La 5 mai este marcata, anual, Ziua Internationala a Moaselor, lansata de Confederatia Internationala a Moaselor la sfarsitul anilor 1980. In Romania, aceasta zi se celebreaza din anul 2013, iar in acest an Asociatia Moaselor Independente (AMI) a organizat un eveniment special in Amfiteatrul Spitalului Clinic Prof dr Th Burghele. Asociatia Moaselor Independente (AMI) a fost infiintata in anul 2013 de catre un grup de moase licentiate si studente la facultati de moase. La evenimentul organizat de AMI cu tema: Rolul moasei in sanatatea familiei, au participat moase, medici, studenti si cercetatori, care au dezbatut, printre altele, problemele nasterilor in Romania: numarul urias de cezariene si epiziotomii si solutii pentru reducerea acestora.

In Romania nasterea este supramedicalizata

In Romania rata cezarienelor este de 44 la suta, iar in Bucuresti depaseste 70 la suta, in timp ce OMS recomanda sa nu depasim 10-15 la suta. In Romania rata de epiziotomii este de 79% in timp ce alte tari considera aceasta procedura mutilare si o pedepsesc. Avem un procent de 31 din 100.000 de femei care mor la nastere vs 9 la suta in alte tari europene. Asociatia Moaselor Independente AMI vine cu solutii concrete care sa reduca urgent aceste procente rusinoase.
- Serviciile si beneficiile ingrijirii cu moasa sunt inaccesibile si nepromovate de autoritatile responsabile de sanatatea materno-infantila si implicit optiunile femeilor sunt dirijate intr-un singur sens: obstetrician si abordarea tehnica interventionala, spune Melania Tudose, presedinta AMI, de profesie moasa.
Misiunea Asociatiei Moaselor Independente este sa reduca prin masuri concrete numarul cezarienelor, sa impuna ora magica, sa reduca numarul de copii separati de mame dupa nastere si alte beneficii pentru femeia dornica sa nasca.
Melania Tudose, presedinta AMI, a abordat un subiect dificil: legislatia despre care guvernantii nu vor sa vorbeasca.
In prezent, in Romania sunt aproximativ 1000 de absolvente alte Facultatilor de Moase, dar numai 591 din acestea activeaza in sistemul medical. Moasele, sub actuala legislatie, sunt la fel de bune ca in sistem ca asistentele medicale, care studiaza 2 ani la o scoala post-liceala, pe cand moasele studiaza medicina si specificul meseriei lor timp de 4 ani.
Datorita legislatiei privind exercitarea profesiei inca nealiniata standardelor europene (Directiva CE 35/2005), Romania risca sa i se intenteze actiunea de infringement. Neimplementarea corespunzatoare a directivei face ca absolventele Facultatilor de Moase sa nu isi poata exercita functia autonom.
- Trebuie sa se gaseasca o relatie intre diferitele modele europene de ingrijire a sarcinii si respectiv nasterea, din perspectiva relatiei moase-obstetricieni, raportat la cifrele brute de mortalitate perinatala si neonatala in diverse tari europene. Este insa evident ca o colaborare buna intre moase si obstetricieni, bine implementata intr-un sistem, este cheia unui outcome perinatal bun, spune Dr. Iosif Niculescu.
Pentru ca relatia moasa obstetrician sa functioneze in Romania este nevoie, mai intai, de modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a transfera de la medicul de familie ingrijirea gravidei catre moasa. Apoi de moficarea Normele metodologice din 2014 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moasa si de asistent medical in regim independent, pentru a permite moasei sa asiste nasterile autonom si pentru a-i acorda mai multe atributii. AMI impreuna cu Asociatia Moaselor din Romania au solicitat in repetate randuri modificarea legislatiei mentionate. Ultima audienta la Ministerul Sanatatii a avut loc in martie, fara raspuns ulterior.

Se poate naste fara doctor? Se poate naste fara moasa?

Romania conduce toate topurile negative europene privind sanatatea femeii gravide. Moasa licentiata, profesionistapoate oferi astazi ajutor psihologic si fiziologic gravidelor si lehuzelor si planificare familiala. Tarile Nordice, de exemplu, acorda ingrijire prin moasa pe parcursul sarcinii, in timpul travaliului, nasterii si ulterior femeii lauze si pruncului ei pana la o luna. In Suedia, Norvegia si Finlanda rata cezarienei este de aproape 16%.
Riscurile pe parcursul sarcinii si la nastere necestita ajutorul medicului de obstetrica. In Romania femeile pot cere ajutor in majoritatea cazurilor doar acestuia ajutorul pentru a naste.
Dr. Iosif Niculescu:
- A sta 14 ore pentru ca o femeie sa nasca nu este, in principiu, sarcina unui medic obstetrician.
Melania Tudose, considera ca cezarienele reprezinta metoda economica peste nastere, pentru a usura treaba medicului obstetrician suprasolicitat.
- Moasa este calificata sa urmareasca sarcina si travaliul, sa identifice corect problemele atunci cand apar si sa solicite ajutorul medicului obstretician atunci cand este cazul, spune Irina Popescu, moasa.
Cum sa indraznesti sa nasti natural dupa cezariana in Romania
In Anglia, aproximativ 3 din 4 gravide care doresc sa nasca natural dupa o cezariana reusesc acest lucru cu succes. Exista un consens international intre NICE (National Institute for Health and Care excellence), ACOG (American College of Obstreticians and Gynecologists) si NIH (National Institutes of Health) ca VBAC (vaginal birth after c section) este o optiune sigura dar majoritatea medicilor romani il ignora, decretand ca nu este posibil si ignorand, de asemenea, complicatiile asociate cu cezarienele multiple.
S-a ajuns, astfel, in situatia in care nasterea nu ii mai apartine mamei, cu medicului, care evident ca alege metoda cea mai rapida si mai la indemana pentru el, ignorand astfel dorintele gravidei. In Romania se poate naste natural dupa cezariana! Cu o echipa medic-moasa bine pregatita, e nevoie ca toate femeile sa stie ca aceasta optiune exista, este sigura si au dreptul sa o aleaga.
Moasele au o lunga istorie in spatiul romanesc. Rolul lor a fost denaturat in anii '60-'70, in urma politicii pronataliste a regimului comunist; odata cu inchiderea caselor de nasteri, s-a hotarat si suprimarea titulaturii de moasa si adoptarea titulaturii de asistenta medicala de obstetrica-ginecologie. Cele care au studiat mositul inaintea acestei perioade s-au retras cel tarziu in anii '90, lasand soarta femeii gravide in grija cuplului medic-asistent de obstetrica ginecologie.
Asociatia Moaselor Independente (AMI) a fost infiintata in anul 2013 de catre un grup de moase licentiate si studente la facultati de moase. Ziua Internationala a Moasei se sarbatoreste in fiecare an, pe 5 mai. In tara noastra exista aproximativ 5.000 de moase recunoscute de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, atat cu studii postliceale, cat si universitare.