lor verbala. Interesele acestor persoane sunt limitate, cunoscand extrem de multe intr-un singur domeniu de activitate (cum ar fi: aeronautica, istorie, inginerie etc.), dar fiind complet lipsiti de interes sau incapabili sa isi focuseze atentia catre alte subiecte de interes comun.
Prezinta un comportament repetitiv in viata de zi cu zi, fiind foarte predictibili in rutina zilnica, ceea ce ii impiedica sa interactioneze social. De asemenea, prezinta o rigiditate exagerata la schimbare, un egocentrism exagerat si o incapacitate de "a da" si a primi.
Adultii cu autism prezinta anumite abilitati exceptionale (matematica, muzica) si o memorie extrordinara, dar pot suferi in egala masura de anxietate, tulburari de somn si depresie.

Pastilele care, in sarcina, cresc riscul de autism

Un adult care sufera de o tulburare din spectrul autismului poate avea o viata normala, realizata inclusiv din punct de vedere profesional?
In prezent, multe persoane cu autism, care nu au beneficiat de o terapie intensiva in prima parte a copilariei, nu sunt pregatite sa intre in campul muncii, neasistate. Interventia timpurie ar fi schimbat traiectoria acestor adulti.
Probabil multe dintre persoanele nediagnosticate din spectrul autist duc o viata relativ normala, intampinand anumite dificultati in ariile descrise mai sus.

Exista profesii in care pot reusi, unde ar putea chiar excela?

Desigur. Multe persoane cu autism prezinta cu precadere o gandire vizuala excelenta. Domenii precum automatica si calculatoarele, programarea computerelor, desenul tehnic, tehnoredactarea, designul jocurilor video sunt excelente oportunitati pentru a-si pune in valoare calitatile.
Arta fotografica este, de asemenea, foarte potrivita pentru aceaste persoane. Autistii sunt persoane perfectioniste. Aceasta abilitate ii face potriviti pentru o munca ce presupune mentenanta (a repara computere sau a repara ceea ce se strica intr-o fabrica).
Cei care sunt buni la matematica pot deveni contabili extraordinari, buni ingineri, consultanti bancari, statisticieni, matematicieni sau fizicieni de succes. Acestea sunt doar cateva din profesiile potrivite pentru persoanele cu autism inalt functional.

Un astfel de om poate avea o viata de familie armonioasa? Cum va fi relatia sa cu sotul/sotia si copiii?
Persoanele cu autism pot avea relatii sexuale functionale. Este adevarat ca nu toate persoanele cu autism se vor casatori, cum nu toate persoanele cu autism pot avea un loc de munca.
Unele dintre ele pot avea o viata de familie si copii, cei din familie fiind neurotipici (normali) sau facand parte din acelasi spectru autist.
Pentru a avea o relatie de succes este necesar sa te iubesti si sa te respecti in egala masura. Intelegerea de sine si reflectarea interioara sunt dificile pentru persoanele cu autism. Manifestarile de iubire pot fi stangace de cele mai multe ori, iar imbratisarile stranse pot fi resimtite de persoana cu autism ca fiind inconfortabile.
Naivitatea persoanei cu autism si dificultatea de a anticipa dorintele celorlalti, de a intelege anumite emotii, gesturi si de a intelege ce se ascunde in spatele unei intentii incurca mult buna functionare a relatiei de iubire.
Se intampla ca si la maturitate oamenii sa fie diagnosticati cu forme de autism? Exista terapii pentru ei? Ii sfatuiti sa se adreseze unui specialist?
Desigur. Multi dintre ei se declara usurati odata ce au aflat diagnosticul, pentru ca incep sa se simta bine in pielea lor, intelegand specificul comportamentului lor si avand cu adevarat o identitate. Pentru aceste persoane, viata este greu de inteles, traind o lupta continua pentru a face fata solicitarilor vietii.

