Senatorul Niculae Badalau a sustinut o declaratie politica, intitulata: Tehnocratii se predau in fata problemelor din sistemul sanitar. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Scandalul din sistemul sanitar declansat de calitatea dezinfectantilor si infectiile generate sau mentinute de folosirea acestora, pornit de la o investigatie jurnalistica, a scos la iveala mai multe tipuri de probleme. Pe de o parte, probleme administrative care tin de managementul fiecarui spital, iar, pe de alta parte, probleme care tin de gestionarea publica si politica a unei astfel de situatii.
Desigur, cele care au legatura cu managementul spitalelor si cu modul in care directorii acestora reusesc sau nu sa tina sub control infectiile intraspitalicesti au, in principal, o rezolvare locala, prin demiterea sau demisia celor care in mod neprofesionist administreaza resursele. Insa chiar si pentru a face acest lucru este nevoie de autoritate si determinare.
Ministerul Sanatatii, in cele 6 luni cat a fost condus de ministrul tehnocrat Achimas-Cadariu, nu a reusit sa faca fata problemelor. Nu a reusit sa faca nicio evaluare credibila si profesionista care sa creeze optimism si speranta in sistemul sanitar, precum si in mintea cetatenilor. Evident, in lipsa unei evaluari, nu am avut parte nici de un plan de actiuni.
Ministrul sanatatii, unul dintre cei mai slabi ministri daca ne raportam la performanta administrativa si capacitatea de gestionare a unor crize declansate in sistemul medical (infectiile cu E.coli din Arges, scandalul dezinfectantilor), a demisionat. Era poate usor de anticipat acest lucru, avand in vedere modul in care a reactionat, cu intarziere si fara autoritate, atunci cand au aparut probleme in sistem.
De exemplu, nici pana in acest moment nu stim exact cine a fost de vina pentru moartea bebelusilor din Arges infectati cu E.coli. Dupa atata timp si dupa atatea balbaieli, misterul a ramas. Si iata ca, la un al doilea scandal aparut in sistemul de sanatate, ministrul a capitulat. S-a predat pur si simplu, constient, probabil, de palaria prea mare pe care ar fi trebuit sa o poarte pana la finalul mandatului.
Cate un ministru, pe rand, isi arata incapacitatea de a gestiona portofoliul primit. Lipsa de autoritate ii face pe toti slabi, chiar daca sunt buni profesionisti. Asa se intampla cand pui un guvern de tehnocrati sa gestioneze domenii care nu sunt doar tehnice, ci si politice.