Exista un manual de terapie care se numeste "Eu sunt Special". Aceasta carte, scrisa de belgianul Peter Vermuelen, prezinta, pentru prima data in Romania, metoda de lucru care, in prezent, este folosita in terapia persoanelor cu autism in peste zece tari. Daca cineva se regaseste in aceasta poveste, urmatorul pas ar fi sa consulte medicul neuropsihiatru si psihologul clincian, in egala masura, pentru obtinerea unui diagnostic.
Odata acest demers efectuat, viata persoanei respective se poate schimba radical in bine, avand acces la sprijin de specialitate, psihoterapia fiind de mare ajutor.
Cum poti afla inca de la nastere daca bebelusul tau risca sa faca autism
Revenind la copii, odata identificata tulburarea din spectrul autism, in ce masura pot fi ei recuperati?
In foarte mare masura, daca se intervine in primii doi ani de viata. Exista putine centre specializate in lume in interventiile timpurii in primii ani de viata, lider mondial in identificarea semnelor timpurii in autism fiind Centrul Mifne din Israel. Abordarea Mifne are la baza teoria atasamentului, cunoscut fiind ca autismul presupune cu siguranta o tulburare de atasament, ce incurca dezvoltarea fireasca a copilului.
Am fost extrem de impresionata de complexitatea acestei metode, care intervine in esenta autismului, ajutandu-l pe copil sa creeze o relatie de atasament, care sa-l scoata din izolare. In urma acestei experiente, am studiat mult problematica autismului in lume, luand in considerare diversele tipuri de terapii existente la ora actuala pe piata. Am descoperit ca Metoda Mifne actioneza direct la sursa problemei copilului, fiind cu adevarat o psihoterapie eficienta.
Complexitatea metodei nu permite formarea unui numar mare de specialisti in lume, asadar m-am considerat norocoasa in anul 2006, cand am avut sansa sa insotesc o familie din Romania la Centrul Mifne, unde am parcurs primul stagiu de practica in aceasta terapie.
In urma experientei, mi-am dorit foarte mult sa aduc o schimbare in Romania in ceea ce priveste fenomenul autism. Nu am stiut de unde sa incep intrucat Terapia ABA era singura metoda recomandata si considerata ca fiind cea mai eficienta in recuperarea copiilor cu autism.
Ma simteam ca o picatura intr-un ocean. Iubesc Romania si niciodata nu mi-am dorit sa plec din ea. In Romania mea frumoasa nu exista un centru pentru copil si familie.
Cu un entuziasm debordant, mi-am dorit sa putem oferi si in Romania posibilitatea ca familia copilului cu autism sa fie tratata cu respect si demnitate, fiind parte componenta a demersului psihoterapeutic. Mi-am dorit sa aiba acces la servicii profesionale specializate de cea mai buna calitate, lucrand cu specialisti bine pregatiti in acest domeniu.
In acest sens, in anul 2009 am deschis in Piatra Neamt "Centrul de Terapie Intensiva Timpurie Pentru Copilul cu Autism si Familia Sa-being MySelf", de acest serviciu privat beneficiind 57 de familii cu copii cu autism, din tara si strainatate, cu varste cuprinse intre 18 luni - 5 ani si jumatate.

Cat dureaza terapia in cele mai usoare cazuri?

In primul rand, trebuie specificat faptul ca, indiferent care este tipul de terapie abordat, copiii cu autism au nevoie sa fie introdusi intr-un program de terapie intensiva, care sa aiba minim patru ore de terapie in fiecare zi. In functie de gravitatea problemei, numarul orelor de terapie creste.
Numai in acest fel putem vorbi de recuperare.
Durata terapiei variaza in functie de mai multi factori: tipul de terapie ales, determinarea si implicarea familiei in acest demers, pregatirea terapeutului in acest domeniu, resursele finaciare ale familie si, nu in ultimul rand, resursele innascute ale copilului cu autism.
Am observat ca familiile care iau in serios protocolul terapeutic, nediluand "reteta", au mai mult succes. Chiar si pentru cazurile de "autism lejer", perioada de recuperare variaza de la cateva luni pana la un an si jumatate sau chiar doi.
Copiii care s-au recuperat in foarte scurt timp de la inceperea interventiei intensive probabil ca au suferit de acea forma de autism numita Autism Light, nefiind o tulburare de natura neurobiologica.
In acest moment ne dorim sa facem cunoscute in Romania semnele timpurii ale bolii si sa scadem si mai mult varsta la care copiii cu pre-autism sa poata beneficia de terapie intensiva.
In acest sens, in colaborare cu Univeristatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, organizam un eveniment unic in Romania, in data de 2-3 iulie, si anume Depistarea precoce si perspective clinice in terapia copiilor sub 2 ani cu tulburare din spectrul autist conferinta sustinuta de Echipa Centrului Mifne in Israel, coordonata de dna Hanna Alonim, directorul acestui centru si inventatoarea conceptului Mifne, in anul 1987.